– Kako se ulazi u godine, pogotovo u 50+. ljudski organizam polako kreće da pada u svakom mogućem smislu. Dolazi do usporavanja metabolizma, kosti postaju sve poroznije, tako da se na vrijeme treba početi voditi brigu o zdravlju….

Kako pojedinci stare, njihov se metabolizam prirodno počinje usporavati, a žene doživljavaju posebno zamjetan učinak na svoj metabolizam tijekom i nakon menopauze, što se obično događa oko 51. godine. Pad razine estrogena i progesterona predstavlja potencijalnu prijetnju gubitka koštane i mišićne mase, a istovremeno povećava vjerojatnost debljanja. Istraživanje evolucije strategija oživljavanja metabolizma od 1950-ih do 1960-ih.

Revitalizacija metabolizma tijekom menopauze doista je težak zadatak. Ipak, imperativ je dati prioritet i održavati redovitu tjelesnu aktivnost, osobito u ovoj životnoj dobi. Suprotno uvriježenom mišljenju, bavljenje treninzima snage je vrlo preporučljivo jer ne samo da povećava gustoću kostiju, već i smanjuje vjerojatnost razvoja osteoporoze, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i artritisa. Važno je odbaciti zabludu da trening snage može uzrokovati probleme sa zglobovima, budući da zapravo donosi brojne zdravstvene dobrobiti. Optimalne opcije za tjelesnu aktivnost su joga i pilates.

Dosljedno bavljenje tjelovježbom i vođenje aktivnog načina života ključni su za očuvanje mišićnog tonusa, promicanje učinkovitog metabolizma i osiguravanje pravilne probave. Bez obzira na odabranu aktivnost, bilo da se radi o vožnji bicikla, hodanju ili bilo kojem drugom obliku tjelovježbe, može uvelike pomoći u mršavljenju, posebice u menopauzi kada je vjerojatnost pretilosti sve veća. Optimalna prehrana za podržavanje zdravog metabolizma.

  • Tjelesna aktivnost i pravilna prehrana usko su povezane. Za pospješivanje metabolizma stručnjaci preporučuju unos 100 do 200 grama proteina dnevno. Važno je napomenuti da to ne podrazumijeva pretjeranu konzumaciju mesa, koje može biti teško probavljivo. Umjesto toga, preporučuje se dobro zaokružena prehrana koja uključuje proteine ​​biljnog podrijetla. Izvrsni izvori biljnih proteina uključuju kvinoju, tofu, orašaste plodove, sjemenke, zob, rižu, kao i povrće poput avokada, brokule, cvjetače, kelja i gljiva. Uključivanje hrane bogate proteinima u vašu svakodnevnu prehranu ima višestruke prednosti.

Ova hrana ne samo da pruža dugotrajnu sitost, već ima i ključnu ulogu u regulaciji apetita, poticanju rasta mišića i poboljšanju metaboličkih funkcija. Uključivanjem ovih namirnica u svoje obroke možete učinkovito podržati svoj metabolizam i održati optimalno zdravlje i vitalnost kako starite. Izraz “metabolizam” nadaleko je poznat, no njegova precizna definicija i funkcioniranje metabolizma većini pojedinaca ostaju nedokučivi. Ako ste odlučni poboljšati svoje životne navike, ključno je upoznati se s konceptom metabolizma jer on igra značajnu ulogu. U ovom ćemo tekstu proniknuti u osnove metabolizma i istražiti kako taj prirodni proces funkcionira.

Cilj nam je pružiti sveobuhvatno razumijevanje metabolizma i njegovih mehanizama. Pratite nas kako biste otkrili sve što možete znati o ubrzavanju metabolizma. Metabolizam ima tri primarne funkcije i svrhe: Metabolizam uključuje transformaciju energije dobivene iz hrane u potrebnu energiju za pokretanje staničnih funkcija. Također obuhvaća pretvorbu hrane u bitne komponente za proteine, lipide, nukleinske kiseline i određene ugljikohidrate. Nadalje, metabolizam uključuje uklanjanje otpada koji nastaje tijekom metaboličkih procesa. Dodatno, pojam “metabolizam” obično obuhvaća probavu i transport tvari među stanicama kroz cijelo tijelo.

  1. U popularnoj nutricionističkoj literaturi pojam “metabolizam” često se koristi za označavanje brzine kojom se kalorije sagorijevaju u tijelu, poznate kao “stopa metabolizma”. Iako je to doista sastavni dio metabolizma, važno je napomenuti da to nije jedini uključeni biokemijski proces. Izraz “biokemijski procesi u tijelu” koji obično koristimo za opis metabolizma možda nije svima najlakše razumljiv izraz. Dopustite nam da pojasnimo što to podrazumijeva. Metabolizam je, kao što smo prethodno utvrdili, bitan i potpuno urođeni slijed biokemijskih procesa koji se odvijaju u tijelu.

Ovaj zamršeni proces, koji uključuje sve biokemikalije spomenute u prethodnom odlomku, znanstvenici su pojednostavili reakcijama koje se odvijaju u dva temeljna smjera: anabolizam i katabolizam. Anabolizam Anabolizam obuhvaća niz metaboličkih putova koji olakšavaju sintezu složenih molekula iz jednostavnijih komponenti. Jednostavno rečeno, anabolizam se događa kada se energija koju naše tijelo stvara koristi za stvaranje svježih stanica i tkiva. Proces anabolizma igra vitalnu ulogu u širenju i specijalizaciji stanica, kao i pravilnom sazrijevanju organizma. Usko je povezan s stvaranjem mišićne mase i jačanjem kostiju. Kada netko izrazi želju da “pojača svoj metabolizam”, to je često pokazatelj da to i želi ubrzati upravo ovaj proces.