– Za danas jedna mini tema, koja je usko povezana sa zdravljem., Govorimo o mozgu, koji je najvažniji organ u cijelom tijelu, i njemu je konstantno potreban odmor, i obnavljanje. Mnogi također ne znaju da u prosjeku svaka opsoba koristi tek 3% svoga mozga, a šta bi bilo kada bi koristili bar 30%?

Knjiga dr. Danijela G. Amena “Promijenite svoj mozak – promijenit će se i vaše tijelo” nezaobilazno je štivo koje zaslužuje vašu punu pažnju. U ovom sažetku istražit ćemo osnovne smjernice za održavanje zdravog mozga i zdravog tijela. Postoji 15 bitnih činjenica o našem tijelu i mozgu kojih je ključno da svatko od nas bude svjestan. 1. BMI (indeks tjelesne mase). Podjela tjelesne težine (mjerene u kilogramima) prema visini (mjerene u metrima). Kalorijske potrebe na dnevnoj bazi. Formula koja se koristi za izračun osnovnog metabolizma, isključujući tjelesnu aktivnost, je sljedeća:

Formula za muškarce je sljedeća: 66,5 plus 13,75 pomnoženo s masom u kilogramima, plus 5,003 pomnoženo s visinom u centimetrima, minus 6,755 pomnoženo s godinama. U slučaju žena, formula za izračun željenog ishoda uključuje dodavanje 655,1 umnošku 9,563 pomnoženog s masom pojedinca u kilogramima, a zatim dodavanje umnoška 1,850 pomnoženog s njihovom visinom u centimetrima, uz oduzimanje umnoška 4,676 po njihovoj dobi. Uzmite sljedeći broj i izračunajte njegov umnožak prema sljedećem:

Preporučeni dnevni unos kalorija varira ovisno o razini aktivnosti: 1,2 za one koji vode sjedilački način života, 1375 za osobe koje se bave laganim vježbama 1-3 dana u tjednu, 1,55 za one koji su umjereno aktivni s umjerenom tjelovježbom 3-5 dana u tjednu , 1,75 za pojedince koji vode aktivan stil života s intenzivnim vježbama 6-7 dana u tjednu i 1,9 za one koji su vrlo aktivni s intenzivnim treningom dva puta dnevno ili fizičkim radom. 3. Vodite računa o svom dnevnom unosu kalorija (ne dajte se zavarati!). 4. Ciljana težina. Postavite praktičan cilj – željenu težinu koju želite postići – i ostanite predani tome. Dnevna konzumacija voća i povrća.

  1. Kako biste smanjili šanse za razvoj raka, preporučuje se dnevni unos od 7-10 obroka. Trajanje sna tijekom noći. Neka vas ne zavara ideja da će biti dovoljno samo nekoliko sati sna. Nacionalna zaklada za spavanje i Nacionalni institut za neurološke poremećaje i moždani udar dali su prosječne potrebe za spavanjem na temelju dobi: Tijekom prve tri godine života preporučuje se da djeca spavaju 12-14 sati dnevno. Kako rastu, u dobi od 3-5 godina, preporučena količina sna lagano se smanjuje na 11-13 sati. Od 5-12 godina, djeca bi trebala težiti oko 10-11 sati sna. Tijekom adolescencije, točnije između 13-19 godina, savjetuje se spavati 9 sati.

Nakon što pojedinci navrše 19 godina i više, preporučena količina sna dodatno se smanjuje na 7-8 sati po noći. Također je važno razmotriti održavanje odgovarajuće razine vitamina D. Ako su vaše razine 25-hidroksi vitamina D niske, savjetuje se da se posavjetujete sa svojim liječnikom i raspitate se o načinima kako ih povećati, kao što je više izlaganja suncu ili razmatranje suplementacije vitamina D. Niska razina je definirana kao ispod 30. Idealan raspon je između 50 i 90 za optimalne rezultate. Vrijednost “Visoke” postavljena je na 90. Žlijezda odgovorna za regulaciju metabolizma i proizvodnju hormona, poznata kao štitnjača. Kako bi se isključila hipotireoza ili hipertireoza, preporuča se napraviti test hormona štitnjače i provesti liječenje ako je potrebno.

CRP, poznat i kao C-reaktivni protein, deveta je stavka na popisu. Jednostavnim testom krvi može se utvrditi postoji li upala, što služi kao jasna indikacija. Prisutnost upale može biti povezana s raznim bolestima, zbog čega je ključno pravodobno reagirati. Razina homocisteina. Još jedan znak upale. Hemoglobin A1C, jedanaesta stavka na listi. Koristi se za dijagnozu dijabetesa ili preddijabetesa, ovaj test mjeri prosječnu razinu šećera u krvi u razdoblju od 2-3 mjeseca.

Standardni raspon za osobe bez dijabetesa je između 4-6%. Razine šećera u krvi nakon razdoblja posta. Razinu šećera u krvi na dan testa pokazuje test, a sljedeće tumačenje temelji se na kriterijima koje je postavilo Američko udruženje za dijabetes. Normalni raspon razine glukoze u krvi obično je između 70 i 99 mg/dL. Raspon predijabetičkog stanja obično je između 100 i 125 mgdL. Razina glukoze u krvi od 126 mg/dL ili viša ukazuje na prisutnost dijabetesa. Trinaesta stavka na popisu je kolesterol. Osigurati da pratite svoju ukupnu razinu kolesterola, zajedno s razinama HDL-a (korisnog kolesterola), LDL-a (štetnog kolesterola) i triglicerida (oblika masti), od iznimne je važnosti.

Krvni tlak je važno fiziološko mjerenje. Redovito kontrolirajte krvni tlak. Evo vodiča o tome kako razumjeti svoja očitanja, posebno sistolička i dijastolička mjerenja, na temelju kriterija koje je uspostavilo Američko udruženje za srce. Optimalni raspon za ovu vrijednost nije veći od 80, s maksimalnim ograničenjem od 120. Prehipertenzija se definira kao razina krvnog tlaka u rasponu od 120-139 za gornji broj (sistolički) i 80-89 za donji broj (dijastolički). Arterijska hipertenzija se dijagnosticira kada krvni tlak prelazi 90, obično doseže ili prelazi 140.