Važnost njege kože ne može se precijeniti jer je ona najveći organ u ljudskom tijelu. Ne samo da pravilna njega kože doprinosi lijepoj estetici, već djeluje i kao proaktivna mjera protiv mogućih bolesti. Biti oprezan u vezi s bilo kakvim promjenama na madežima je ključno, jer te promjene mogu ukazivati ​​na znatan zdravstveni rizik kada se identificiraju.

Emilija Trbović, farmaceutkinja pri Farmaceutskoj komori Srbije ističe da je važno potražiti savjet dermatologa kako bi se osigurala temeljita procjena svake neuobičajene promjene na koži ili madeža. Kako se živa penje, čak i najsuptilnije tamnjenje kože može označavati različite razine štete izazvane suncem. Prema riječima Emilije Trbović, farmaceuta specijaliste iz Apotekarske komore Srbije, pojava crvenila jasan je znak opekotina od sunca.

Nadalje, pojava mjehurića povećava vjerojatnost nastanka raka kože. Zaronimo sada u značenje svrbeža kod mladih osoba i utvrdimo predstavlja li potencijalnu prijetnju. Melanom, oblik raka kože, ima sposobnost manifestiranja na već postojećim madežima ili nezahvaćenim dijelovima kože. Ova posebna vrsta raka, koja se naziva melanom, može se manifestirati na različitim dijelovima tijela, poput kože, sluznice, noktiju, pa čak i oka. Obično se melanom pojavljuje u nijansama smeđe ili crne boje.

Za učinkovitu borbu protiv ove bolesti ključno je redovito promatrati sve promjene na koži i podvrgavati se temeljitim mjesečnim kontrolama. Obavezno se posavjetujte s iskusnim dermatologom kako biste dobili odgovarajući tretman u slučaju bilo kakvih neobičnih promjena ili prilagodbi na koži ili madežima. Važnost samopregleda se ne može dovoljno naglasiti, jer ima vitalnu ulogu u otkrivanju i eliminaciji ove vrste raka u ranim fazama.

Izazov leži u liječenju stanica raka koje se još nisu infiltrirale u dublje slojeve kože. Stoga je važno pomno promatrati i temeljito pregledati madeže, obraćajući pažnju na sve promjene u pigmentaciji i varijacije u veličini. Trbović tvrdi da su žene podložnije ovoj vrsti melanoma zbog dugotrajnog izlaganja suncu. Osim toga, osobe koje su tijekom djetinjstva doživjele opekline od sunca imaju veći rizik od razvoja ovog oblika raka. Za osobe s velikim brojem madeža preporučljivo je redovito pratiti njihovo stanje, a godišnji pregled je minimalan uvjet. Trbović također ističe da se kod mladih ljudi mogu javiti simptomi poput svrbeža ili krvarenja. Prevalencija ove specifične vrste melanoma veća je među ženama, prvenstveno zbog povećane izloženosti suncu.

Mlade žene posebno su osjetljive na ovaj oblik raka kože kao rezultat pojačanog izlaganja suncu. Uključivanjem SPF 15 proizvoda u vaš dnevni režim, možete uvelike smanjiti šanse za izbijanje bolesti. Kako bi se izlaganje suncu svelo na najmanju moguću mjeru, osobito u vremenu od 10 do 14 sati, preporuča se ograničiti aktivnosti na otvorenom. Nadalje, zaštitite svoju kožu od intenzivnih sunčevih zraka možete postići nošenjem košulja dugih rukava, hlača, sunčanih naočala i šešira širokog oboda.

Kako biste zaštitili svoju kožu od štetnih posljedica izlaganja suncu, nužno je vjerno primjenjivati ​​kreme za sunčanje širokog spektra s minimalnim zaštitnim faktorom 15, slijedeći gore navedene smjernice. Savjetuje se odabir losiona sa zaštitnim faktorom od najmanje 15, iako bi osobe sa svijetlom kožom trebale težiti zaštitnom faktoru u rasponu od 30 do 50. Kreme za sunčanje širokog spektra pružaju sveobuhvatnu obranu od UVA i UVB zraka koje emitiraju Sunce.

Od iznimne je važnosti istaknuti, navodi Trbović, da su kreme za sunčanje koje imaju zaštitni faktor ispod 15 ili nemaju širok spektar prekrivanja neadekvatne kada je u pitanju zaštita kože od preranog starenja i raka kože. Kako biste postigli optimalnu zaštitu, bitno je redovito ponovno nanositi kremu za sunčanje, idealno svaka dva sata ili češće ako se znojite ili nakon plivanja.