– Odnos svekra i snaje zna da bude jako kompleksan. Danas vam donosimo jednu jako zanimljivu priču, kada se žena uda na selo, i kako se zapravo nosi sa novim okruženjem, koji donosi i nove obaveze….

Život na selu nije nešto što priželjkujem i to je konačni zaključak. Zadaci rada u staji i polju nisu problem; nego manjak očekivanja koja se postavljaju pred žene predstavlja problem. Odbijam se povinovati pravilima koja su mi nametnuli svekar i svekrva. Ovo su uvodne riječi Beograđanke Marine K. koja s bivšim suprugom hrabro dijeli svoju osobnu priču o životu na selu. Odlučila se razvesti i pobjeći sa sela jer smatra da to nije prikladno okruženje za žene.

Brojna srpska sela sada su naseljena isključivo muškarcima, jer žene traže utočište u gradu kako bi pobjegle od onoga što opisuju kao nepodnošljive muke. Marina K. odrasla je na užurbanim beogradskim ulicama. Dok se školovala, ova građanka grada našla se opčinjena mladićem sa sela. Uživali su u društvu nekoliko godina, a na kraju su prihvatili slavne tradicije starih srpskih običaja razmjenom zavjeta i stupanjem u brak. U tom konkretnom slučaju shvatio sam da je život u ruralnom području doista pravi izbor.

Tijekom našeg druženja više me puta odveo u posjet njegovim roditeljima, a oni su se pokazali ugodnim pojedincima koji su istinski prihvatili ulogu domaćina. Srdačno su me dočekali, no kako je vrijeme odmicalo pokazalo se da moja početna percepcija nije bila sasvim točna, kako je Marina K. otkrila u svom iskrenom priznanju. Po ulasku u suprugov obiteljski dom i samo dva dana nakon vjenčanja, Marina je vrlo brzo dobila svoje radne obveze.

  1. U početku su joj zadaci bili intrigantni, no s vremenom su se pretvorili u njezinu monotonu svakodnevicu. Da pojasnim, kao gradski stanovnik, željno sam prihvaćao svaki zadatak i izazov koji mi se našao na putu. Nije bilo ničega s čime se nisam mogao nositi! Možda mi je nedostajalo znanje o mužnji krava, ali sam i tu vještinu brzo stekao. Ideja seoskog života u početku me mučila, ali moj suprug nije pokazivao znatiželju, a ja još manje. Uvijek je moj svekar preuzimao odgovornost. Marina je izrazila svoju frustraciju dok je prepričavala događaj u kojem je usputno spomenula svoju želju da nađe posao i pobjegne iz okvira svog doma. No, njezin svekar je reagirao krajnje uzrujano, umalo doživjevši živčani kolaps.

Eksplodirao je u napadu bijesa, vičući: “Nije ti dopušteno otići! Ovdje je potrebna tvoja prisutnost i moraš poslušati svaku moju zapovijed! Osjećaš li glad? Ne! Osjećaš li žeđ? Ne! Stoga ćeš nastavite obavljati svoje dužnosti kao što ste radili u prošlosti, i ne želim čuti više ni riječi od vas! U tjeskobnom stanju, povukla se u svoju sobu, suze su joj tekle niz lice, nekoliko sati nije mogla pronaći utjehu. Najteži aspekt situacije bio je taj što njezin tadašnji suprug nije nudio nikakvu podršku; kako ona pripovijeda, nijedna mu riječ nije sišla s usana.

Nakon dvije godine, Marina je odlučila pokrenuti brakorazvodnu parnicu. Težina svega toga postala mi je nepodnošljiva. Osjećao sam se kao da sam im samo sluga. Njegova majka, iscrpljena i boreći se da ostane na nogama, nosila je teret svih kućanskih poslova. Nažalost, nije dobila poštovanje koje zaslužuje, baš kao ni ja. U pokušaju da me ušutka, savjetovala mi je da šutim, podsjetivši me da kao žena moj glas nije namijenjen da se čuje. Ovo je samo dodatno potaknulo moj bijes. Na kraju sam došao do svoje točke sloma i odlučio pobjeći.

Jednostavno više nisam mogao izdržati da me se na tako ponižavajući način tretira, pa sam pobjegao, ostavivši sve za sobom. Marina je podijelila. Nerazumijevanje roditelja pokazalo se kada je otkrila da želi razvod. Marina, iako priznaje imućno podrijetlo svog bivšeg supruga, naglašava da bogatstvo samo po sebi nema vrijednost bez sposobnosti da ga se cijeni. Unatoč financijskim mogućnostima njezine bivše svekrve, Marina priča o svojoj borbi da osigura čak i malu količinu novca od svog supruga, koji se često odavao zlouporabi supstanci.

Iako su se njezini roditelji isprva protivili njezinoj odluci o razvodu, Marina je ostala odlučna u svojoj odlučnosti. Iako njezini roditelji možda nisu iskusili istu životnu situaciju, Marina tvrdi da ona posjeduje najtočnije razumijevanje vlastitih iskustava kroz to razdoblje. Nakon povratka u Beograd, niz godina živi i radi u rodnom gradu. Ne postoji ništa na svijetu što bi me moglo navesti da se odreknem ovog osjećaja oslobođenja. Ja sam gospodar svoje sudbine.

Mučim se, zarađujem svoju plaću, živim skromnim životom, ali u tome nalazim neizmjernu radost. Tek sada shvaćam ograničenja u kojima sam nekoć bio zarobljen. Moja sjećanja na selo nisu nimalo ugodna! Kad god netko govori o seoskom raju, ne mogu a da se ne nasmijem. Stanovnici gradova i dalje su nesvjesni surove stvarnosti ruralnog života. Dok pozdravljam one koji to mogu izdržati, jednostavno nisam spremna izlagati se svakodnevnim poniženjima, zaključila je Marina.