Poznati kardiokirurg i kardiolog po imenu Jeremy London stekao je slavu svojom prisutnošću na TikToku, gdje ljubazno odgovara na upite pacijenata. Nedavno su mu se obratili s pitanjem o upotrebi aspirina tijekom srčanog udara.

  • Kada se krvne žile začepe, dolazi do srčanog udara, zbog čega srčani mišić ostaje lišen vitalnog protoka krvi i dovodi ga u ozbiljnu opasnost. Nakon početne blokade, stvara se dodatna blokada, koja još više povećava rizik. Međutim, rizik se može ublažiti uzimanjem aspirina, koji u određenim slučajevima može smanjiti štetu. Sumnjate li da doživljavate srčani udar, nužno je bez odgađanja nazvati 911 i prožvakati 325 miligrama aspirina. Ne zaboravite žvakati umjesto gutanja, jer će to omogućiti aspirinu da brže uđe u vaš sustav. Prema riječima liječnika, uzimanje aspirina može značajno povećati šanse za preživljavanje.

Ovisno o vašem zdravstvenom stanju, iako je bol u prsima najčešći simptom, pojedinci mogu doživjeti niz simptoma, uključujući blage ili teške manifestacije, ili čak i bez simptoma.

Tipični znakovi i simptomi povezani sa srčanim udarom uključuju:

– Osjećaj pritiska, težine, stezanja ili stezanja u prsima, ispod prsne kosti, koji traje više od nekoliko minuta ili se povremeno ponavlja.
– Neugoda ili bol koja se širi u rame i/ili ruku (obično lijevu stranu, ali može zahvatiti obje ruke), leđa, vrat, čeljust, zube, a povremeno i gornji dio trbuha.
– Hladan znoj.
– Umor.
– Mučnina ili nelagoda u želucu.
– Nije rijetkost da se srčani udar pogrešno protumači kao probavna smetnja ili žgaravica.
– Omaglica ili nagli početak ošamućenosti.
– Otežano disanje, osjećaj nedostatka zraka.
– Ubrzan ili nepravilan rad srca (palpitacije).
– Intenzivan osjećaj tjeskobe (nalik napadu panike).
– Nesanica.
– Povremeno, iznenadni srčani zastoj može biti početni simptom srčanog udara.
– Simptomi se mogu razlikovati između muškaraca i žena. Kao i kod muškaraca, kod žena je bol ili nelagoda u prsima najčešći simptom srčanog udara. Međutim, žene također mogu osjetiti druge simptome koji su obično manje povezani sa srčanim udarom, kao što su nedostatak zraka, mučnina/povraćanje i bol u leđima ili čeljusti.

Znakovi srčanog udara kod žena:

– Kontinuirana nelagoda u središtu prsnog koša, koju karakterizira neugodan pritisak, stezanje, punoća ili bol koja traje dulje od nekoliko minuta ili se ponavlja povremeno.
– Bol ili nelagoda u jednoj ili obje ruke, vratu, ramenima, gornjem dijelu leđa, čeljusti ili trbuhu.
– Gubitak daha, čak i u odsutnosti nelagode u prsima.
– Hladan znoj i vrtoglavica.
– Osjećaj mučnine i/ili povraćanje.
– Uznemirujući osjećaji u crijevima, poput probavnih smetnji.
– Neuobičajen umor i poteškoće sa spavanjem.
Vrijedno je napomenuti da dok se neki srčani udari dogode iznenada, mnogi pojedinci osjećaju znakove upozorenja i simptome satima, danima ili čak tjednima prije događaja. Jedan od takvih znakova upozorenja je prisutnost stalne boli ili pritiska u prsima (koji se naziva angina pektoris) koji ne popušta tijekom mirovanja.

Izraz “tihi srčani udar” odnosi se na vrstu srčanog udara koji se javlja bez ikakvih vidljivih simptoma.

Tihi srčani udar, kao što naziv govori, odvija se bez tipičnih pokazatelja koji se obično povezuju sa srčanim udarom: vrtoglavica, ubrzani ili nepravilni otkucaji srca (palpitacije), otežano disanje i osjećaj tjeskobe. Otkrivanje tihog srčanog udara je izazovno jer se događa iznenada i bez prethodnog upozorenja.

U kojem trenutku treba razmisliti o traženju medicinske pomoći?

U skladu s vašim zdravstvenim stanjem, ključno je riješiti srčani udar unutar jednog do dva sata od pojave simptoma kako bi se šteta svela na minimum i povećala vjerojatnost uspješnog ishoda. Odgađanje liječenja nakon tog vremenskog okvira povećava rizik od daljnje štete i smanjuje šanse za pozitivan ishod.