– Danas imamo jako veliki procenat osoba koje imaju jako velike probleme sa varenjem. To je svakako uzrokovano lošom i pogrešnom prehranom, ali i time, da se sve veći procenat osoba sve manje i manje kreće.

Komplikacije mogu nastati zbog problema s probavom i povećanjem želučane kiseline, uključujući nadutost, pretilost i poremećaj normalnog funkcioniranja tijela. U razgovoru za RTS Ordinaciju, asistent dr. Ognjen Skrobić osvrnuo se na česte probleme u želucu i jednjaku, dajući smjernice o pravilnom liječenju. Refluks ili GERB (skraćenica za gastroezofagealnu refluksnu bolest) javlja se kada želučana kiselina povrati natrag u jednjak.

  • Dok je određena razina želučane kiseline normalna, problem nastaje kada se ona počne vraćati. Postoje različiti razlozi za ovu pojavu, a važno je napomenuti da se svaka tvar koja se vraća u jednjak i uzrokuje simptome ili oštećenja može klasificirati kao refluksna bolest. Liječnik je dao ovo objašnjenje i dodatno naglasio sljedeće: Ako se ovaj problem pojavljuje najmanje dva puta tjedno, to je razlog za zabrinutost i zahtijeva posjet liječniku. Doživjeti simptome refluksne bolesti u dva ili više navrata ukazuje na zabrinjavajuću indikaciju koja zahtijeva traženje pomoći. Bolesnici s tom bolešću doživljavaju niz nekonvencionalnih simptoma. Neki pojedinci prijavljuju osjećaj žarenja u grlu i ždrijelu, koji se razlikuje od tipične žgaravice. Drugi često kašlju, obično bez stvaranja sluzi.

Promuklost i povremeno otežano disanje također su česte tegobe. Osim toga, stanje može uzrokovati oštećenje zubne cakline. Jedan potencijalni razlog povrata želučane kiseline u jednjak je prisutnost želučane kile, koja rezultira pomicanjem želuca. Kada prirodni mehanizam našeg tijela oslabi zbog stanja koje se zove želučana kila ili hiatus hernija, normalan prolaz jednjaka kroz dijafragmu i u želudac je poremećen. Kako vrijeme prolazi, otvor u dijafragmi može popustiti, uzrokujući da se jednjak pomakne prema gore i povuče želudac sa sobom.

Ako u ovoj situaciji postoji čak i malo curenje, u kombinaciji s obilnim obrokom i unošenjem značajne količine zraka, vrlo je vjerojatno da će se pojaviti simptomi refluksne bolesti. Određene vrste hrane mogu još više pogoršati problem. Kada je riječ o hrani koju konzumiramo, ključno je uzeti u obzir ne samo vrstu same hrane, poput brze hrane, koncentriranih šećera, peciva i nekvalitetnog bijelog brašna, već i dva druga čimbenika: brzinu kojom koju jedemo i količine hrane koju konzumiramo.

Prisutnost žuči uz kiselinu tijekom refluksa predstavlja veći rizik jer može biti vrlo agresivna i opasna za jednjak. Stalno ponavljanje kiseline rezultira upalom jednjaka. Potencijal za razvoj raka je značajan problem. Liječnik je objasnio da druga vrsta sluznice zamjenjuje jednu vrstu na prirodnom jednjaku, što rezultira potpunom transformacijom. Ova nova sluznica je otporna na kiselinu, što dovodi do prestanka simptoma kod pacijenata.

Međutim, zbog nedostatka simptoma, pacijenti često prijavljuju svoje stanje u kasnijoj fazi. Rak koji nastaje iz Barrettovog jednjaka doživio je dramatičan porast učestalosti, nadmašivši sve druge solidne tumore sa nevjerojatnim porastom od 500 posto u posljednja tri desetljeća. Osobito u Americi i Europi, postao je dominantan oblik raka jednjaka. Izuzetno je važno podvrgavati se redovitim kontrolama, čak i u odsutnosti simptoma, jer je razvoj ovog karcinoma postupan proces koji traje nekoliko godina.