Danas ćemo se pozabaviti fascinantnom temom koja se može činiti nepovezanom s našom neposrednom okolinom, ali ima veliku važnost. Istražit ćemo pojam mješovitih brakova, pojavu koja je na ovim prostorima sve rijeđa. Naime, otkrit ćemo nesvakidašnji životni put jedne Ruskinje.

Nesretna iskustva Ruskinje Dine Azizove jasno svjedoče o utjecaju traume iz djetinjstva na život pojedinca. Ova ju je trauma transformirala u duboko problematičnu osobu, koja nesvjesno pustoši okolinu i ugrožava dobrobit sebe i svoje djece. Na naizgled običnoj fotografiji Dine Azizove i njezine najstarije kćeri Diljare odvija se mnogo mračnija priča. Ruski psihijatri su na prvi pogled osjetili da nešto nije u redu. Ne samo da su majka i kći bile identično odjevene, od stila i uzorka kombinezona do remena, naušnica, pa čak i frizura, nego su im i govor tijela i držanje ruku bili zapanjujuće slični.

Evidentno je da Dina ima jasnu namjeru svoju kćer oblikovati po svom liku, što ukazuje na patološki aspekt njezinog roditeljskog pristupa. Dina Azizova, koja je odrasla u muslimanskoj kući, u brak sa svojim prvim suprugom Dautom ušla je ne vođena ljubavlju. Budući da je dio velike obitelji, Dina se pridržava istaknute obiteljske tradicije prema kojoj sva djeca dobivaju imena koja počinju slovom D. Zbog toga je njihova početna kćer nazvana Diljara.

  • Dinin buran brak s Davoitom bio je kratkog vijeka, a karakteriziralo ga je njegovo prekomjerno opijanje i zlostavljanje prema njoj. Shvativši da ne može izdržati takav život, donijela je hrabru odluku da sa svojom kćeri pobjegne u Uzbekistan. Ondje se Dina susreće s Ruslanom, čovjekom koji će ostaviti neizbrisiv trag u njezinu životu, unatoč tome što nije uzvratio. Iako je Ruslan zadržao distancirano i hladno držanje, par je zajedno proživio mnoge radosne trenutke. Međutim, s vremenom je Dinina zaljubljenost u Ruslana rasla, pretvarajući njezinu ljubav u sveprožimajuću strast. U pogrešnom pokušaju da povrijedi Ruslana i traži osvetu, upustila se u vezu sa Sudhonom Rakhmatovim, znatno starijim muškarcem.

Nakon toga se udala za Rakhmatova i bili su blagoslovljeni s troje djece, iako se prijateljima povjerila da je to učinila samo kako bi isprovocirala bivšeg partnera. U stvarnosti je žudjela da Ruslan osjeti zavist i ponovno zapali njegovu ljubav, ali dogodilo se suprotno – postao je potpuno nezainteresiran. Dinino neuzvraćeno obožavanje Ruslana trajalo je do kraja njezinih dana i ispoljavalo se besramno – pratila je njegov život na internetu, dopisivala se s njim i otvorila vlastite profile na društvenim mrežama, identificirajući se kao “Ruslanova voljena”.

Emocionalna previranja uzrokovana nasilnim brakom, raspad nekada lijepe ljubavi i teret udaje za čovjeka kojeg nije istinski voljela, sve je to uzelo danak na Dininu psihu, što je rezultiralo dubokom nestabilnošću koja je imala strašne posljedice za oni oko nje. U potrazi za svjetlijom budućnošću, Dina i Sujun donijele su odluku da se presele u Rusiju, gdje su dočekale dolazak troje djece tijekom nekoliko godina – Darina i Diana, njihove voljene kćeri, i David, njihov dragi sin. Kako bi osigurao svoju obitelj, Sujun je radio u udaljenim regijama Rusije, rijetko je bio u mogućnosti biti prisutan u njihovom domu, nesvjestan značajnog pogoršanja psihičkog stanja njegove žene.

  • Unatoč Sujuninim najvećim naporima, financijska situacija obitelji i dalje je stagnirala, što je ženu natjeralo da pribjegne prijevarnim radnjama. Koristeći društvene medije kao platformu, izmislila je dijagnozu raka i pokrenula kampanju prikupljanja sredstava za svoje navodno liječenje. Prisutnost njezino četvero djece dirnula je mnoge u srcu, što je rezultiralo znatnim novčanim prilozima. Dobivenim sredstvima obitelj je sagradila prostranu dvokatnicu ograđenu visokom ogradom koja je njihove aktivnosti štitila od znatiželjnih pogleda. Bez znanja njihovih susjeda, unutrašnjost kuće postala je živa noćna mora za Dinino troje male djece. Dok je najstarija kći, Diljala, pokazivala poslušnost, Dina je gajila prezir prema njoj jer je nalikovala svom ocu. Unatoč toj napetosti, prevladavao je privid spokoja.

Međutim, nakon što se djevojčica našla u zatvoru, Dinine osobne borbe navele su je da podvrgne troje male djece nezamislivim djelima mučenja. Dinino se psihičko stanje samo pogoršalo, osobito nakon što je Ruslanu poslala pozamašnu svotu novca kako bi podmirila svoje dugove. Kad se Ruslan sastao s njom kako bi izrazio svoju zahvalnost, Dina je čvrsto vjerovala da će njihova ljubavna priča potrajati. Kako se Dinino mentalno zdravlje dodatno pogoršavalo, odlučila je trajno pobjeći iz pripovijesti. Njezin bijes prema djeci eksponencijalno je rastao, a svoje je frustracije iskaljivala na njima. Nakon primitka novca situacija u obitelji se promijenila.

Dinine navike trošenja su se promijenile kad je počela nabavljati asortiman neobičnih stvari i hrane, strogo zabranjenih za djecu. Kako je vrijeme prolazilo, nakupila je kolekciju svega, još uvijek u originalnom pakiranju, što je rezultiralo pretrpanošću ormara i polica do te mjere da je kuća nalikovala skladištu. Bez znanja drugih, ovo neobično ponašanje je bio Dinin način izražavanja svoje duboko ukorijenjene ogorčenosti i traume koju je doživjela u djetinjstvu. Surov odgoj njezina oca, popraćen čestim fizičkim zlostavljanjem, ostavio je trajne posljedice na nju. Progonilo ju je jedno posebno sjećanje: kad god bi razljutila svog oca, on bi okrutno bacio njezinu voljenu krpenu lutku u užarenu peć, uzrokujući da se zapali pred njezinim očima.

Nakon više od desetljeća proživljene boli, Darina je zajedno sa sestrom i bratom uspjela pobjeći mukama u 20. godini života. Među Dininim stvarima bilo je više mobitela, od kojih je jedan slučajno ostavila kod kuće. Igrom slučaja, Darina je slučajno naišla na njega i odlučila ga sakriti. S uređajem spojenim na kućni internet, djevojke su otkrile online aplikacije za upoznavanje kao sredstvo za druženje. Kroz ovaj novootkriveni virtualni svijet Darina je uspostavila blisku vezu s mladićem kojem je povjerila cijelu svoju priču. Velikodušno je ponudio svoju pomoć i pružio utočište ne samo Darini, već i njezinoj braći i sestrama Dajani i Davidu. Djeca su pobjegla prilikom prvog Darininog odlaska od kuće.