Nakon razdoblja lijepog vremena koje karakteriziraju temperature od 2-3°C i povremene snježne padaline, Moskva i europska regija Rusije su pod utjecajem polarnog zahlađenja sa sjevera i polarnih područja.

U Moskvi je noćas temperatura pala na -15°C, a tijekom noći će još pasti, dosežući hladnih -22°C ujutro. U međuvremenu, temperature su pale ispod -30 °C u sjevernim regijama Rusije. meteorologa predviđa da će sljedećih dana doći do trajnog pada temperature zraka.

Najniže temperature u Moskvi očekuju se sredinom tjedna, s vrućih -33°C danju i ledenih -25°C noću.Te su temperature znatno ispod siječanjskog prosjeka, s najnižim jutarnjim uglavnom oko -8°C, a najvišim dnevnim oko -4°C.

Dapače, temperature će sljedećih dana biti 20 do 25 stupnjeva niže od normale. Još će hladnije biti u područjima sjeverno od Moskve, gdje će jutarnje temperature padati do -40°C, a dnevne će jedva dosezati -30°C. Europski dio Rusije doživjet će jedan od najvećih polarnih udara u povijesti, dok se u azijskom dijelu Rusije i Sibiru
. godine zimske temperature redovito kreću između -40 i -30°C, a u regiji Jakutska mogu naglo pasti do – 50, -60 °C. Građane na ovom dijelu upozoravamo na oprez.

Europu i Srbiju idućih dana očekuje lijepo vrijeme jer će prevladavati meke zračne mase s Atlantika i Sredozemlja. No, zbog učestale pojave ciklona doći će do povećanja količine oborina. U Srbiji se očekuju maksimalne temperature od 16 do 17°C, što je između 10 i 15 stupnjeva iznad prosjeka. Sljedećeg vikenda očekuje se da će ledena zračna masa iz Rusije proširiti svoj doseg do Ukrajine i baltičkih zemalja prije nego što se postupno kreće prema Poljskoj na nešto blaži način.

Nakon neuobičajeno toplih uvjeta u prvih 7 do 8 dana siječnja, diljem Europe i Srbije očekuje se postupni pad temperatura.Međutim, očekuje se da će temperature biti uglavnom prosječne za ovo doba godine, praćene snježnim oborinama u određenim regijama i nizinskim područjima.