– Danas se malo dotičemo Sjeverne Koreje, koja je na zlu glasu u cijelom svijetu. Međutim, zapadanjaci su uveliko krenuli da odlaze u ovu zemlju, i gledajući neke snimke iz nje, stiče se dojam da je sve i više nego napuhano. Slijedi i par jako zanimljivih pravila iz ove zemlje.

Sjeverna Koreja, službeno poznata kao Demokratska Narodna Republika Koreja, konstantno plijeni pozornost svijeta već neko vrijeme. Percepcija žena podložna je značajnim varijacijama na temelju njihovog društvenog statusa i dodijeljenih uloga. Unutar patrijarhalnog okvira uspostavljena je stroga hijerarhija koja muškarce stavlja u nadređeni položaj, a ženama ograničava djelovanje. Percepcija žena u Sjevernoj Koreji duboko je oblikovana konfucijanskim patrijarhalnim sustavom i juche ideologijom koju je zastupao pokojni Kim Il Sung.

1. Različiti načini oblikovanja frizure Vrijedno je napomenuti da postoji ograničen izbor od 15 frizura za žene koje je odobrila vlada, a neudane žene moraju imati kratku kosu. Nošenje traperica i zapadnjačke mode je strogo zabranjeno. U nastojanju da se bori protiv infiltracije zapadne kulture iz susjednih regija, sjevernokorejski vođa Kim Jong Un uveo je zabranu traperica i druge zapadnjačke odjeće u dva područja u blizini Kine. 3. Menstrualni ulošci U Sjevernoj Koreji postoji potpuni nedostatak jednokratnih uložaka i tampona na tržištu.

Umjesto toga, žene se oslanjaju na korištenje višekratnih uložaka za svoje menstrualne potrebe. 4. Elegantne cipele Nažalost, ako imate bilo kakvu sklonost tražiti renomirane marke poput Manolo Blanik cipela u Sjevernoj Koreji, bit ćete razočarani. Dostupnost dizajnerske obuće u ovoj zemlji ne postoji, osim u određenim područjima u blizini kineske granice gdje se mogu naći cipele s visokom petom proizvedene u Kini. 

Većina prometnih policajaca u glavnom gradu su žene. Zanimljivo, oni imaju tendenciju odabira pojedinaca koji posjeduju i privlačnost i visinu. Osim toga, postoji posebna stranica za obožavatelje prometnih policajaca. 25. siječnja 2020. Ri Sol-ju, supruga polarizirajućeg vladara Kim Jong Una, nedavno se pojavila u javnosti. Pridružila se suprugu na spektaklu za lunarnu novu godinu u kazalištu Samjijon. Državni mediji podijelili su fotografije na kojima je ona prikazana kako plješće uz sjevernokorejskog vođu i njegovu tetu Kim Kyong-hui, dok su ih okruživali odani članovi Radničke stranke.

Stručnjaci doživljavaju Ri kao prikaz transformacije unutar viših ešalona sjevernog vodstva – novo, ženstveno lice koje je sposobno poboljšati percepciju komunističke vlade u zemlji i na međunarodnom planu. U početku, tijekom početnih faza njihove zajednice, činilo se da je polučilo željeni ishod. O supruzi Kim se vrlo malo zna, jer su informacije o njoj rijetke. Nagađa se da je rođena između 1985. i 1989. godine i da je imala iznimnu priliku nastaviti školovanje na stranom sveučilištu, što je rijetkost za pojedince iz Sjeverne Koreje.

  • Navodno su se Ri i Kim na brzinu vjenčali 2009. godine jer se Kim Jong Unov otac, Kim Jong Il, razbolio od moždanog udara i želja obitelji da osigura njihovu lozu. Ri je već rodila sina do trenutka kada je Kim Jong-il preminuo u prosincu 2011. Iako nepotvrđeni, postoje izvještaji koji pokazuju da je nakon toga dobila još dvoje djece. Tijekom početnih faza Kimovog vodstva, supruga ga je često pratila na lokalnim okupljanjima. Bilo je to u srpnju 2012. kada su je državni mediji službeno priznali kao njegovu suprugu.

Prema izvješćima južnokorejskih medija, moderno odijevanje, frizure i torbice koje je ukrašavala postale su trend u elitnim krugovima Pjongjanga, dok su obični pojedinci, koji su mogli samo sanjati da će si priuštiti takvu raskoš, čeznuli za oponašanjem njezinog stila. U ožujku 2018. Riina prisutnost tijekom službenog putovanja njezinog supruga u Kinu smatrana je znakom da se sprema preuzeti ulogu sjevernokorejske “prve dame”. U travnju iste godine sudjelovala je na međukorejskom summitu, gdje je imala sastanak s južnokorejskim kolegom.

Sljedeće godine Ri je preuzeo odgovornost domaćina državnog posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga i njegove supruge. No, nakon toga je nestala iz javnosti. Kim Jong-unov život ispunjen je zadivljujućim okolnostima i posebnostima. Od zabrane pogreba i vjenčanja u Sjevernoj Koreji do nemilosrdne eliminacije vlastitog brata i potencijalno brojnih drugih članova obitelji, njegovu vladavinu obilježava država lišena osnovnih ljudskih prava, gdje se sve vrti oko njegovog autoriteta. Ti su događaji nedvojbeno oblikovali njegov život i putanju.

Navodno unutar Sjeverne Koreje postoji kontroverzna jedinica poznata kao Peta divizija, koja se sastoji od otprilike 2000 žena, čija je navodna dužnost osigurati zabavu stranačkim dužnosnicima i stupiti u intimne odnose s njima nakon svečanosti. Tradicija ovog običaja datira još iz vremena Kim-Il-Sunga, koji je prigrlio svoju poziciju doslovnog “oca nacije”. Rečeno je da je sam Kim-Il-Sung angažirao usluge plesačica-prostitutki, što je rezultiralo značajnim brojem nezakonitog potomstva, praksom koju je nastavio Kim Jong-un.