Šejla Zonić, koja je slavu stekla sa svojih 29 godina učešćem u Zvezdama Granda, nedavno je gostovala kao specijalna gošća u jednom podcastu. Tijekom ovog intervjua istražila je različite aspekte svog života, poput svog skromnog podrijetla, puta u glazbenom poslu i susreta sa siromaštvom.

Kada je izbio sukob u Bosni, Šejlini roditelji, koji su porijeklom iz Bosne, zatražili su azil u Njemačkoj. Tamo su živjeli prve četiri godine Šejlinog života prije nego što su se odlučili vratiti u Bosnu i osnovati svoj dom u ruralnom selu. Šejla je imala sreću da ima dvije starije sestre koje su je s ljubavlju pazile tijekom odrastanja, tako da je vrtić bio nepotreban.

Svoj glazbeni put započela je u Sanskom Mostu, gdje je završila i osnovno obrazovanje. Njezine riječi teku skladno s njezinim glasom, kako on opisuje. S eklektičnim glazbenim ukusom, zadivila je sve u dobi od šest godina vješto izvodeći svoju prvu pjesmu koju je čula u jednoj španjolskoj TV emisiji. Tokom gostovanja u “Pričaonici” uz voditeljicu Sanju Ćubriluk, Šejla je ispričala priču o tome kako je sjela za klavir, delikatno istražujući tipke i stvarajući prvih nekoliko nota.

Budući da sam odrastao u ruralnom okruženju, bio sam izložen oštroj suprotnosti između seoskog i gradskog života. U djetinjstvu sam gajio duboku želju da steknem vještine borilačkih vještina, ali nažalost u mom selu nije bilo mogućnosti za takav trening. Umjesto toga, zadovoljili smo se pijeskom i lutkama, baveći se nekompliciranijim stilom zabave. Ipak, kako sam sazrijevala, prepoznavala sam potrebu da se afirmiram i prevladam prepreke koje mi postavlja okolina. Unatoč mojoj nepokolebljivoj odluci da se bavim borilačkim vještinama, naišao sam na obeshrabrujuće protivljenje društvenih normi.

Rečeno mi je da to nije prikladno za djevojčice, imao sam snažnu želju steći sposobnosti da se fizički zaštitim u slučaju napada. Tijekom ranih godina, dok sam još bio u sedmom razredu, osigurao sam svoje prvo zaposlenje kao vokal, zaradivši svoj prvi prihod. Demonstrirajući svoje vještine u rodnom Trgu, debitirao sam na pozornici s nepunih 11 godina. Ova značajna prilika dogodila se na dječjem festivalu u Sanskom Mostu, gdje sam ne samo osvojio publiku, već sam i izišao kao pobjednik osvojio dvije nagrade za prvo mjesto.

U tom me slučaju preplavio duboki osjećaj kajanja dok sam se trudio dok su moji vršnjaci uživali u slavlju dolaska Nove godine. U tom sam razdoblju zaradio svojih početnih 100 eura. Ipak, unatoč činjenici da je moja obitelj imala uspješan posao i da su sve naše želje bile ispunjene, odgajali smo mentalitet oskudice. Roditelji bi nam davali tjedni džeparac, ali ako bih potrošio sredstva prije sljedeće rate, bilo mi je strogo zabranjeno tražiti dodatni novac. Taj je osjećaj artikulirao pjevač.

Zonić se nakon osnovne škole upisala u internat gdje je čvrsto odlučila slijediti svoju strast prema pjevanju, a odluka je pobrala kako kritike, tako i novi interes za borilačke vještine. Tijekom boravka u internatu, njezin otac je nažalost doživio srčani udar, što je dovelo do zatvaranja njegove tvrtke. Unatoč obeshrabrenju drugih, ostao je nepokolebljiv u svojoj predanosti da joj osigura obrazovanje. Oba njezina roditelja gajila su duboku želju da ona pohađa glazbenu školu, strast koju su svi dijelili. Međutim, ovaj se prijelaz pokazao teškim jer je značio napuštanje prijatelja iz djetinjstva.

