Mića Orlović, jedan od najpoznatijih i najcenjenijih voditelja na našim prostorima, ostavio je neizbrisiv trag u svetu televizije. Njegov šarm i prisustvo pred kamerama osvojili su srca mnogih dama, dok su gledaoci obožavali da ga slušaju dok je prenosio najvažnije vesti. Međutim, legendarni Mića nije bio samo uspešan u ulozi voditelja – bio je talentovan glumac, odličan košarkaš i kreator novih projekata u kojima je najviše uživao.

Mića je svojim izuzetnim dikcijom, stavom i ponašanjem pokazao kako treba da izgleda prava televizijska zvezda, postavivši standarde koji su danas gotovo nedostižni. Kroz godine, stalno se dokazivao na novim poljima, otkrivajući gledaocima različite aspekte televizijske zabave.

  • Rođen 28. maja 1934. godine u Valjevu, u porodici Sekule i Stane Orlović, koji potiču iz sela Gornji Strmac u opštini Zubin Potok, Mića je odrastao u Prištini i Valjevu, zajedno sa mlađim bratom Draganom, koji se kasnije takođe bavio novinarstvom i bio urednik dnevnog lista „Politika Ekspres“. Mića je završio Valjevsku gimnaziju i dva puta se ženio. Iz prvog braka ima jednu ćerku Marinu, koja se pre petnaest godina preselila u Kanadu i od tada se nije vraćala u Srbiju.

Bio je standardni reprezentativac studentske košarkaške reprezentacije Jugoslavije, koju je tih godina sa uspehom vodio Ranko Žeravica. “Bavio sam se sportom: stonim tenisom i košarkom, i dogurao do studentske reprezentacije. Ali kada sam primljen za stalno na radiju i televiziji, morao sam da ostavim košarku. Koliko god da sam želeo i jedno i drugo, i mislio da imam snage, vremena nije bilo i morao sam da se odreknem sporta. Plakao sam kada sam ostavljao košarku,” govorio je Mića svojevremeno.

Prvi put se oglasio na programu Radio Beograda 15. oktobra 1957. godine kao reporter sa fudbalske utakmice OFK Beograd – Napredak Kruševac. A onda je ispisao stranice nove istorije kada je televizija Beograd 23. avgusta 1958. godine emitovala prvi TV Dnevnik, informativno-politički program. “To je bilo daleke 1958. godine, 23. avgusta, kada je startovao prvi televizijski Dnevnik. Bilo je malo treme, jednostavno nisam ni bio svestan u šta se upuštam. Sebi sam objasnio da je kamera stakleni prozor kroz koji ću da gledam tražeći pogledom moje kamermane. Bio je to dobar potez, jer sam se tako opustio i imao utisak da se zaista obraćam svojim gledaocima. Prenos je završen bez ijedne greške,” govorio je u poslednjem intervjuu za magazin “Puls”.

  • Mića je iza sebe ostavio impresivan opus: više od 170 reportaža, oko 300 intervjua, preko 200 televizijskih reportaža, 80 radio-emisija i 1.300 televizijskih emisija. U slobodno vreme uživao je u džez muzici, a za sebe je uvek govorio da je pre svega novinar, pa tek onda voditelj. Uprkos ogromnoj popularnosti, važio je za izuzetno skromnog i uvek raspoloženog čoveka, spremnog da pomogne svojim kolegama.

Mića je više od trideset godina uživao u ljubavi sa suprugom Ljiljanom, koja je kao novinarka imala puno razumevanja za njegov životni ritam. “Miću je karakterisala beskrajna dobrota i ljubav prema ljudima, a trudio se da te osobine prenese i na osobe iz svog okruženja. Bio je jedan veliki čovek, veliki gospodin i po tome ću ga zauvek pamtiti,” govorila je Ljiljana za “Story”.

  • Nakon moždanog udara, poslednjih desetak dana života proveo je u privatnom domu, gde su mu pružali vrhunsku negu. “Umeo je da ponovi onako za sebe ‘šta me je ovo snašlo?’, ali je već sledećeg trenutka razgovarao sa nekim od novih poznanika. Gledao je stalno televiziju, najviše sport i crtane filmove. Govorio mi je da život ume da zatvori krug, jer ‘na početku i na kraju čovek uživa u crtanim filmovima’. Tada sam shvatila da Mića zna da je na kraju života i još više sam se divila njegovom gospodskom ponašanju,” govorila je Marijana Blažević, vlasnica doma za stare.

Čuveni televizijski novinar i voditelj preminuo je 13. februara 2013. godine u Beogradu u sedamdeset devetoj godini. Na dan kada je napustio svoje najdraže, obeležena je 55. godišnjica od početka rada Radio-televizije Beograd, na kojoj je Mića vodio žitelje bivše Jugoslavije kroz čari i magiju ovog medija. Sahranjen je 16. februara 2013. godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Od 2010. godine, Udruženje novinara Vojvodine dodeljuje nagradu “Press vitez – Mića Orlović” novinarima, voditeljima ili spikerima. Ispred zgrade RTS-a u Takovskoj ulici u Beogradu, podignut mu je spomenik 23. avgusta 2019. godine, kao večni podsetnik na njegov doprinos svetu medija.