– Mi danas malo govorimo o zdravlju, te simptomima koji mogu ukazivati na najgoru moguću bolest, odnosno tumor. Koji god portal da otvorimo, i nađemo sekciju zdravlja, svaki drugi članak je povezan sa simptomima, koji ukazuju na tumor.

U nedavnom televizijskom gostovanju na RTS-u dr. Darko Antić, ravnatelj Zavoda za hematologiju Kliničkog centra Srbije, opširno je govorio o limfadenokarcinomu, kancerogenom oboljenju limfnih čvorova. Dr. Antić istaknuo je važnost prepoznavanja simptoma vezanih uz ovu bolest, a to su povišena tjelesna temperatura, prekomjerno znojenje, gubitak tjelesne težine te povećanje limfnih čvorova.

Prema riječima dr. Antića, dijagnostički postupak u pravilu počinje kada pacijenti postanu svjesni povećanja limfnih čvorova. To potiče kirurga da izvrši biopsiju, nakon čega slijedi analiza od patologa, i na kraju dovodi do liječenja. Uz to, postoje popratni simptomi kao što su uporna vrućica, kašalj, opći umor i prekomjerno znojenje. Genetika je istaknuti faktor rizika u ovom procesu.

Dr. Antić istaknuo je nužnost dugotrajnog liječenja limfadenokarcinoma koje uključuje različite terapijske pristupe. Naglasio je nadolazeću implementaciju ažuriranih smjernica za liječenje, koje omogućuju rano započinjanje terapije i personaliziraniji odabir liječenja na temelju individualnih karakteristika bolesnika. Prema riječima dr. Antića, napredak u dijagnostičkim smjernicama i dublje razumijevanje bolesti omogućuje nam da učinkovitije kategoriziramo pacijente i prema tome krojimo njihovo liječenje.

Ovaj pristup podrazumijeva personaliziranu skrb, dajući prednost ranom prepoznavanju bolesti i pažljivom odabiru optimalnog tretmana za pojedinačne okolnosti svakog pojedinca.

BONUS TEKST:

Tijekom snimanja filma “Bolji život” Ceca Bojković proživjela je buran ljubavni život, bila u braku s jednim muškarcem, a gajila osjećaje prema drugom. Tijekom snimanja serije “Bolji život” proslavljena glumica Svetlana Ceca Bojković bila je u braku s Milošem Žutićem. No, njezini su se osjećaji usmjerili prema drugom muškarcu, odnosno Ljubomiru Draškoviću Muciju, s kojim se na kraju i vjenčala. Tijekom 1980-ih postojalo je razdoblje preklapanja mojih brakova.

S Mucijem sam ušla u vezu prije finaliziranja razvoda od Miloša. Ljubav između Mucija i mene nadmašila je sva zakonska ograničenja i tek smo se 1990. službeno vjenčali. Svetlana Bojković nedavno je za “Politiku” ispričala da su i ona i Muci na sličan način okončali svoje prethodne brakove. Glumica je, priznaje, tijekom mladosti gajila romantične osjećaje prema Milošu Žutiću, priznajući da još nije bila spremna ni zrela za razmišljanje o braku. Sa dvadeset i jednom godinom ušla sam u brak sa osam godina starijim Milošem. Nismo još bili potpuno zreli za takvo opredjeljenje.

Dok je naša zajednica počela propadati, naša osobna veza ostala je netaknuta. Naša povezanost kao ljudskih bića trajala je do samog kraja, do 1993. godine, kada je on napunio pedeset četiri godine. To je bila istina iako smo oboje sklopili nove brakove. Ja sam se udala za redatelja Ljubomira Mucija Draškića, a on za glumicu Ognjanku Ognjanović s kojom je dobio sina Đorđa. Unatoč tim okolnostima, veza između nas dvoje ostala je čvrsta i traje do danas – otkrila je.