– O Ildi Šaulić se uopšte puno ne piše u posljednje vrijeme. Naime, ona je još prošle godine sa suprugom preselila u Ameriku, te je skoro zapostavila i svoju glazbenu karijeru. Slijedi i priča o njenom porijeklu….

Cijenjeni lik Šabana Šulića, renomiranog predstavnika narodne glazbe, zauzima jedinstveno i cijenjeno mjesto u naklonosti onih koji žive unutar granica bivše Jugoslavije. Unutar rodnog mjesta Sačijan, njegova reputacija daleko nadilazi granice tipične slave, služeći kao dokaz duboke veze i obožavanja koje lokalna zajednica gaji prema njemu. Kad god mu se ukaže prilika, Šaulić se nastoji vratiti u rodni grad i naselje u kojem trenutno živi njegova sestra Sarajka. Njegova majka, Ilduza, također je živjela u istom gradu sve do svoje smrti, zaradivši cijenjen položaj u lokalnoj zajednici. Kada je Hasan Dudić, Šabanov rođak, ispratio novinare u nedavni posjet ulicama njihovog djetinjstva, susjedi su izrazili duboku naklonost i divljenje prema poznatoj ikoni narodne glazbe.

Članovi zajednice posebno su pohvalili Ilduzine izvanredne osobine, ističući njezin neprocjenjiv doprinos susjedstvu i njezinu nepokolebljivu strast prema glazbi. Ilda je bila visoko cijenjena od strane njezinih susjeda, koji su o njoj govorili kao o ljubaznoj i dobroćudnoj osobi sa sklonošću širenju radosti i veselja. Pohvalili su je za godišnju tradiciju darivanja djece iz susjedstva prvim trešnjama u sezoni, kao i za nepokolebljivu strast prema glazbi. Sarajka, Šabanova sestra, izrazila je divljenje prema njihovoj majci i istakla njeno duboko poštovanje prema pojedincima i svečanim prilikama.

Sarajka je otkrila zanimljiv aspekt karaktera njihove majke – iako je bila muslimanka, jako je poštovala pravoslavne praznike i aktivno se uključila u običaje poput ukrašavanja jaja i dijeljenja komšijama. Sarajka je otkrila i da je njihova majka imala naviku moliti se Svetoj Petki, posebno kada je to Šaban poželio. Šabanova unuka, Šulićeva, prenosi nasljedstvo svoje bake Ilde, koja je u Šapcu bila poznata po izuzetnoj ljepoti. Ta veza nije vidljiva samo u zajedničkom imenu dviju generacija, već iu nevjerojatnoj sličnosti koju Šulić posjeduje, u čast duboke veze koju Šaban ostavlja iza sebe.

BONUS TEKST:

Nazivaju je epidemijom 21. stoljeća, pretilost se obično povezuje s dijabetesom, srčanim udarima i raznim drugim teškim bolestima. Međutim, je li to uistinu tako? Poznati ruski kardiolog i vrlo utjecajni medicinski stručnjak, Aleksandar Myasnikov, nedavno je izrazio svoje stajalište o ovom pitanju. Mjasnikov, poznati voditelj i autor više knjiga o zdravlju, tvrdi da je debljanje neizbježna pojava za osobe od 20 do 65 godina, iako u različitim stupnjevima. Liječnik tvrdi da se široko prihvaćena formula “težina = visina – 100” ne može univerzalno primijeniti za određivanje idealnog broja kilograma.

Otkriveno je da na težinu pojedinca utječe genetika, koja čini 40 do 70 posto težine. Nadalje, prisutnost prekomjerne tjelesne težine kod oba roditelja eksponencijalno povećava vjerojatnost da dijete ima prekomjernu tjelesnu težinu za faktor 10. Prema dr. Mjasnikovu, višak kilograma se nakuplja postupno tijekom vremena, zbog čega se naš hormonski sustav prilagođava toj novoj, iako većoj težini. Kao rezultat toga, naše tijelo tu težinu doživljava kao normu i nastoji je održati.

Zbog toga skidanje kilograma u prvim mjesecima i pridržavanje dijete postaje izazov jer se naši hormoni opiru promjenama, što dovodi do povećanja apetita i smanjenja energetskog metabolizma. Nema potrebe davati prioritet mršavljenju pod svaku cijenu ako pojedinac s umjerenom prekomjernom tjelesnom težinom održava dobro metaboličko zdravlje, osjeća se dobro i održava normalne razine kolesterola i šećera u krvi putem uravnotežene prehrane koja ne pridonosi daljnjem debljanju.

Prema riječima renomiranog ruskog liječnika, put skidanja kilograma prati osjećaj nelagode, razdražljivosti i poremećaja sna, kao i nesretna posljedica sve manje čvrstine kože lica. Nadalje, čak i uz ograničeni unos kalorija, izgubljena težina ima tendenciju da se brzo vrati zbog utjecaja hormona. Ističe da mu težina od 88 kilograma, koju održava već dva desetljeća, donosi puno veće zadovoljstvo i fizičku snagu u odnosu na težinu od 83 kilograma.

Prema Mjasnikovu, on sugerira da pojedinci mogu postići preventivni učinak na dijabetes i druge bolesti uključivanjem u jednodnevni post ili konzumacijom niskokalorične biljne hrane jedan dan, idealno jednom ili dva puta mjesečno. Liječnik je zaključio kako je važno izbjegavati opterećivanje duha i tijela nedostižnim ciljevima. Iako se ovo stajalište može smatrati spornim u medicinskom području, liječnik je naglasio važnost prepoznavanja individualnosti i ograničenja krutih standarda. Stavovi koje je iznio ruski liječnik Aleksandar Myasnikov isključivo su njegovo osobno mišljenje i ne odražavaju stav ili podršku uredničkog tima.