– Tumor je definitivno vodeća bolest u cijelom svijetu, za kojeg još uvijek nema lijeka. Mnogi se pitaju, kako je moguće da za sve ima protuotrov, a da za tumor još uvijek nema dobranog lijeka. Mi danas govorimo o nekim simptomima koji se javljaju tijekom same noći….

Umor, mučnina i glavobolja tri su najčešća jutarnja simptoma raka, navodi Cancer Research UK. Ovo istraživanje naglašava da je umor vrlo čest i izazovan simptom s kojim se susreću osobe s rakom. Umor povezan s rakom ima dubok utjecaj na pacijente, utječući na njih fizički, emocionalno i mentalno. Znanstvenici pripisuju umor kod pacijenata oboljelih od raka iscrpljenosti esencijalnih nutrijenata u stanicama raka unutar tijela. Naime, rak krvi pogoršava umor zbog štetnog djelovanja na koštanu srž, koja igra ključnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih stanica.

Značajni simptomi, osobito kod tumora mozga, jetre i probavnog sustava, uključuju prisutnost mučnine. Ovo posebno stanje može nastati zbog metoda liječenja raka poput kemoterapije ili zračenja, kao i zbog progresije i širenja samog raka. Jutarnje mučnine u slučajevima raka dojke mogu poslužiti kao pokazatelj da je bolest metastazirala u mozak. Glavobolje su čest simptom tumora mozga, iako njihovo podrijetlo može varirati. Kada su uzrokovane tumorom na mozgu, glavobolje su intenzivne, dugotrajne i mogu se postupno pogoršavati, osobito ujutro. Ključno je naglasiti da iako ovi simptomi potencijalno mogu biti indikativni za rak, oni također mogu biti indikativni za druge medicinske bolesti.

Stoga, ako se pojave bilo kakvi zabrinjavajući simptomi, preporučljivo je potražiti liječnički savjet od liječnika. Izazov je dijagnosticirati rak u ranim fazama zbog nedostatka specifičnih simptoma i nepostojanja očitih znakova kod većine pojedinaca. Osim toga, mnogi simptomi koji mogu ukazivati ​​na prisutnost raka također se mogu pripisati raznim drugim medicinskim stanjima. Pogledajmo limfne čvorove, koji služe kao vitalne komponente našeg imunološkog sustava i funkcioniraju kao prirodni filteri za strane tvari u našem tijelu.

S otprilike 500 do 600 ovih sićušnih struktura razbacanih posvuda, može biti prilično teško locirati ih. Međutim, u slučajevima infekcije ili upale, ti se limfni čvorovi povećavaju do te mjere da se mogu opipati. Vrijedno je napomenuti da rak također može doprinijeti oticanju limfnih čvorova. Stoga je ključno potražiti liječničku pomoć ako primijetite trajne ili pogoršane znakove i simptome, omogućujući zdravstvenom djelatniku da utvrdi temeljni uzrok. U 2020. rak je odnio živote gotovo 10 milijuna ljudi diljem svijeta, što ga čini glavnim uzrokom globalne smrtnosti.

To je otprilike jedan od šest smrtnih slučajeva. Rak dojke, pluća, debelog crijeva i prostate među najraširenijim su vrstama ove bolesti. U Hrvatskoj rak predstavlja značajan javnozdravstveni izazov, s godišnjom stopom dijagnoze koja premašuje 25.000 slučajeva malignih bolesti. Međutim, studije pokazuju da se približno 50% smrti povezanih s rakom može izbjeći. Životni izbori kao što su održavanje zdrave tjelesne težine, konzumiranje odgovarajuće količine voća i povrća, ograničenje konzumacije alkohola, suzdržavanje od pušenja i redovita tjelesna aktivnost doprinose oko 30% smrti uzrokovanih zloćudnim bolestima.

  • Iako postoje zajedničke karakteristike među različitim vrstama raka, kao što su čvrsti tumori i rak krvi, svaki oblik posjeduje različite značajke koje ih razlikuju jedne od drugih. Postoje četiri različita stadija raka koja se mogu identificirati. Početni stadij, poznat kao prvi stadij, karakterizira manji tumor koji još nije duboko infiltrirao susjedna tkiva ili limfne čvorove. Prijelazeći na drugu fazu, uočavaju se veći tumori koji su zahvatili obližnja tkiva. Nakon što se rak proširi na limfne čvorove, napreduje do trećeg stadija. Konačno, četvrta faza, koja se alternativno naziva metastatski ili uznapredovali rak, je kada se bolest proširila na druge organe.

Rast normalnih žljezdanih stanica u dojci koje postaju zloćudne i proliferiraju bez ograničenja karakterizira rak dojke, bolest koja prvenstveno pogađa žene, iako u iznimno rijetkim slučajevima mogu biti pogođeni i muškarci. Rak dojke je dominantan oblik raka kod žena u Hrvatskoj, a pogađa oko 25% novodijagnosticiranih pacijenata s rakom. Godišnje se otkrije oko 2.300 novih slučajeva raka dojke, što je jednako prosječno šest novih slučajeva svakog dana. Ohrabrujuće je znati da kada se rak dojke rano otkrije i liječi na odgovarajući način, ima visoku stopu uspješnosti od 90% u smislu liječenja.

To znači da je stopa petogodišnjeg preživljenja 96%, što naglašava važnost redovitih preventivnih pregleda kao što su ultrazvuk dojke i/ili mamografija. Jednako je važna praksa redovitog samopregleda dojki jer ženama omogućuje da se upoznaju s vlastitim tkivom te brže i lakše prepoznaju eventualne promjene. Najčešći uzrok smrtnih slučajeva povezanih s rakom diljem svijeta je rak pluća. Otprilike 228 820 osoba dijagnosticirano je s ovom bolešću samo u 2020. godini, što čini 12,7% svih novoprijavljenih slučajeva raka diljem svijeta.

Svake godine u Hrvatskoj se dijagnosticira više od 3000 slučajeva raka pluća, a gotovo 90% tih slučajeva javlja se kod osoba koje su nekoć bile pušači. Tragično, broj smrtnih slučajeva uzrokovanih ovom smrtonosnom bolešću gotovo je identičan. Visoka stopa smrtnosti može se pripisati činjenici da tijekom početne faze većina osoba s rakom pluća ne pokazuje nikakve zamjetne simptome. Kao rezultat toga, bolest često ostaje neotkrivena sve dok ne dosegne uznapredovali stadij. Osim toga, pojedinci često odbacuju uobičajene simptome raka pluća, pogrešno ih misleći na posljedice pušenja ili znakove respiratorne infekcije.