Srčani i moždani udari, globalna prijetnja koja odnosi brojne živote, predstavljaju značajan problem. Posebno zabrinjava sve veća prevalencija ovih bolesti među mlađim osobama. Srž stvari leži u našoj početnoj reakciji kada se suočimo s nevoljom.

Poznat u području kardiologije zbog svoje iznimne stručnosti, dr. Jeremy London nesebično posvećuje svoje dragocjeno vrijeme rješavanju pitanja pacijenata na svojoj platformi TikTok. Nedavna znatiželjna osoba tražila je njegove smjernice o važnosti uzimanja aspirina tijekom pojave srčanog udara.

Kada dođe do začepljenja krvnih žila, što rezultira nedostatkom protoka krvi, srčani mišić se dovodi u opasno stanje, što dovodi do srčanog udara. Nakon početne blokade dolazi do ozbiljnijeg začepljenja, povećavajući rizik. Međutim, konzumacija aspirina može smanjiti rizik i minimizirati potencijalnu štetu. U slučaju sumnje na srčani udar, ključno je odmah nazvati 911 i nastaviti žvakati 325 miligrama aspirina. Kako bi se ubrzala apsorpcija aspirina u organizam, preporučljivo je žvakati ga umjesto gutanja. Liječnik je potvrdio da bi uzimanje aspirina potencijalno moglo povećati šanse za preživljavanje.

Iako se bol u prsima obično spominje kao simptom, prezentacija ovog stanja može se razlikovati od pojedinca do pojedinca, u rasponu od blagih do jakih, a povremeno su medicinski stručnjaci primijetili potpuni nedostatak simptoma.

Obično se znakovi srčanog udara manifestiraju kao osjećaj pritiska, težine ili stezanja u prsima, osobito ispod prsne kosti. Ove indikacije mogu trajati dulje vrijeme ili se javljati povremeno. Osim toga, osjećaj boli ili nelagode može se širiti u lijevo rame i/ili ruku, iako može utjecati na obje ruke. Također se može proširiti na leđa, vrat, čeljust, zube i sporadično na gornji dio trbuha. Uz ove simptome, pojedinci se mogu susresti s hladnim znojem i osjećajem umora.

Indikacije koje se često povezuju sa srčanim udarom, uključujući mučninu, nelagodu u želucu, vrtoglavicu, otežano disanje, ubrzan ili nepravilan srčani ritam i ogromnu tjeskobu, povremeno se mogu pogrešno protumačiti kao simptomi probavnih smetnji, žgaravice, nagle vrtoglavice, otežanog disanja, ili epizode panike. -nesanica. U određenim prilikama iznenadni srčani zastoj može poslužiti kao početno upozorenje na srčani udar.

Simptomi srčanog udara mogu se razlikovati ovisno o spolu. Dok muškarci obično osjećaju bol ili nelagodu u prsima kao glavni simptom, žene također mogu imati dodatne simptome koji se obično ne povezuju sa srčanim udarom. Ovi simptomi mogu uključivati ​​otežano disanje, mučninu ili povraćanje i bol u leđima ili čeljusti. Važno je napomenuti da dugotrajni osjećaji nelagode u središtu prsnog koša, karakterizirani osjećajem pritiska, stezanja, punoće ili boli koji traju dulje od kratkog razdoblja ili variraju u intenzitetu.

Pojava određenih pokazatelja može poslužiti kao znak upozorenja za nadolazeći srčani udar. Ovi se znakovi mogu manifestirati u različitim dijelovima tijela, poput ruku, vrata, ramena, gornjeg dijela leđa, čeljusti ili trbuha, uzrokujući nelagodu ili neugodan osjećaj. Također se mogu javiti poteškoće s disanjem, sa ili bez popratne nelagode u prsima. Osim toga, pojedinci mogu osjetiti hladan znoj i vrtoglavicu. Uz ove tjelesne simptome, mogu se pojaviti osjećaji mučnine i/ili povraćanja, kao i crijevna nelagoda koja podsjeća na probavne smetnje. Mogli su se primijetiti i neobičan umor i poremećaji u obrascima spavanja. Važno je priznati da, iako se srčani udari mogu dogoditi iznenada, mnogi pojedinci zapravo percipiraju ove znakove upozorenja i simptome dosta unaprijed, ponekad čak satima, danima ili tjednima prije.

  • Jedna od indikacija koje treba biti svjestan je stalna prisutnost boli ili pritiska u prsima, koja se naziva angina pektoris, koja traje čak i nakon odmora. Tihi srčani udar, kao što mu ime kaže, manifestira se bez tipičnih simptoma koji se obično povezuju sa srčanim udarom, kao što su lupanje srca, vrtoglavica, nedostatak zraka i nelagoda. Prepoznavanje tihog srčanog udara je izazovno zbog njegovog iznenadnog i nepredvidivog početka. Kako bi se šteta svela na najmanju moguću mjeru i postigli optimalni rezultati, ključno je odmah potražiti liječenje unutar prvih sat ili dva nakon pojave simptoma, ovisno o vašem zdravstvenom stanju. Ne traženje pravovremene liječničke pomoći dovodi do povećanja oštećenja i smanjuje vjerojatnost pozitivnog ishoda.