Oštećenje zglobova uzrokovano upalom u tijelu karakterizira artritis, prevladavajuće stanje. Primarni simptom ove bolesti je jaka bol. Iako ne postoji apsolutni lijek za artritis, usvajanje dobro uravnotežene prehrane može pomoći u sprječavanju njegovog napredovanja i ublažavanju simptoma. Isključivanjem određenih namirnica iz prehrane postaje moguće smanjiti upalu, bol i opterećenje zglobova.

Kako bi se postigli različiti ciljevi, poput ublažavanja bolova u zglobovima, smanjenja upale, skidanja prekomjerne tjelesne težine radi ublažavanja stresa zglobova i uklanjanja zadržavanja tekućine, preporuča se isključiti određene namirnice iz prehrane. Ako imate artritis ili bolove u zglobovima, evo popisa namirnica koje trebate izbjegavati:

Kada je riječ o održavanju zdravlja kostiju i zglobova, važno je voditi računa o vrstama mesa koje konzumiramo, poput svinjetine, govedine i piletine. Iako meso može osigurati vrijedne proteine, osobe s artritisom trebaju biti oprezne. To je zato što prekomjerna količina zasićene masnoće koja se nalazi u mesu ima potencijal izazvati upalu u tijelu, pogoršavajući simptome povezane s artritisom.

Kada je riječ o mliječnim proizvodima, ključno je razmotriti njihov utjecaj na artritis. Iako su ovi proizvodi bogati kalcijem i vitaminom D, koji igraju vitalnu ulogu u promicanju jakih kostiju, kod nekih osoba mogu pogoršati simptome artritisa. Osjetljivost na mliječne bjelančevine može izazvati upalu, pa je preporučljivo potražiti savjet liječnika prije nego što ih potpuno izbacite iz prehrane.

Ugljikohidrati
Ne samo da rafinirani ugljikohidrati pridonose debljanju, već također mogu začepiti krvne žile, ometajući dostavu esencijalnog kisika i hranjivih tvari u zglobove. To pogoršava upalu i nelagodu. Ključno je kloniti se rafiniranih ugljikohidrata poput bijelog kruha, bijele riže, slatkih poslastica i prerađene hrane.

Gluten
Gluten, koji je prisutan u pšenici, raži i ječmu, ima potencijal pokrenuti upalne reakcije kod osoba koje su osjetljive na njega. Opsežna medicinska istraživanja pokazala su da isključivanje glutena iz prehrane može dovesti do značajnog poboljšanja dobrobiti osoba koje pate od reumatoidnog artritisa.

Sol
Konzumacija prekomjerne količine soli može dovesti do zadržavanja tekućine u tijelu, stvarajući dodatni pritisak na zglobove i uzrokujući pogoršanje upale. Nadalje, visok unos soli može dovesti do nakupljanja štetnih tvari unutar zglobova. Preporučljivo je izbjegavati poluproizvode, kobasice i konzerviranu hranu, jer obično sadrže znatne količine soli.

Kada je riječ o artritisu, ključno je da pojedinci u potpunosti uklone prženu hranu iz svog režima prehrane. Prisutnost trans masti u prženoj hrani može dovesti do pojačane upale u tijelu.

Konzumacija čaja i kave, koji sadrže kofein, potencijalno može iscrpiti kalcij iz kostiju, što rezultira smanjenjem čvrstoće kostiju. To može imati negativne implikacije za pojedince koji pate od artritisa, jer može pogoršati stanje ili čak dovesti do njegovog početka. Zbog toga se preporuča ili smanjiti unos kofeina ili ga potpuno izbaciti iz prehrane.

Konzumacija alkoholnih pića, posebice alkohola, potencijalno može pogoršati razne bolesti, uključujući i artritis. Upala se može pojačati, a simptomi pogoršati kao posljedica uzimanja alkohola. Stoga je preporučljivo u potpunosti izbaciti alkohol iz prehrane.

Kako bi se borili protiv artritisa, pojedinci bi trebali razmisliti o uključivanju prehrane koja ne samo da isključuje problematičnu hranu, već također uključuje obilje antioksidansa, omega-3 masnih kiselina i drugih korisnih nutrijenata poznatih po svojim protuupalnim svojstvima.

Dopustite mi da vam predstavim nekoliko prijedloga na razmatranje:

  • Uključivanje voća i povrća u vašu prehranu osigurava obilje antioksidansa koji igraju ključnu ulogu u smanjenju upale. Osim toga, uključivanje ribe u vaše obroke nudi vrijedan izvor omega-3 masnih kiselina, poznatih po svojoj sposobnosti borbe protiv upala.
    Podržavajući zdravlje zglobova, orašasti plodovi i sjemenke pružaju hranjiv izvor zdravih masti. U usporedbi s rafiniranim ugljikohidratima, cjelovite žitarice su bolji izbor.
    Poboljšanje kvalitete života i učinkovito upravljanje simptomima artritisa može se postići provedbom dobro uravnoteženog i prilagođenog plana prehrane. Preporučljivo je potražiti savjet medicinskog stručnjaka ili nutricionista koji vam može pomoći u stvaranju režima prehrane koji je savršeno usklađen s vašim individualnim potrebama.