Proteklih godinu dana Lazar Ristovski, glumac i redatelj, doživio je značajne transformacije na svom emotivnom putu. Naime, raskinuo je brak s kolegicom Danicom Ristovski, svojom tridesetpetogodišnjom partnericom, i upustio se u ljubavnu vezu s trideset devet godina mlađom ženom.

Mnogi su isprva smatrali da glumac i njegova djevojka Anica Lazić proživljavaju drugu mladost, odnosno krizu srednjih godina. Međutim, dokazali su da smo u krivu tvrdnjom da se njihov odnos temelji na iskrenoj ljubavi. Najuvjerljiviji dokaz za ovu tvrdnju leži u njihovoj nepokolebljivoj podršci i međusobnom poštovanju. Unatoč tome što Anici gluma nije glavna profesija, Lazar je itekako osjetio njezinu strast prema tome. U svakom svom prijedlogu pronalazi inspiraciju i čvrsto vjeruje u njihov potencijal za rast i razvoj.

Kada je dramska umjetnica donijela odluku o pokretanju ovogodišnjeg otvaranja Doma kulture mladih i organizaciji sedmog filmskog festivala Ravno selo, Anica je slovila kao glavna zagovornica. Kao osnivačica festivala, duboko je predana predstavljanju debitantskih i drugih filmova na međunarodnoj razini.

Lazar Ristovski oglasio se na Instagramu kako bi podijelio sve zamršene detalje i javnosti prenio uzbudljivu vijest, a ubrzo potom i Anica. Očito je da su osobni i profesionalni život Lazara Ristovskog isprepleteni, a on je sretan što uz sebe ima odanu mladu djevojku koja mu pruža podršku.

BIOGRAFIJA

  • Lazar Ristovski rođen je 26. listopada 1952. godine iz Ravnog Sela u Vojvodini. Nakon završene Učiteljske škole u Somboru, svoju strast prema glumi nastavio je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Trenutno živi i radi u Beogradu, Ristovski je u početku značajan dio svoje karijere posvetio kazalištu. Pokazao je svoj neizmjerni talent izvodeći zadivljujuće izvedbe u klasičnim dramama poznatih dramatičara kao što su Shakespeare i Moliere. Naime, u Dubrovniku je tumačio Hamleta pod redateljskom palicom Jiržija Mnecla, oskarovca. Na repertoaru Ristovskog nalaze se i nezaboravne uloge u domaćim tekstovima cijenjenih autora kao što su Dušan Kovačević, Ace Popović, Stevan Koprivica, Siniša Kovačević i Radoslav Pavlović. Tijekom svoje karijere hipnotizirao je publiku s više od 4000 emisija.

S karijerom koja obuhvaća više od 80 filmova, TV serija i TV drama, uglavnom je preuzimao glavne uloge u svom impresivnom opusu.

  • Doprinos Lazara Ristovskog svijetu kinematografije doista je izvanredan. Njegovi nastupi u filmovima Podzemlje, Tito i ja, Do koske, Tako se kalio čelik, Bure baruta, Balkanska pravila, Bumerang, Pad u raj, Mali svijet, Sveti Juraj ubiva aždahu i Dnevnik vozača ostavili su neizbrisiv trag. ocjena. Ne samo da je krasio holivudske produkcije kao što su November Men, Kazino rojal i Pored puta, već je također preuzeo glavne uloge u raznim europskim filmovima. Osim glumačke karijere, Ristovski je producirao trinaest igranih filmova i brojne TV serije. Kao redatelj postigao je veliki uspjeh sa svoja dva igrana filma – Bijelo odijelo i Bijeli lavovi. Bijelo odijelo, njemu potpuno autorski projekt, svjetsku je premijeru imao na prestižnom festivalu u Cannesu 1999. godine, a bio je čak i odabran kao jugoslavenski kandidat za toliko željenu nagradu Oscar.

U trenutku koji je odredio karijeru, osigurao je ključnu ulogu u redateljskom debiju svog sina, Petra Ristovskog, u hvaljenom filmu “Kralj Petar I”.

Njegov impresivan popis priznanja uključuje niz domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, poput Sterijine nagrade, Oktobarske nagrade grada Beograda, Nagrade “Živojin Žika Pavlović”, Nagrade “Sergej Bondarčuk” za izniman doprinos u svjetske kinematografije, tri Grand Prixa na Filmskim susretima u Nišu, Kristalnu prizmu Srpske akademije filmske umjetnosti i znanosti, nagradu “Zoran Radmilović”, Zlatni orlando u Dubrovniku, nagradu za najboljeg glumca na Međunarodnom festivalu Valjadolid , i još mnogo toga.

Za značajan kulturni doprinos Srbiji odlikovan je prestižnim ordenom “Karađorđeva zvezda” I stepena, jednim od najviših državnih priznanja koja se dodjeljuju pojedincima.

Unutar svog književnog repertoara stvorio je dva romana i dva zbornika ispunjenih zadivljujućim kratkim pričama.

Vlasnik produkcijske kuće Zillion film je Lazar Ristovski, zajedno sa sinovima Petrom i Jovanom.