– Sve veči procenat osoba u posljednje vrijeme ostavlja meso i mesne prerađevine, a više jede voće i povrće. Jako je popularno da se jede što manje termički obrađeno, a voće na pari, ili dinstano je sve popularnije među običnim osobama.

Ovaj recept divan je poklon obilju prirode, ispunjen slatkim okusima i hranjivim sastojcima. Dođite sa mnom dok istražujemo složenosti i otkrivamo skrivena blaga koja pridonose neosporivoj i primamljivoj privlačnosti ovog jela, ostavljajući u vama neutaživu želju da ga ponovno stvarate iz dana u dan. Potrebni sastojci su sljedeći: Za pripremu ovog jela sakupite sljedeće sastojke: oko 50 grama sitnih cvjetova brokule, oko 200 grama srednje velike mrkve narezane na kockice, oko 85 grama sitnog luka također narezanog na kockice i na kraju 250 grama krumpira narezanog na kockice. Recept zahtijeva 3 žlice maslinovog ulja, 2 žličice kukuruznog škroba, 1/2 žličice mješavine sušenog bilja (kao što su ružmarin, origano i majčina dušica), zajedno s 1/2 žličice češnjaka u prahu, crnog papra i soli.

1. Zagrijte i pripremite: Započnimo tako da prethodno zagrijemo pećnicu na 400°F (200°C) i pripremimo lim za pečenje sa slojem papira za pečenje za čišćenje bez napora. Sada zaronimo u uzbudljivi dio – davanje ukusa u naše jelo. Spojite okuse pa ih prelijte preko smjese. Pomiješajte brokulu, mrkvu, luk i krumpir u prostranoj zdjeli. Povrće pokapajte maslinovim uljem, zatim kukuruznim škrobom, suhom mješavinom začinskog bilja, češnjakom u prahu, soli i paprom. Svo povrće temeljito premažite aromatičnom smjesom, pazeći da se ravnomjerno rasporedi. 3. Peći i namazati: Za optimalno kuhanje, rasporedite dobro začinjeno povrće u jedan, ravnomjerno raspoređen sloj na lim za pečenje.

To jamči da će svaki zalogaj prštati slatkim okusom i zadovoljavajućom, hrskavom teksturom. 4. Postignite savršenstvo pečenja: Kako biste postigli željenu razinu hrskavosti, pažljivo pratite povrće dok se peče u zagrijanoj pećnici. Treba im otprilike 25-30 minuta da postanu mekani i dobiju ugodnu zlatno-smeđu boju. Ako je potrebno, slobodno prilagodite vrijeme kuhanja.

Ne zaboravite staviti lim u pećnicu prije početka procesa pečenja. Poslužite i uživajte: Nakon što je povrće ispečeno do savršenstva, izvadite ga iz pećnice i odmah poslužite kako biste iskusili neodoljivu aromu i okus koji će oduševiti vaše nepce svakim zalogajem, pružajući umirujući osjećaj vašem nepcu. Dodatni sadržaj: Iako ljeto tek treba početi, mnogi već razmišljaju o grijanju tijekom nadolazeće zime. Oni koji se griju na drva i pelete već odlaze u skladišta i nabavljaju drva za ogrjev, koristeći sadašnje niže cijene.

Prema riječima profesora Branka Glavonjića, nije preporučljivo čekati do rujna i listopada jer je u tom razdoblju nerealno očekivati ​​značajnije pojeftinjenje. On je od ožujka i travnja savjetovao građanima da počnu s nabavom ogrjeva za nadolazeću sezonu grijanja. Cijene drvnih goriva nastavile su padati tijekom svibnja. Branko Glavonjić već od ožujka i travnja savjetuje građanima da razmisle o kupnji drva za ogrjev u pripremi za nadolazeću sezonu grijanja.

Pad cijena drvnih goriva zadržao se tijekom cijelog svibnja. Prema riječima profesora, u Beogradu je značajno pojeftinilo ogrjevno drvo za oko 500 do 1.000 dinara po kvadratnom metru. Zbog toga je trenutna cijena jednog metra drva u gradu oko 8.000 dinara. Za nabavku posečenih drva građani će morati da izdvoje oko 8.500 dinara, što je za oko 500 do 700 dinara manje ili šest do osam odsto u odnosu na cene iz aprila. U slučaju Vojvodine, prema njegovim riječima, postoji značajan raspon cijena.

Najviše cijene su u Novom Sadu, od 9.500 dinara, a slijede cijene od 7.800 do 7.900 dinara u subotičkom kraju. S druge strane, najpovoljnije cene su u okolini Kovina, od 7.000 dinara. Prema njegovim riječima, cijena ogrjeva u šumadijskom području središnje Srbije kreće se od 6.500 do 8.000 dinara, dok se u istočnom dijelu kreće između 7.000 i 7.700 dinara, au zapadnoj Srbiji od 7.500 do 8.500 dinara. Prema Glavonjićevoj ocjeni, trenutna situacija u beogradskom regionu ukazuje na skoro izjednačavanje cijena ogrijevnog drveta iz kamiona i skladišta.

To upućuje na relativno slabu potražnju i reakciju trgovaca i proizvođača na niže cijene. U travnju je došlo do značajnog pada cijena ogrjevnog drva, što nedvojbeno ide u prilog građanima. Međutim, kako objašnjava, bilo bi nerealno predviđati neka značajnija sniženja cijena u skoroj budućnosti. Profesor je naglasio da građani treba da iskoriste priliku da kupe onoliko koliko mogu, bez odlaganja, jer može doći do pojeftinjenja od 200 do 300 dinara po kvadratu. Ključno je ne čekati do rujna i listopada, već kupnju obaviti prema svom budžetu.