Svrbež kože nakon tuširanja može biti prilično neugodan, osobito ako vam je tijelo prekriveno crvenim mrljama. Brojni čimbenici doprinose pojavi svrbeža kože: Prepustite se luksuznom iskustvu tuširanja počastite se ležernim namakanjem u ugodno toploj vodi. Pretjerano izlaganje dugotrajnom, vrućem tuširanju može dehidrirati i suziti vašu kožu.

  • Koža prirodno stvara ulja koja služe kao štit i izvor hidratacije. Međutim, kada se prepustite dugotrajnom tuširanju, osobito vodom visoke temperature, ova vitalna ulja se uklanjaju, što dovodi do suhoće i nelagode. Doživite okrepljujući osjećaj kupanja pod osvježavajućim mlazom tvrde vode. Osjećaj svrbeža može biti i posljedica kupanja u tvrdoj vodi, koju karakterizira visoka lužnatost i obilje kalcijevih iona.

Prisutnost tvrde vode smanjuje učinkovitost šampona i sapuna, što dovodi do nakupljanja ostataka proizvoda koji mogu rezultirati svrbežom i suhoćom kože. Na osjetljiva područja kože može negativno utjecati nakupljanje minerala koji se nalaze u tvrdoj vodi, što dovodi do začepljenja pora na koži. Osobe sa suhom kožom ili dermatitisom ovo bi moglo biti posebno neugodno i iritirajuće.

  • Pojedinci mogu doživjeti kožne alergije ili preosjetljivost na proizvode za njegu i uljepšavanje. Nije neuobičajeno da proizvodi za njegu kože koji sadrže jake kemikalije dovode do iritacije kože, osobito na rukama ili stopalima. Ovaj svrbež, koji može biti popraćen osipom, obično traje nekoliko minuta do nekoliko sati nakon tuširanja. Prisutnost alkohola, alfa hidroksi kiselina (AHA) i sintetičkih mirisa u proizvodima za njegu kože može dovesti do suhoće kože i povećane osjetljivosti na svrbež nakon tuširanja.

Osim toga, neki pojedinci mogu razviti alergijsku reakciju na određene komponente koje se nalaze u ovim proizvodima, što rezultira iritacijom kože, osipom i pojavom crvenih izbočina koje svrbe. Stanje kože koje već postoji. Osjećaj svrbeža nakon tuširanja također može ukazivati ​​na prisutnost već postojeće kožne bolesti, poput ekcema. Zdravstveni radnici savjetuju da se osobe s ekcemom ne prepuštaju tuširanju vrućom vodom.

  • Osim toga, korištenje sapuna ili mirisnih proizvoda za tijelo može pogoršati simptome ovog stanja. Jedinstvena je pojava imati stanje kože koje ne samo da je rijetko, već također rezultira svrbežom nakon kontakta s vodom. Otkrivanje temeljnog uzroka svrbeža može značajno pojednostaviti proces pronalaženja odgovarajućeg liječenja za njegovo uspješno iskorjenjivanje.

BONUS TEKST:

  • Kada imunološki sustav pretjerano reagira na tvari koje su obično benigne, to rezultira alergijom. Te tvari, koje se nazivaju alergeni, obuhvaćaju različite elemente poput peludi, prašine, specifične hrane, uboda insekata, lijekova i životinjskog krzna. Respiratorne alergije obuhvaćaju različite vrste alergijskih reakcija.

Alergijski rinitis, obično poznat kao peludna groznica, pokreću različiti alergeni uključujući pelud biljaka, prašinu, perje i životinjsku dlaku. S druge strane, alergijsku astmu karakterizira upala i suženje dišnih putova, što je uzrokovano alergenima poput peludi, grinja, plijesni i životinjske dlake.

  • Tema hrane i alergija na hranu složena je i važna. Određene namirnice, uključujući kikiriki, orašaste plodove, mlijeko, jaja, ribu, školjke, pšenicu i soju, mogu izazvati alergijske reakcije. Osim toga, mogu se pojaviti i kontaktne alergije. Alergije na insekte i kontaktni dermatitis, što je kožna reakcija uzrokovana izlaganjem alergenima poput nikla, kozmetike, deterdženata, lateksa i specifičnih biljaka (kao što je otrovni bršljan).

Alergijske reakcije na ubode insekata, uključujući one od pčela, osa, mrava i komaraca, kao i alergije na lijekove: Određeni lijekovi, poput antibiotika poput penicilina, aspirina, ibuprofena i drugih, potencijalno mogu izazvati alergijske reakcije kod pojedinaca.