– Mi danas govorimo o mačkama, koje su na Balkanu jako čest kućni ljubimac. Međutim, isto tako imamo osoba koji ih ne vole, baš zbog dlaka koje spadaju sa njih, i onda je jako teško održavati higijenu kućnog prostora. Danas govorimo o nekim njenim navikama…

Mačke posjeduju intrigantnu prirodu i koriste posebne metode komunikacije. Među njihovim repertoarom gesti ističe se ona kada se trljaju o vaše noge, ponašanje koje nosi različite interpretacije. Tipično, ova akcija služi kao demonstracija njihove naklonosti i odanosti prema vama. Zaronimo sada dublje u temeljne razloge iza ove zadivljujuće navike. Mačke ovise o svom oštrom njuhu za prikupljanje informacija o svojoj okolini, što uključuje vlasnika i okolinu. Feromoni, koje luče žlijezde smještene na njihovoj bradi, obrazima, čelu i šapama, igraju ključnu ulogu u tom procesu. Dok ljudi možda neće moći otkriti ove feromone bez mirisa, drugi psi i životinje nemaju problema s njima.

Feromoni koje ostavlja mačka za sobom prenose vrijedne informacije o samoj mački. Prema The Spruce Pets, feromoni se mogu koristiti za otkrivanje raznih stvari: Kojeg je spola mačka? Je li mačka sterilizirana ili kastrirana? Po povratku s posla ili obaveza, moguće je da u sebi nosite arome raznih mjesta ili čak mirise drugih stvorenja. Kada se vaša mačja družica trlja o vas, vjerojatno pokušava prenijeti svoj miris na vas, zapravo vas prisvajajući kao svoju. U biti, mačka poručuje drugim mačkama i životinjama: “Ova jedinka je u mom vlasništvu!”

Ovo ponašanje ukazuje na teritorijalne instinkte i označava želju mačke da uspostavi duboku vezu s vama. Trljanje glave poznata je radnja koja obično označava želju za privrženošću kada je usmjerena prema nekoj osobi. Mačke se mogu uključiti u određeni oblik trljanja glave kako bi pokazale svoju želju za maženjem. Ako se vaša mačka trlja o vaše noge, to je poziv da vam pružite ruku. Kada mačka trlja glavom o vašu ruku, vjerojatno traži vaš dodir. Ovo se ponašanje obično opaža kada se mačka osjeća opušteno i ugodno u vašoj prisutnosti. To je također pokazatelj njihovog zadovoljstva i sreće u svojoj okolini.

Pokazatelji radosti i zadovoljstva mogu se uočiti kod mačaka koje odišu samopouzdanjem i vedrinom. Ove mačke pokazuju spokojan izraz lica, bez ikakvih znakova napetosti oko očiju, ušiju ili brkova. Daljnji dokaz njihovog povjerenja i privrženosti je njihovo povremeno sporo treptanje. Kada su opušteni, njihova tijela zauzimaju opušten položaj, a povremeno se čak mogu zavaliti na bok ili leđa, simbolizirajući njihov osjećaj sigurnosti. Postoji nekoliko dodatnih čimbenika koji doprinose tome da se mačke trljaju o vaše noge. Mačke posjeduju sposobnost zaokupiti vašu pažnju određenom gestom, pokazujući njihovu želju za različitim stvarima poput hrane, igre ili jednostavno vašeg društva.

Ova gesta im služi kao sredstvo komunikacije, učinkovito izražavajući njihovu prisutnost i pokazujući se korisnom u situacijama u kojima su šutljivi ili ih je lako previdjeti. Jasan pokazatelj dobrog stanja vaše mačke je njezino trljanje, što pokazuje njihovu vitalnost i aktivnost. Međutim, ako primijetite iznenadni prestanak ovakvog ponašanja, to bi mogao biti pokazatelj dubljeg problema, zbog čega je potrebna konzultacija s veterinarom.

Čin mačjeg trljanja o vaše donje udove višestruko je ponašanje koje ima različita tumačenja, ali u osnovi označava izljev naklonosti i odanosti. Bilo da služi kao sredstvo označavanja svog teritorija, privlačenja vaše pažnje ili čistog izražavanja naklonosti, vaša mačka izražava osjećaj sigurnosti i privrženosti vama. Razvijanje razumijevanja ovih gesta može olakšati poboljšanu komunikaciju i potaknuti dublju vezu s vašim mačjim društvom. Od presudne je važnosti dosljedno promatrati i priznavati postupke vaše mačke, a istovremeno osigurati da ona dobije naklonost i pažnju koju s pravom zaslužuje.