Očuvanje pamćenja može se uvelike pridonijeti primjeni savjeta Vladete Jerotića. Ugledni srpski akademik kao sredstvo za to predlaže svakodnevno učenje pjesme ili molitve. Ova praksa naglašava važnost stalnog stjecanja novih znanja i vještina za održavanje uma oštrim. No, osim mentalnih vježbi, prehrana je također ključna za održavanje optimalne funkcije mozga.

Očuvanje pamćenja cilj je koji se može postići ako se svaki dan nauči po jedna pjesma ili molitva, predlaže Vladeta Jerotić, ugledni srpski akademik. Ova svakodnevna praksa naglašava važnost kontinuiranog stjecanja novih znanja i sposobnosti za održavanje uma oštrim. Međutim, važno je napomenuti da prehrana također igra ključnu ulogu u održavanju optimalne funkcije mozga.

Među prirodnom hranom, masna riba poput lososa, skuše, tune i haringe bogata je omega-3 masnim kiselinama. Studije su pokazale da uključivanje masne ribe u vašu prehranu barem jednom tjedno može poboljšati rad mozga i smanjiti vjerojatnost demencije.

Održavanje zdravlja mozga i živčanog sustava ovisi o različitim važnim ulogama koje imaju omega-3 masne kiseline.

Održavanje zdravlja stanične membrane zaštićeno je omega-3 masnim kiselinama, budući da imaju ključnu ulogu u očuvanju cjelovitosti i fluidnosti potrebnih za optimalno funkcioniranje mozga.

Povećavajući učinkovitost sinaptičkih veza, ti mehanizmi olakšavaju učinkovitu komunikaciju između neurona, čime se u konačnici poboljšava interakcija između moždanih stanica.

Njihova se uloga proteže do pomaganja u sintezi i funkcioniranju neurotransmitera, posebno olakšavanjem proizvodnje ključnih neurotransmitera uključenih u regulaciju raspoloženja i kognitivnih sposobnosti.

Omega-3 masne kiseline imaju sposobnost poboljšanja protoka krvi u mozgu, čime se jamči dovoljna opskrba kisikom i esencijalnim hranjivim tvarima za njegovo optimalno funkcioniranje.

Poticanjem rasta moždanog tkiva igraju ključnu ulogu u poticanju razvoja novih moždanih stanica i održavanju dobrobiti postojećeg tkiva.

Pružajući potporu spoznaji, uključujući poboljšanje pamćenja, ove tvari doprinose poboljšanju kognitivnih funkcija i održavanju dobrog pamćenja.

Opsežna istraživanja pokazuju da konzumacija omega-3 masnih kiselina može učinkovito ublažiti rizik od tjeskobe i depresije, čime se smanjuje pojava povezanih simptoma.

Uključivanje omega-3 masnih kiselina u redovitu prehranu povezano je sa smanjenom vjerojatnošću razvoja demencije i drugih neurodegenerativnih poremećaja, čime se smanjuju povezani rizici.

Kako biste optimizirali pozitivne učinke omega-3 masnih kiselina na kognitivnu funkciju, preporuča se uključiti masnu ribu u vaš tjedni plan obroka. Evo nekoliko ideja kako to možete postići:

Priprema lososa na žaru jednostavan je zadatak, a savršeno se slaže s hranjivim zelenim povrćem poput brokule ili špinata.

Pečenje skuše s mješavinom aromatičnih začina poput limuna, češnjaka i peršina povećava njezinu hranjivu vrijednost, osobito zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina.

Za praktičan obrok razmislite o salati od tune u kombinaciji s cjelovitim žitaricama. Uključivanjem povrća možete stvoriti hranjivo i zadovoljavajuće jelo.

Napravite ukusno i hranjivo jelo pečenjem haringe na ražnjićima uz mješavinu živog povrća. Haringa, starinska riba poznata po obilju omega-3 masnih kiselina, služi kao središnji dio ovog ukusnog obroka.

  • Kako biste osigurali dobrobit svog mozga, bitno je uključiti se u mentalnu stimulaciju i održavati uravnoteženu prehranu. Uključivanje omega-3 masnih kiselina, koje se mogu naći u masnoj ribi, igra ključnu ulogu u zaštiti od demencije i promicanju kognitivnih funkcija. Redovitim uključivanjem masne ribe u svoje obroke možete značajno doprinijeti cjelokupnom zdravlju vašeg mozga i tijela. Dodatno, pridržavanje savjeta Vladete Jerotića o kontinuiranom stjecanju novih znanja dodatno će pomoći u očuvanju mentalne oštrine i pamćenja u godinama. Dajte prednost prehrani koja obiluje omega-3 masnim kiselinama i prihvatite živahan i aktivan stil života.