Tijekom svog akademskog puta svjesno se odlučila da svoje aktivne nastupe drži u tajnosti od obitelji. Po završetku srednjeg obrazovanja njezina sljedeća destinacija bila je Glazbena akademija, gdje sam bio i ja s njim. Dolaskom u studentski dom, moj glavni fokus se pomaknuo na besprijekornu integraciju sa svojim kolegama studentima.

  • Odrastajući u Sanskom Mostu, često sam imao osjećaj da sam vani, jer tamo nisam imao bliske veze ni s kim. Ipak, cijenim da sam bio zaštićen od negativnih utjecaja i iskušenja koja su prevladavala među mojim vršnjacima. Takmičarka Zvezda Granda imala je slična iskustva i čak je otkrila da je nastupila bez znanja roditelja. Jednog dana, iznenada, primio sam iznenađujući telefonski poziv od članova benda kojima je hitno trebao pjevač jer im se glavni vokal razbolio.

U tajnom pothvatu bilo mi je zabranjeno otkriti ovu priliku svojim vršnjacima do završetka fakulteta. Ipak, bio sam odlučan u namjeri da nabavim studijski mikrofon i, igrom sreće, prikupio sam pravu količinu sredstava uz mali doprinos vlastite ušteđevine. Navala uzbuđenja koja je prošla kroz mene ostaje urezana u moje sjećanje dok sam strastveno izvodio stihove dok sam istovremeno pratio tekst na mom telefonu.
Iznenada mi je zazvonio mobitel, a na moje veliko čuđenje, poziv je bila moja majka. Preplavio me val misli jer sam se bojao da bi zanemarivanje odgovora dovelo do neobuzdanih pretpostavki i nagađanja. Ipak, svjesno sam donio odluku da poziv ostane bez odgovora. Sljedećeg sam dana skupio hrabrosti da je nazovem, izmišljajući priču o tome kako sam zaspao i propustio njezin poziv. Kako bih utažio njihovu znatiželju o izvoru sredstava za mikrofon, dočarao sam priču o nastupu na tri svadbe. Nakon što sam riješio taj upit, nastavio sam studij i uspješno stekao diplomu. Nakon boravka u jazz klubu, Šejla prelazi na rad u koncertnim dvoranama, proširujući svoj profesionalni repertoar. Prije erupcije koronavirusa skladala je pjesme za svoj album prvijenac i trijumfalno ga objavila. Međutim, kada je izbila pandemija, njezina je izvođačka karijera stala. Kako bi se održala i završila magistarski rad, zaposlila se kao profesorica vokala.

  • Unatoč obećavajućem početku i glatkom napredovanju, dogodio se nesretan obrat kada se pojavio jači soj koronavirusa, što je dovelo do gubitka njezinog primarnog izvora prihoda. U nastojanju da se prilagodi, prešla je s osobnih satova pjevanja na online sate, no ta je promjena rezultirala smanjenim sudjelovanjem. Dodatna financijskim naporima izrade magistarskog rada, našla se suočena s financijskim poteškoćama i nije mogla pokriti potrebne troškove. Srećom, njezine su sestre uskočile i pružile pomoć u ovom izazovnom vremenu. Jedna se sestra velikodušno ponudila pokriti tromjesečnu stanarinu, dok je druga ljubazno preuzela sve njezine troškove vezane uz fakultet.
    Situacija u kojoj sam se našao bila je doista ponizna, jer sam oduvijek bio navikao financirati vlastite želje i potrebe. Ova iznenadna promjena dovela je do napadaja panike i osjećaja tjeskobe, ostavljajući me svladanom i izoliranom. Kako bih se održao, nevoljko sam se okrenuo obroku riže i kečapa, usprkos prethodnom gađenju prema tome, jer nisam imao podršku obitelji zbog očeve bolesti. Unatoč preprekama, moja odluka da nastavim školovanje i izgradim život izvan svog rodnog grada ostala je nepokolebljiva. Nakon nastupa, pjevačica se vratila u dom iz djetinjstva.

