– U nastavku našeg današnjega članka, riječ-dvije o segmentu zdravlja. Naime, dok smo mladi i zdravi, apsolutno niko ne razmišlja o procesu starenja, i kako će to svakoga da dočeka od nas. Zato je jako bitno da kada smo zdravi se vodi briga o samom zdravlju…

U nedavnom gostovanju u emisiji “RTS Ordinacija” dr. Dragan Ivanov, stručnjak interne medicine, iznio je dragocjene spoznaje o održavanju lužnatosti organizma uravnoteženom prehranom i razotkrio zablude oko upotrebe sode bikarbone u tu svrhu. Na koji način se čokolada može konzumirati za bolje zdravlje? Prema riječima dr. Ivanova, postoji osebujan pristup uživanju u tamnoj čokoladi. Njegov prijedlog je ostaviti jednu kockicu čokolade da se polako topi u ustima tri minute. Naglašava da time možemo doživjeti istu razinu slatkoće kao da smo popili veću količinu čokolade. Pronalaženje odgovarajuće ravnoteže mesa u prehrani ključno je za optimalno zdravlje i prehranu.

Kad je u pitanju konzumacija mesa, dr. Ivanov ističe prednost proteina biljnog podrijetla, ali priznaje da ako je meso ipak uključeno u prehranu, treba ga konzumirati u manjim obrocima. Ističe se značaj zelenog lisnatog povrća koje ima alkalna svojstva i pozitivno utječe na organizam. Značenje vode i održavanje acidobazne ravnoteže. Prema dr. Ivanovu, održavanje pravilne acidobazne ravnoteže u tijelu ovisi o adekvatnoj konzumaciji vode, jer ona omogućuje bubrezima učinkovitu eliminaciju kiselina. Prednosti autofagije i njen učinak Dr. Ivanov ističe mnoštvo dobrobiti povezanih s autofagijom, poput njezine sposobnosti borbe protiv pretilosti i dijabetesa.

  • Ipak, priznaje da autofagija možda nije prikladna za svakoga, osobito za pojedince koji su pothranjeni ili su podvrgnuti kemoterapiji. Ima li soda bikarbona sposobnost učinkovite alkalizacije tijela? Što se tiče uobičajenog upita o korištenju sode bikarbone za alkalizaciju tijela, dr. Ivanov je izrazio svoje stajalište o tom pitanju. Smatra da to možda i nije optimalna opcija zbog svoje sposobnosti neutralizacije želučane kiseline, što potencijalno može poremetiti probavni proces. Umjesto toga, on predlaže kombinaciju limunovog soka i meda kao poželjnu alternativu.

Konzumacija određenih vrsta hrane može učinkovito podići razinu alkalnosti u tijelu. U svoj popis namirnica dr. Ivanov uključuje nekoliko opcija koje mogu učinkovito povećati lužnatost u tijelu, poput limuna, koštunjavog voća, meda, zelenog povrća, začinskog bilja, cjelovitih žitarica poput prosa, kvinoje i amaranta, kao i razne pića poput vode, čajeva i limunade. Na temelju kemijskog sastava hrana se može kategorizirati u kiselu i bazičnu. Određivanje kiselosti hrane ne temelji se na okusu, već na utjecaju na tjelesni metabolizam, ističe. Iako je limun kiselkastog okusa, smatra se osnovnom namirnicom. Konzumacija badema kao sredstvo za uravnoteženje razine želučane kiseline.

Za osobe koje imaju povećanu razinu želučane kiseline, dr. Ivanov predlaže uključivanje badema u prehranu. Prema njegovim riječima, konzumacija određene količine badema može učinkovito uravnotežiti želučanu kiselinu i olakšati gastritis. Uključivanje mlijeka i mliječnih proizvoda u prehranu odraslih važno je razmatranje. Dr. Ivanov smatra da mlijeko i njegovi derivati ​​nisu esencijalni za odrasle kad je riječ o njihovim prehrambenim potrebama, te umjesto toga predlaže odabir biljnih izvora kalcija.

U svojim završnim napomenama dr. Ivanov daje vrijedne smjernice o dobrobitima posta, posebno naglašavajući važnost uključivanja voća, cjelovitih žitarica i orašastih plodova u doručak, kao i uključivanje salate i mahunarki u ručak, a zalaže se za laganu večeru. . Prema nalazima dr. Ivanova, post ne služi samo kao preventiva protiv suvremenih bolesti, već ima i ulogu u poboljšanju duhovnog blagostanja.