– Što se tiče biljnih kultura na ovim prostorima, uglavnom imamo jedne te iste biljke. Krompir, pasulj, paradajz, krastavice, sve su to biljke koje sije 90% poljoprivrednika. Mi danas govorimo o jednoj biljci za koju malo ljudi zna, a može se saditi na ovim prostorima te se od nje može itekako zaraditi….

Jeste li upoznati s kivanom? Ova jedinstvena biljna vrsta, porijeklom iz Afrike, posljednjih je godina stekla popularnost u Srbiji. To nije iznenađujuće, budući da ovo voće nije potrebno održavati i vrlo je traženo zbog svog egzotičnog okusa, izgleda i povoljne tržišne vrijednosti. Iako Kivano može podsjećati na kivi ili čak krastavac, on je zapravo dinja bodljikave vanjštine. Ovo voće je steklo priznanje za svoje iznimne zdravstvene dobrobiti, što potvrđuju stručnjaci. Naime, Kivano je doživio porast popularnosti u Europi, što je dovelo do porasta uzgoja u našoj zemlji. To se može pripisati povoljnim uvjetima tla koji olakšavaju njegov rast. Za optimalan rast u našem okruženju, neophodno je odabrati lokaciju koja je bogata sunčevom svjetlošću i tlom koje učinkovito drenira.

  • Tlo treba imati blago kiselu pH vrijednost i potrebna je prethodna priprema, koja se postiže prekopavanjem i unošenjem nekoliko centimetara komposta ili stajnjaka. Dodatno, preporučuje se primjena dobro uravnoteženog vrtnog gnojiva. Prema Agromediji, preporuča se sijati sjeme izravno u tlo nakon što se smanji opasnost od proljetnog mraza. Obično se to događa krajem travnja ili početkom svibnja. Prilikom sadnje savjetuje se staviti 3-4 sjemenke u rupu duboku otprilike 1,5-2,5 cm. Ako želite više biljaka, treba ih razmaknuti približno 45 cm. Preporučeno vrijeme za klijanje sjemena, po njegovom savjetu, je 2-3 tjedna. Alternativni pristup je prvo posaditi sjeme u posudu ili posudu, a zatim ga presaditi kada razviju dva lista i vanjska temperatura prijeđe 15 stupnjeva.

Adekvatno zalijevanje je ključno nakon sadnje, s intervalima da se tlo osuši između svakog zalijevanja. Dodatno, kada temperatura dosegne 23-24 stupnja, neophodno je nanijeti sloj organskog malča, debljine otprilike 3-4 cm, kako bi se zadržala vlaga oko korijena i spriječio rast neželjenih korova. Zahtijeva potporu zbog svoje prirode poput vinove loze, ova biljka uspijeva i daje plodove u mjesecu rujnu. U početku zeleni, bodljikavi plod prelazi u jarku oker boju. Za one koji uživaju u sočnom i ukusnom okusu voća Kiwana, bilo da ga uzgajate ili želite kupiti, savjetuje se da odaberete voće koje ima jarku narančasto-žutu nijansu, jer to ukazuje na njihovu zrelost i osigurava najugodniji i najljepši okus. okusno iskustvo.

Postoji čest upit u vezi s konzumacijom kivana: kako ga treba jesti? Kivano se može uživati ​​u sirovom obliku, a može se uklopiti u razne kulinarske kreacije kao što su salate s krastavcima, smoothieji, kolači i torte. Za početak operite i prepolovite kivano po širini. Zatim uzmite jednu od polovica i nožem sa zaobljenim vrhom nježno zarežite unutarnji sadržaj nekoliko puta. Važno je izbjegavati korištenje noža s oštrim vrhom kako biste spriječili oštećenje vanjskog sloja. Nakon toga prepolovljeni kivano preokrenite preko zdjele koju ste prethodno pripremili i pritiskajte, kao da cijedite limun, dok sva pulpa, sok i sjemenke ne puste u zdjelu.

  • Po želji zasladite kivano medom kako biste dobili ukusan i hranjiv desert. U Srbiji brojni farmeri uzgajaju upravo ovu biljku, a razlog za to je jasan: mnogima se pokazalo isplativim. Točnije, kivano je dostupan za kupnju u trgovinama, ali se prodaje pojedinačno, a ne na težinu. Cena po komadu se kreće od 150 do 200 dinara. Smješten na vrhu Maliča u zapadnoj Srbiji, Borko Luković obrađuje izvanredan vrt na 650 metara nadmorske visine.

Usred malina, kupina, ribiza i smokava, on njeguje izbor egzotičnog voća uključujući banane, limune, masline, goji bobice i kivano. Infoliga prenosi da unatoč nepovoljnoj klimi, Borko vjeruje da je uz predan trud i brižljivu njegu moguće uspješno uzgajati i ove egzotične biljke. Poslovni pothvat farme Smiljanić iz Mačve također se pokazao uspješnim. Dugi niz godina ga uzgajamo isključivo za osobne potrebe. No, nedavno smo donijeli odluku da tome pristupimo predanije i učinimo je dostupnom širem tržištu“, objasnila je u prethodnom razgovoru za ovu platformu Andrea Todorović, predstavnica farme Smiljanić koja se nalazi u Mačvanskom Belotiću. Kako se navodi u ovoj platformi, otkriveno je da područje Mačve posjeduje izuzetno plodno zemljište koje je izuzetno pogodno za poljoprivredne svrhe.

Prinosi usjeva dobiveni na ovom području premašuju one u nekoliko drugih europskih zemalja. Ističe se da se prosječan prinos po domaćinstvu kreće od 70 do 80 tona, odnosno 74 tone po hektaru. Ona naglašava da kada se usporede naši nalazi sa onima u susjednim zemljama, postaje očito da su njihovi prinosi samo upola produktivniji od naših. Evidentno je da mu ovo podneblje izuzetno odgovara. Prema Andrei, Kivano se uzgaja na sličan način kao lubenice. Biljku je potrebno presaditi na otvoreno do 15. svibnja, a sezona berbe počinje u rujnu.

Unatoč tome što je afričko voće, Kivano zahtijeva navodnjavanje i nije pokazao nikakvu osjetljivost na određene štetnike ili bolesti. Iako nisu primijenjeni nikakvi posebni dodaci, prehrambene potrebe voća utvrđene su opsežnom analizom tla u zemlji, a svi nedostaci su u skladu s tim riješeni. Plod se bere prije pune zrelosti jer nastavlja sazrijevati nakon stavljanja u sanduke. Zbog njegovih bodlji, tijekom branja moraju se nositi rukavice kako bi se spriječilo oštećenje. Svako je voće pažljivo složeno zasebno kako bi se izbjegla moguća šteta. Po veličini Kivano je kategoriziran, a naši domaćini uspjeli su ubrati najveći od 860 grama.

Andrea daje objašnjenje o težini predmeta koja može varirati od 230 do 250 grama, a najveći primjerak teži nevjerojatnih 860 grama. Za te objekte postoje različite kategorije, slično kao u bilo kojem drugom sustavu klasifikacije. Treću klasu čine predmeti težine 250 grama, dok drugu klasu čine oni težine između 300 i 400 grama. Sve što prelazi ovaj prag težine smatra se prvom klasom.