– Da li ste znali za podatak, da čovjek u toku svoga života, i to u periodu dok spava pojede jedan do tri pauka? Oni su svugdje oko nas, ali su poprilično maleni, nečujni, i jako rijetko izlaze po danu. Slijedi i par savjeta o tome kako ih se riješiti iz vaše kuće….

Iako većina paukova ne predstavlja prijetnju, njihovo držanje u vašem domu može biti uznemirujuće, osobito ako se bojite tih stvorenja. Pauci se skrivaju u kutovima i drugim neupadljivim mjestima, što omogućuje da njihova prisutnost prođe nezapaženo. Ako imate posla s neželjenim paucima u raznim dijelovima vašeg doma, poput kupaonice, spavaće sobe, podruma ili bilo kojeg drugog prostora, sljedeći prijedlozi mogu vam pomoći u njihovom uklanjanju. Kako biste suosjećajno postupali s paukom u svom domu, pokušajte ga uhvatiti i pustiti vani.

Upotrijebite posudu opremljenu poklopcem da uhvatite pauka u zamku, a zatim ga oprezno prenesite van. Ovaj pristup je i učinkovit i ljubazan, što vam omogućuje da uklonite pauka bez pribjegavanja ozljeđivanju. Riješite se paukove mreže koja se nakuplja u vašem životnom prostoru. Pauci pletu mrežu kako bi uhvatili svoj plijen i stvorili sigurno utočište za sebe. Uklanjanjem tih mreža možete obeshrabriti pauke da se ne nastane u vašem domu. Upotrijebite metlu, krpu ili usisivač za uklanjanje paučine, obraćajući posebnu pozornost na teško dostupna područja poput stropnih uglova ili prostora iza namještaja.

Dosljedno uklanjanje tih mreža može učinkovito smanjiti prisutnost pauka. Kako biste spriječili da pauci pronađu utočište u vašem domu, bitno je održavati čistoću i ukloniti sav nered. Pauci više vole skrovita područja gdje mogu neometano plesti svoju mrežu. Smanjenjem nereda eliminirate potencijalna skrovišta za ove paučnjake. Ako slučajno usred nereda naiđete na paukovu mrežu, svakako očistite prostor i lišite pauka njegovog skloništa. Dosljedno čišćenje i organiziranje vašeg životnog prostora može učinkovito smanjiti prisutnost pauka.

Kako biste smanjili prisutnost pauka u svom domu, bitno je održavati pravilnu higijenu hrane i smeća. Iako pauci ne jedu izravno ljudsku hranu, privlače ih kukci koji se hrane ostacima hrane. Dosljednim pospremanjem ostataka hrane, odlaganjem smeća i uklanjanjem svih potencijalnih izvora hrane koji bi mogli namamiti insekte, možete učinkovito smanjiti populaciju insekata. Posljedično, to će rezultirati s manje dostupne hrane za paukove, što će u konačnici dovesti do smanjenja njihove prisutnosti u vašem životnom prostoru.

  • Kako biste spriječili prodor paukova i drugih insekata u vaš dom, preporučljivo je zatvoriti prozore i vrata tijekom večernjih sati. Otvori na prozorima i vratima služe kao potencijalne ulazne točke za ove štetnike. Također je preporučljivo provjeriti ima li na prozorskim mrežama znakova oštećenja. Ako naiđete na takve, svakako ih odmah popravite ili zamijenite. Poduzimajući ove mjere opreza, možete učinkovito zaštititi svoj dom od neželjenih paučnjaka i insekata. Odlučite se za korištenje botaničkih vrsta za koje je poznato da odvraćaju pauke. Određene biljke posjeduju mirise koji se paucima ne sviđaju. Bosiljak je, na primjer, najbolji primjer biljke koja može tjerati pauke.

Strateški rasporedite nekoliko posuda s bosiljkom po cijeloj kući kako biste prirodno obeshrabrili ove paučnjake. Lavanda je još jedna biljka poznata po svojoj sposobnosti da tjera pauke. Snažan miris koji ispuštaju biljke lavande učinkovito će držati pauke podalje. Svaka biljka koja se može pohvaliti jakim aromatičnim svojstvima može poslužiti kao učinkovito sredstvo odvraćanja od paukova i drugih neželjenih insekata.

Svladavanje pauka u vašem domu može predstavljati poteškoće, ali primjena odgovarajućih tehnika i oslanjanje na ekološki prihvatljiva rješenja mogu značajno smanjiti njihovu prisutnost. Korištenje humanih metoda za uklanjanje pauka, dosljedno uklanjanje njihovih mreža, održavanje čistoće i smanjivanje nereda, osiguranje prozora i vrata tijekom noći i ugradnja biljaka koje odbijaju paukove u vašu okolinu su među raznim mjerama koje možete usvojiti. Primjenom ovih strategija možete potaknuti ugodnije životno okruženje bez paukova.