– Tumor je definitivno jedna od vodećih svjetskih bolesti u cijelom svijetu. Za ovu bolestjoš uvijek nema lijeka, a mi danas govorimo o nekim simptomima koji su jako alarmantni, i zbog kojih bi odmah morali da reagujete…

U nedavnom gostovanju u programu RTS-a, direktor Zavoda za hematologiju Kliničkog centra Srbije govorio je o raku limfnih čvorova i naglasio važnost prepoznavanja njegovih simptoma. Prema riječima dr. Darka Antića, limfom je zloćudna bolest koja zahvaća limfne čvorove, a karakteriziraju je simptomi poput povišene tjelesne temperature, prekomjernog znojenja, gubitka tjelesne težine i otečenih limfnih čvorova.

  • Antič je rekao da je glavni fokus davanje prioriteta pacijentima jer oni izravno promatraju prisutnost povećanih limfnih čvorova, podvrgavaju se biopsiji koju izvode kirurzi, a patolozi analiziraju njihove uzorke prije liječenja. Međutim, postoje i drugi simptomi koje treba uzeti u obzir, uključujući stalnu vrućicu, kašalj, opći umor, pretjerano znojenje i još mnogo toga. Nema sumnje da genetika igra značajnu ulogu kao jedan od glavnih čimbenika rizika povezanih s ovim stanjem.

Antić je rekao da ova kronična stanja mogu trajati dugo i zahtijevaju različite mogućnosti liječenja. Antici je također istaknuo da će nove smjernice za liječenje koje su danas objavljene dati prioritet ranom liječenju pacijenata i pružiti poboljšane mogućnosti liječenja na temelju individualnih karakteristika pacijenata. Antić je objasnio da je došlo do pomaka u dijagnostičkim preporukama i boljem razumijevanju bolesti, što je dovelo do novih preporuka za liječenje.

To omogućuje precizniju kategorizaciju pacijenata i prilagođavanje mogućnosti liječenja specifičnim okolnostima svakog pojedinca. Rezultat je ranije liječenje i bolje mogućnosti liječenja na temelju jedinstvenih karakteristika pacijenta.

Bonus tekst:

Ako ste poput nas, mrkva je glavna namirnica na vašem stolu, zahvaljujući vašoj majci i baki. Ne ustručavajte se jesti ih u raznim oblicima – svježim, kuhanim, pečenim, pa čak i u salatama – a sve su to klasični podsjetnici na njihovu dobrobit za oči. Kao većina djece, vjerojatno ste ih pojeli bez pitanja.

Tko uopće želi da ga zadirkuju zbog nošenja naočala u osnovnoj školi? Danas je opće poznato da nema znanstvenih dokaza koji podupiru ideju da mrkva pozitivno utječe na vid. Narativ koji okružuje mrkve i poboljšanu viziju zapravo je izmišljotina koju je izmislila britanska vojska tijekom Drugog svjetskog rata kako bi sakrila tajnu tehnologiju koju je koristila – radar. Britanske vlasti promovirale su ideju da njihovi piloti konzumiraju velike količine mrkve, prigodno zanemarujući činjenicu da je pravi razlog zašto su piloti poboljšali svoju točnost i učinkovitost bila implementacija radarske tehnologije.

Kad smo bili djeca, bili smo zavedeni ne samo mitom o mrkvi, već i raznim drugim prijedlozima naših starijih koji su se, kad smo bolje pogledali, pokazali potpuno neutemeljenima. Ispostavilo se da je naša ideja o njihovom sveznanju daleko od točne. 1. Jedite hladno da biste se riješili bolesti Zanimljivo je da postoje ovi bezvremenski izrazi koji nas savjetuju ili da se prejedemo ili da se potpuno suzdržimo od hrane kako bismo se oporavili od bolesti. Američka udruga za pluća savjetuje protiv ovog pristupa, naglašavajući inherentne rizike gladovanja, posebno kada su naša tijela već slaba i trebaju hranjive tvari.