– Mnoge osobe u današnje vrijeme nemaju neke bolesti koje su povezane sa sluhom, kao i samim ušima. Međutim, mnogi oni koji su imali ova neugodna iskustva kažu, da nema gore boli nego kada vas boli uho, i ušna duplja.

Osobe koje imaju oslabljen imunološki sustav ili imaju upalu uha trebale bi biti opreznije. Mučna priroda infekcija uha zahtijeva pravovremenu identifikaciju kako bi se osigurala brza i učinkovita medicinska intervencija. Sada ćemo opisati simptome upale uha i ponuditi preventivne mjere. Unatoč tome, ključno je naglasiti važnost traženja stručnog liječničkog savjeta za bilo kakve zdravstvene probleme.

Uobičajeni znakovi koji ukazuju na prisutnost infekcije uha uključuju: Početak svrbeža unutar ušnog kanala može u početku biti blag, ali ako se ne liječi, može eskalirati do ozbiljne razine. U početku, unutarnji dio ušnog kanala može pokazivati ​​blago crvenilo, ali kako infekcija napreduje, crvenilo i oteklina mogu postati vidljivi i izvana. U početku može postojati lagani osjećaj nelagode, koji se može pojačati, osobito kada se na uho primijeni bilo kakav pritisak ili kada ga vučete.

U ekstremnijim slučajevima, bol ima mogućnost zračenja u lice, vrat ili čak stranu glave. Kako infekcija napreduje, u početku se može pojaviti bezbojni iscjedak u malim količinama, ali može eskalirati u volumenu. Dok blagi slučajevi možda neće pokazivati ​​vidljive simptome, teži slučajevi mogu rezultirati gubitkom sluha ili stalnim osjećajem zvonjenja u ušima. Ako se infekcija ne liječi, može doći do povećanja limfnih čvorova na vratu, što dovodi do porasta tjelesne temperature i potpunog začepljenja ušnog kanala.

Za prevenciju infekcija uha: Kako bi se spriječile komplikacije, savjetuje se suzdržati se od korištenja pamučnih štapića za čišćenje ušiju. Iako su učinkoviti u uklanjanju krhotina iz ušnog kanala, postoji opasnost od nenamjernog guranja voska dalje u uho. Preporuča se izbjegavati unošenje stranih predmeta u uši radi čišćenja. Kako biste spriječili infekcije, osobito ako ste osjetljivi na njih, preporučljivo je koristiti ili kapu za plivanje ili čepiće za uši kako biste spriječili ulazak vode u uši. Nakon izlaganja vodi, ključno je pažljivo osušiti uši ručnikom, a zatim sušilom za kosu postavljenim na blagu toplinu, jer će to pomoći u uklanjanju vlage koja bi potencijalno mogla potaknuti rast infekcija.

Za personalizirane smjernice koje ispunjavaju vaše jedinstvene zahtjeve, ključno je potražiti savjet od svog liječnika, koji može pružiti dodatne informacije i prilagođene preporuke. Suprotno uvriježenom mišljenju, nisu samo djeca ta koja osjećaju bol u uhu. Moramo odbaciti zabludu i obavijestiti vas da je uhobolja česta i kod odraslih. Vrijedno je napomenuti da se ova nelagoda može pojaviti u jednom uhu ili, češće, u oba uha. Uzrok boli u uhu nije ograničen na infekcije uha ili upalu; u nekim rijetkim slučajevima, može se pripisati i odsutnosti ušnog voska ili njegovom skrućivanju.

  • Normalno, uho kontinuirano stvara i eliminira određenu količinu voska. Međutim, kada je ovaj proces samo djelomično uspješan, vosak se nakuplja i skrućuje, što dovodi do začepljenja ušnog kanala. Bol u uhu ponekad može biti uzrokovana prisustvom voska u uhu. Važno je slijediti upute stručnjaka za sluh i slušne aparate, kao što je stručnjak za otoakustiku u Bontechu, kada pokušavate ukloniti nakupine voska. Izbjegavajte korištenje pamučnih štapića ili štapića za uši, jer će to samo gurnuti vosak dublje u ušni kanal, što će dovesti do pojačane boli i moguće infekcije. Kako biste riješili ovaj problem, možete pokušati nanijeti nekoliko kapi dječjeg ulja ili vodikovog peroksida kako biste omekšali stvrdnuti vosak. Ipak, preporučljivo je potražiti stručnu liječničku pomoć liječnika koji može sigurno i bezbolno ukloniti vosak bez nanošenja daljnje štete.

Simptomi koji se javljaju kod boli u uhu mogu varirati ovisno o njezinom temeljnom uzroku. Uobičajeni pokazatelji mogu uključivati ​​crvenilo, oteklinu, osjetljivost i iscjedak u uhu. Osim toga, začepljenje sinusa, gubitak sluha i vrtoglavica također mogu pratiti ovu intenzivnu nelagodu. Ako patite od ove bolesti, stručnjaci u Bontechu mogu procijeniti stanje vašeg ušnog kanala i dati vam smjernice za rješavanje problema. Djeca i bebe često osjećaju značajnu nevolju kada imaju bol u uhu. Najčešće uočeni simptomi uključuju:

Nemir dojenčeta, povišena tjelesna temperatura iznad 38°C, nelagoda u uhu koja se očituje povlačenjem, smanjena želja za hranom, poremećaji spavanja, kašalj i začepljenost nosa, problemi s ravnotežom i slušne poteškoće su indikativni simptomi. Kada se radi o infekciji uha, liječnik će vam dati recept za antibiotike u obliku tableta ili kapi za uho. Ključno je zapamtiti da se ne preporučuje prekid uzimanja lijeka nakon što se simptomi ublaže. Ako nakupljanje voska uzrokuje bol u uhu, liječnik će vam dati kapi za uši kako bi olakšao njegovo omekšavanje. Ova posebna obrada također može potaknuti vosak da se sam po sebi prirodno izbaci.

Nadalje, u određenim slučajevima, vaš liječnik može odlučiti da vam odmah ispere uho kao sredstvo za uklanjanje nakupljenog voska. Dok je uobičajeno da liječnici propisuju antibiotike za liječenje infekcija uha, više studija pokazalo je da antibiotici ne moraju uvijek biti učinkoviti u rješavanju ovog problema. Stoga će vam sljedeći tekst pružiti alternativne, kućne lijekove za ublažavanje bolova u uhu.