U tom konkretnom scenariju zaključio sam da je najpovoljniji izbor vratiti se. Palo mi je na pamet da posjedujem sposobnost sastavljanja stihova poezije, što je u meni izazvalo val inspiracije. Najljepši stihovi i najdublje emocije proizlaze iz mjesta tuge. Nažalost, tuga se nalazi bliže dubini ljudske psihe i duše. Zonić je u jednom specifičnom trenutku donio odluku potražiti savjet stručne osobe. U bolnom razdoblju ispunjenom nelagodom došla sam do spoznaje da je nužno potražiti stručnu pomoć. Čvrsto sam bio uvjeren da samostalno rješavanje ovog problema nije održiva opcija. Trenutno vjerno pratim terapiju i nemam namjeru odstupiti od ove rutine. Otvoreno priznaje svoju borbu s problemom viška kilograma.

U prošlom životu moja težina je bila 97 kilograma. Međutim, sada sam sretan što mogu objaviti da sam se uspješno skinuo s tim viškom kilograma i trenutno održavam ponosnu težinu od 65 kilograma. Ova izvanredna transformacija zahtijevala je ogromnu predanost i naporan rad s moje strane. Što se tiče Šejle, ona trenutno uživa u blaženstvu skladnog braka sa svojim odabranikom. Prema njezinu vlastitom svjedočenju, on nudi nepokolebljivu podršku u svakom aspektu njezina života. Po povratku u selo u mjesecu svibnju, imao sam zadovoljstvo upoznati svoju drugu osobu. Prije našeg susreta, moji prijatelji iz Tuzle pjevali su mu hvalospjeve, hvaleći njegove izuzetne policijske sposobnosti i široku popularnost.
Sve je počelo u travnju kada je postao pratitelj na mom Instagramu. Onda mi se u svibnju obratio nakon što je vidio slatku sliku torte od jagoda koju sam objavila. Njegova je poruka bila puna šarma i uzbuđenja, odmah je zaokupila moje zanimanje. Naša razmjena poruka na kraju ga je dovela do toga da napravi hrabar izbor – putovao je četiri sata samo da bi se našao sa mnom na kavi. U tom trenutku sam shvatila da je on muškarac mojih snova, kako je ispričala u podkastu „Pričaonica.

Pokretač odluke da se prijavi za Zvezde Granda bio je njen suprug. Tijekom cijelog svog postojanja stalno sam gajio duboku strepnju i zbog neuspjeha i zbog kritičkih prosudbi drugih. Kad mi je moj prijatelj Armi skrenuo pozornost na Grandovu izvanrednu marketinšku vještinu, bio sam potpuno impresioniran. No, nisam mogao ne osjećati nelagodu zbog mišljenja mojih kolega i profesora s fakulteta. To me navelo da preispitam vlastite želje i težnje. Počeo sam sumnjati u vlastite sposobnosti u postizanju tako nevjerojatnih visina. Tada se ukazala prilika za audiciju u Bosni iu tom trenutku sam se okrenula svom mužu i postavila mu pitanje: “Hoćeš li ići sa mnom?” Upravo u tom trenutku sve je počelo dobivati ​​oblik.

Vođen sjajem Grandovih zvijezda, moj put je bio osvijetljen. Nedavna prilika mi je dala privilegiju pokazati svoj talent na vjenčanju. Na moje iznenađenje, dobio sam izuzetno velikodušnu napojnicu. Ipak, nakon pažljivog razmatranja, odlučio sam da ga vratim, jer izgled često može dovesti u zabludu. Bilo je mnogo komentara koji su izražavali iznenađenje mojom trenutnom putanjom: “Dogurali ste tako daleko, samo da biste nastupali na vjenčanjima umjesto u prestižnim koncertnim dvoranama.” Kao odgovor, objašnjavam da tek počinjem zarađivati ​​dovoljno da održim svoje glazbeno putovanje, umjesto da se zadovoljavam sporadičnim nastupima dok se borim da spojim kraj s krajem.