Sin Branka Đurića Đura neizmjerno obožava glazbu. Gaji duboku strast prema notnom zapisu i, kao glumac, okušao se u području glazbene kompozicije. Trenutno imaju sporadične glazbene suradnje.

Prema medijskim napisima, Filip se prije nekoliko godina preselio u očevu rezidenciju u Ljubljanu i ondje i dalje živi. U javnosti se ne prestaje špekulirati o njegovom odlasku iz ugodnog sarajevskog stana majke Nevene, s uvjerenjem da je to učinio kako bi se pridružio maćehi Tanji Ribič i dvjema polusestrama Zali i Elo. Međutim, stvarnost je sasvim drugačija.

Đuro je u početku preuzeo odgovornost za nasljednika, pružajući mu brigu i podršku. No, kad se nasljednik osamostalio i osamostalio, Đura mu je dopustio da sam krči svoj put u svijetu. Upravo na tom mjestu trenutno se stvara glazba, a on boravi uz svoju odabranicu: talentiranu kreatoricu i pjevačicu Maju Šebenik. Nakon ove značajne prekretnice, izjavio je da je koncert njegova oca posvećen njemu jedan od najljepših rođendanskih darova koje je ikada dobio.

Unatoč očitom oduševljenju koje su doživjeli Đura i nasljednica, njihova povezanost ostala je netaknuta, a njihov odnos cvjetao je uz obilje ljubavi i međusobnog poštovanja. Trenutno se sa sigurnošću može reći da su evoluirali u nerazdvojne drugove, dijeleći nepokolebljivu vezu i nudeći nepokolebljivu podršku. Iako Slovenija u početku nije bila idealno mjesto za Filipa da nastavi studij fotografije, njegova duboko ukorijenjena strast prema glazbi naposljetku je odnijela prednost, pod utjecajem njegova oca.

Na njegov 34. rođendan, sinu Đuri, koji je postao punoljetan s 18 godina, otac je otpjevao serenadu uz pjesmu “Mali motorin” tijekom nastupa njegovog benda “Bombaj Štampa” u Sarajevu. Tijekom ovog događaja Filip je aktivno sudjelovao u emisiji. Nakon koncerta, izjavio je da je ova očeva posveta jedan od najznamenitijih i najcjenjenijih rođendanskih darova koje je ikada dobio. Vidljivo je da su Đura i njegovi potomci unatoč sreći zadržali snažnu vezu i izuzetan odnos pun privrženosti i divljenja.

U današnje vrijeme sa sigurnošću se može reći da su razvili snažnu vezu i da se oslanjaju jedno na drugo za podršku i druženje. Kako pišu slovenski mediji, glumac će uskoro svog sina voditi dok se priprema za ženidbu, preuzimajući važnu ulogu koju je nekoć imao njegov djed. Dok su njegovi ljubimci još uvijek u ranoj životnoj dobi, Filip je upravo zato u primjerenoj dobi spreman krenuti na putovanje s nekim tko će ispuniti njegove težnje.

BIOGRAFIJA

Rođen u obitelji s ocem Srbinom i majkom Bosankom, suočio se s nesretnim gubitkom oca u dobi od jedne godine. S četrnaest godina njegova je majka ponovno pronašla ljubav i udala se za talentiranog slikara Branislava Popovca. Dio mladosti Đuro je tako proživio pod vodstvom očuha koji je njegovao i poticao njegove umjetničke sklonosti.

U pokušaju da ostvari svoju strast, Đuro se 1981. godine potrudio upisati se na nedavno osnovanu Akademiju scenskih umjetnosti pri Sveučilištu u Sarajevu. Nažalost, molba mu je odbijena. Ne pokolebavši se, odlučio je udružiti snage sa skupinom mladih Sarajlija koji su sudjelovali u stvaranju Top liste nadrealista. Ovaj petnaestominutni radijski prilog emitiran je u sklopu tjedne emisije PRIMUS (Priče i muzika subotom) na Drugom programu Radio Sarajeva. Unatoč neuspjehu na Akademiji scenskih umjetnosti, Đuro nije odustao od školovanja te je upisao studij novinarstva na Filozofskom fakultetu.

  • Unatoč brojnim odbijanjima, odbijao je odustati od svoje strasti prema glumi. Umjesto toga, dobio je posao scenskog radnika na TV Sarajevo. Iz godine u godinu ustrajao je u svojim pokušajima da se upiše na ASU, suočavajući se s odbijanjem i 1982. i 1983. Međutim, njegova se odlučnost isplatila 1984. kada je konačno primljen u program. Otprilike u isto vrijeme, Top lista nadrealista počela je proizvoditi skečeve popraćene glazbenim spotovima s novokomponiranom folk glazbom. Uz to, bend Zabranjeno pušenje, poznat po svojoj povezanosti s novom primitivističkom subkulturom, objavio je svoj debi album Das ist Walter. Đuro je imao priliku sudjelovati u subvencioniranom filmu, dobivši sporednu ulogu u spotu za pjesmu Neću da bem Švabo. Upravo na snimanju ovog spota susreo se s redateljem Ademirom Kenovićem. Đuro je podijelio svoje muke s upisom na ASU, pa je Kenović poslao svog prijatelja Vuka Janića da pomogne Đuri u pripremi potrebnog materijala za audiciju. Napokon, nakon mnogo upornosti, Đuro je uspješno prošao audiciju.

U prvim tjednima lipnja 1984. Top lista nadrealista debitirala je na drugom programu TV Sarajevo, osvojivši publiku. Među cijenjenim ansamblom Đuro, kojeg od milja zovu nadimkom, istaknuo se kao član. Njegova je svestranost blistala dok je tumačio razne likove, no najviše je pohvala dobio njegov portret stražara na TV postaji. Njegova krilatica Ćega, ba odmah je postala hit i dodatno učvrstila njegov status.

Đuro, student ASU, nedavno je iznenada stekao popularnost i glumio je u raznim zadivljujućim reklamama koje promoviraju turizam u planinama oko Sarajeva, uključujući Jahorinu i Bjelašnicu. U tim oglasima on izgovara zaraznu frazu “Oh, drastične razlike” s jasnim sarajevskim naglaskom, osvajajući svoju voljenu publiku. Ovi spotovi privukli su pozornost i svojom melodijom nalik na jingle, koju je skladao Goran Bregović Brega, a Đura pjeva o ljepoti planina.

Zanimljivo je da se ta ista melodija kasnije pojavljuje u pjesmi Bijelog Dugmeta “Hajdemo u planine” na njihovom sljedećem studijskom albumu Pljuni i pjevaj moja Jugoslavijo, objavljenom u studenom 1986. Međutim, ovaj put je pjeva pjevač grupe, Alen Islamović . Vrijedi napomenuti da je zbog Bregine sklonosti recikliranju starog materijala, potpuno istu pjesmu otpjevao Iggy Pop 1992. kao “Get the Money” za službeni soundtrack Kusturičinog filma Arizona Dream.