– Mikrovalna pećnica danas nije više luksuz nego potreba. Jednostavno, došla su takva vremena da nemamo vremena kuvati, a kamoli pripremati neka jednostavna jela. Baš iz tog razloga mikrovalna pećnica je odličan izbor za svako pokućstvo, a danas govorimo za šta se još može koristiti mikrovalna pećnica.

Mikrovalna pećnica je svestran uređaj koji služi u mnoštvo praktičnih namjena u kuhinji osim svoje primarne funkcije grijanja hrane. Otkrijte sedam fascinantnih i praktičnih metoda za povećanje potencijala vaše mikrovalne pećnice: Za brzu metodu ljuštenja češnjaka, stavite cijelu glavicu češnjaka u mikrovalnu pećnicu na 15 sekundi. Svjedočite uklanjanju kožice bez napora jer vodena para olabavljuje vezu između klinčića i vanjskog sloja, ubrzavajući proces ljuštenja. Kako biste maksimalno iskoristili sok iz agruma poput naranči i limuna, jednostavno ih zagrijte u mikrovalnoj pećnici na 10 sekundi.

  • Ova nježna toplina olabavi unutarnja vlakna, omogućujući vam da bez napora dobijete veću količinu soka. Kako biste povratili teksturu stvrdnutog smeđeg šećera, jednostavno ga omotajte navlaženim papirnatim ručnikom i prebacite u zdjelu. Nastavite zagrijavati šećer u mikrovalnoj pećnici 25 sekundi, dopuštajući vlazi da učinkovito omekša kristale šećera. Kako biste uklonili kristalizaciju u medu, jednostavno razbijte kristale tako da skinete poklopac posude i stavite je u mikrovalnu oko 30 do 40 sekundi dok ne postane glatka. Za praktičniji način guljenja povrća s tvrdom korom poput tikvica ili korjenastog povrća, omekšajte koru tako što ćete ih peći u mikrovalnoj pećnici na niskoj razini 2 do 3 minute.

Za stvaranje mliječne pjene uzmite vrč i do pola ga napunite mlijekom. Snažno protresite vrč u trajanju od 30 do 60 sekundi, a zatim ga stavite u mikrovalnu na 30 sekundi kako biste postigli pjenastu konzistenciju. Ova metoda je posebno prikladna za pripremu cappuccina. Za brz i ukusan obrok isprobajte ovaj praktični recept za francuski tost u šalici. Započnite utrljavanjem maslaca u šalicu, a zatim dodajte nasjeckani kruh. U posebnoj šalici snažno umutite jaje i mlijeko prije nego što to prelijete preko kruha. Stavite šalicu u mikrovalnu i zagrijavajte jednu minutu.

Uživajte u dobivenom brzom i ukusnom jelu. Učinkovitost ovih metoda služi kao dokaz da mikrovalna pećnica može poslužiti kao vrijedan izvor za inovativne kulinarske pothvate i rješavanje manjih kuhinjskih dilema. Mikrovalne pećnice, prevladavajući uređaj koji se nalazi u kuhinjama, naširoko se koriste za podgrijavanje i kuhanje raznih namirnica. Učinkovito zagrijavaju osjetljive sastojke poput maslaca, masti, čokolade i kaše koji su skloni zagorijevanju ili grudanju kada se pripremaju u tradicionalnom posuđu.

Za razliku od konvencionalnih metoda, mikrovalne pećnice ne olakšavaju tamnjenje ili karamelizaciju zbog nemogućnosti postizanja potrebne temperature za odvijanje ovih reakcija. Kako bismo učinkovito razotkrili zablude koje okružuju mikrovalnu pećnicu, morali smo steći sveobuhvatno razumijevanje njezine radne mehanike. Konkretno, fokusirali smo se na proces zagrijavanja hrane i zadubili se u sitnice koje nastaju kada zatvorimo vrata ovog kulinarskog uređaja. Možda se čini nevjerojatnim, ali radijacija postoji u različitim količinama svuda oko nas. Usko je povezan s dnevnom emisijom energije iz izvora kao što su sunce i kućanska elektronika.

Istina je da smo neprestano izloženi prirodnom pozadinskom zračenju, od radioaktivnih plinova koje emitira zemlja do radioaktivnih materijala u tlu. Osim toga, X-zrake, vrsta zračenja, koriste se u medicinske svrhe. Nadalje, solariji, mobilni telefoni, računala, grijalice i radio – sve to obuhvaća različite oblike zračenja. Međutim, na pitanje jesmo li doista u opasnosti kada koristimo mikrovalne pećnice može se odgovoriti samo razumijevanjem načina na koji one rade.

Postoji prevladavajući mit koji okružuje mikrovalne pećnice i njihovu navodnu sposobnost uništavanja bitnih hranjivih tvari u hrani. Međutim, opsežna istraživanja opovrgla su ovu ideju. Znanstvenici već dugo proučavaju utjecaj zagrijavanja na nutritivni sadržaj hrane. Studija objavljena u časopisu The Journal Agricultural and Food Chemistry posebno je ispitivala učinke mikrovalne pećnice na brokulu. Nalazi su otkrili da, iako je povrće zadržalo sve svoje minerale, došlo je do gubitka vitamina C, koji se pretvorio u vodu tijekom procesa kuhanja.

Srećom, to nije razlog za brigu jer je poznato da je vitamin C vrlo osjetljiv na toplinu i obično se gubi tijekom kuhanja. Dobra vijest je da su sirovo voće i povrće izvrsni izvori ove vitalne hranjive tvari, omogućujući njezinu nadoknadu. Nadalje, istraživanje je pokazalo da je mikrovalna metoda kuhanja koja rezultira najmanjim gubitkom antioksidansa među 20 različitih vrsta povrća, nadmašujući kuhanje pod pritiskom, kuhanje i prženje.