– Danas malo govorimo o medu, koji je definitivno najzdravija namirnica na cijelom svijetu. Koliko je samo zdrav, pokazuje i podatak, da na kojoj god temperaturi da stoji, on se ne može pokvariti, i uvijek je apsolutno jestiv….

Stanice u našem tijelu zahtijevaju esencijalne vitamine, minerale i aminokiseline za optimalno funkcioniranje, a sve to možete pronaći u medu. Konzumacija meda na prazan želudac može nas opskrbiti potrebnom energijom koja će nas održati tijekom dana. Ipak, postoji česta pogreška koju čine gotovo svi, na što je ranije upozorio Pavle Anđelković iz Beogradskog pčelarskog društva.

Prema riječima stručnjaka, med je prepun otprilike 20 aminokiselina i do 48 vitamina. Kako biste u potpunosti iskoristili ove vrijedne hranjive tvari, preporučuje se pustiti med da se otopi u ustima, dopuštajući žlijezdama slinovnicama da apsorbiraju korisne komponente od samog početka. Kada je med u tekućem obliku, ima gustu konzistenciju, što ga čini lakim za brzo gutanje. Međutim, konzumacija na ovaj način na prazan želudac može dovesti do nelagode i mogućih bolova u trbuhu. Stoga se savjetuje konzumiranje meda u čvrstom stanju kad god je to moguće. Prema riječima Pavla Anđelkovića, med u čvrstom stanju treba konzumirati na sličan način kao i hranu, poput kruha koji se žvače.

Ne može se odmah progutati zbog krute teksture pa ga treba što dulje držati u ustima. Međutim, kada se topi u ustima, nema nikakvih poteškoća. Za one kojima med smeta, Anđelković predlaže da ga otope u toploj vodi i potom konzumiraju. To omogućuje želucu da apsorbira sve bitne komponente meda. Anđelković ističe brojne zdravstvene dobrobiti meda. Prema njegovoj izjavi, med posjeduje sve potrebne sastojke za održavanje života. Jednom kada se pomiješa sa želeom, postaje potpuni izvor hrane.

Med je glavna namirnica u prehrani moje obitelji, a sa šestero unučadi od dva sina, svi smo uživali u dobrom zdravlju i dobrobiti. Nadalje, med je poznat po svojim preventivnim svojstvima protiv raznih tjelesnih bolesti, pružajući sigurnost protiv infekcija kada se uključi u nečiju rutinu. Prema riječima Đoke Zečevića, predavača iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije, čisti organski med sve više napreduje na tržištu i trebao bi imati veću cijenu.

Nadalje je elaborirao proces proizvodnje ovog meda. Prema Zečeviću, cijena ekološkog meda trebala bi biti povećana zbog izazova u njegovoj proizvodnji u okruženju zasićenom kemikalijama. Također, istaknuo je važnost ispunjavanja više kriterija kada je u pitanju ekološki med koji prodaju, a primarni je da košnice moraju biti u potpunosti izrađene od drveta, bez ikakvih čavala i metalnih dijelova. Prema Zečevićevim riječima, tijekom predavanja o uzgoju pčelinjih zajednica i suzbijanju varoe naglašeno je da je dodavanje šećera pčelama strogo zabranjeno.

Umjesto toga, treba ih hraniti medom. Nadalje, Zečević je istaknuo važnost zaštite područja u radijusu od tri kilometra od bilo kakvog kemijskog prskanja ili tretiranja jer je to područje s kojeg pčele skupljaju nektar. Cilj svakog pčelara je, kako je istaknuo, učinkovito uzgajati pčelinje zajednice kako bi se što bolje iskoristio nektar medonosnog bilja na određenoj lokaciji. Na predavanju koje je organizirala Udruga stanara “Poljoprivrednik”, Zečević je govorio o značaju vode i promicanju ishrane pčela.

Ovu ukusnu tvar faraoni su jako voljeli zbog svojih iznimnih zdravstvenih dobrobiti i obilja esencijalnih hranjivih tvari. Med, izvanredan prirodni proizvod, posjeduje izuzetna ljekovita svojstva. Njegove primjene nadilaze kozmetiku i njegu kože i uključuju i medicinske svrhe. Studije su pokazale da konzumacija meda u razdoblju od samo dva tjedna rezultira smanjenjem razine šećera u krvi za šest posto i smanjenjem kolesterola za sedam posto. Međutim, dobrobiti meda sežu izvan njegovog tekućeg oblika; njegovi različiti derivati ​​također pružaju golemu vrijednost našem blagostanju.

To je posebno aktualno u aktualnoj sezoni, s obzirom da nam se približavaju hladniji dani i sve veća prevalencija viroza, prehlada i gripa. Med služi kao izuzetna podrška u jačanju našeg imunološkog sustava. Odabir meda koji ćete kupiti ima veliku važnost. Korisnici se često susreću s izazovom razlikovanja autentičnog meda od krivotvorenog meda koji sadrži dodani šećer. Brojni kulinarski stručnjaci slažu se da postoji jedan jedini trik za procjenu čistoće prirodnog meda.

Da biste proveli jednostavan test za utvrđivanje autentičnosti meda, skupite med, vodu i tanjur. Prema riječima majke i domaćice, med posjeduje jedinstvenu karakteristiku poznatu kao “pamćenje”. Ovaj se fenomen pripisuje izvanrednoj prirodi tvari, jer med zadržava svoj izvorni izgled od vremena kada je boravio u košnici. Kako biste provjerili autentičnost meda, pomiješajte ga s vodom i lagano kružno vrtite smjesu na tanjuru pokret. Pravi med će pokazivati ​​formiranje saća, kao što je prikazano u pratećem videu, dok krivotvoreni med neće pokazivati ​​ovu karakterističnu značajku.