– Ono što nas sve interesuje jeste, šta to naslijeđujemo od roditelja, konkretno šta od majke a što od oca. Fizičko naslijeđe i nije baš teško razumjeti, ali što se tiče samog ponašanja i djelovanja u životu, jako je bitno da se napomene u današnjem članku.

Obiteljsko obrazovanje sugerira da određene karakteristike koje su naslijedila djeca mogu pokazivati ​​jaču dominaciju očeve genetske strukture. Naslijeđene karakteristike, koje se obično nasljeđuju od oba roditelja rođenjem, često je teško izbjeći. Tipično nasljedstvo koje djeca dobivaju od svojih očeva prvenstveno se sastoji od sljedećih stavki. Prema riječima genetičarke Dane Breset, dob oca može utjecati na razvoj djeteta. Točnije, djeca čiji su očevi stariji od 45 godina mogu biti sklonija poteškoćama u učenju, kao i depresiji i anksioznosti.

Važno je napomenuti da očevi igraju presudnu ulogu u određivanju biološkog spola djeteta. Oni prenose ili X ili Y kromosom, koji, u kombinaciji s majčinim X kromosomom, određuje hoće li dijete biti muško ili žensko. Dakle, ako otac izrazi razočaranje spolom djeteta, važno je razumjeti da je očev doprinos taj koji određuje ishod. Čini se da je uloga genetike u određivanju fizičkog izgleda, posebice visine, više pod utjecajem očevih gena nego majčinih. Istraživanja sugeriraju da genetski sklop oca igra značajnu ulogu u određivanju visine njihovih potomaka. Dana Breset tvrdi da djeca s visokim očevima imaju veću vjerojatnost da će naslijediti njihovu visinu.

Ove informacije naglašavaju važnost očevih gena u prijenosu specifičnih osobina, međutim, ključno je priznati da kombinirani genetski doprinos oba roditelja oblikuje poseban skup karakteristika u potomstvu. Nasuprot tome, postoje određene manje očite osobine koje dijete isključivo nasljeđuje od majke, što je predmet naše rasprave. Metabolizam Novosti Magazin izvještava da u ljudskom tijelu postoje dvije različite vrste masnog tkiva: smeđe i bijelo. Dok je poznato da je bijelo masno tkivo štetno, pridonosi pretilosti i raznim bolestima, ono se nasljeđuje od oca. S druge strane, smeđe masno tkivo ima presudnu ulogu u metabolizmu i regulaciji tjelesne težine, a nasljeđuje se isključivo od majke.

Dijete će vjerojatno doživjeti slične nedostatke serotonina ako je majka tijekom svog života imala relativno nisku razinu ove kemikalije u mozgu. Vrijedno je napomenuti da serotonin igra ključnu ulogu u održavanju pozitivnog raspoloženja i povećanju pozornosti na detalje. Starenje Na proces starenja djeteta tijekom njegova sazrijevanja također utječe majka. Točnije, prisutnost akumuliranog oštećenja unutar mitohondrijske DNK i gena koje ona nosi utječe na način na koji starimo.

Ovo oštećenje nasljeđuje se od majke već pri rođenju, a što je veći broj mutacija mtDNA, to će se ranije pojaviti znakovi starenja poput sijede kose i bora na licu. Važno je napomenuti da ovom procesu mogu pridonijeti i vanjski čimbenici, jer oštećenja akumulirana tijekom života mogu dodatno utjecati. Na emocionalnu dobrobit djeteta utječe majka, uključujući i promjene raspoloženja. Naslijeđene od roditelja, djevojčice obično posjeduju kortikolimbički sustav u mozgu, dok ga dječaci rijetko posjeduju. Dotični dio mozga igra ključnu ulogu u upravljanju emocijama, promjenama raspoloženja i sklonosti depresiji.

Odnos između pamćenja i ranjivosti na Alzheimerovu bolest je tema od interesa. Suprotno dosadašnjim uvjerenjima, znanstvenici sada shvaćaju da nasljedna sklonost prema Alzheimerovoj bolesti ne proizlazi iz više generacija, već od jednog roditelja. Istraživanjem obiteljske loze studija je otkrila da genetsku osjetljivost određuje isključivo majka. Sposobnost pamćenja, kao i sklonost Alzheimerovoj bolesti, djeca nasljeđuju od majke.