Kako biste u kuhinji napravili pravi izbor i nahranili svoje tijelo najfinijim sastojcima, ključno je upoznati se s raznim vrstama jestivih ulja i njihovom specifičnom upotrebom. Određivanje ulja koje je najprikladnije za svaku kulinarsku svrhu može biti izazovan zadatak, jer ono što se u početku može činiti korisnim za vaše zdravlje može se pokazati kao pogrešan izbor.

  • Stoga su temeljita priprema i znanje ključni kako bi se izbjegle pogreške. Kako biste u kuhinji napravili pravi izbor i nahranili svoje tijelo najboljim sastojcima, ključno je temeljito se pripremiti i steći znanje o tome koje je ulje najprikladnije za svaku namjenu. Koja se vrsta ulja preporučuje za prženje? Kod prženja važno je koristiti ulja koja sadrže zasićene masne kiseline.

Dodatno, točka dimljenja ulja trebala bi prelaziti 200 stupnjeva kako bi se osigurala optimalna otpornost na toplinu. Dolje navedena ulja se preporučuju za prženje raznih vrsta mesa i povrća. Idealno za prženje na višim temperaturama, rafinirano suncokretovo ulje ima visoku točku dimljenja (u rasponu od 210 do 225 stupnjeva) i neutralan okus. Sa svojim obiljem nezasićenih masnih kiselina i impresivnom dimnom točkom od 220 stupnjeva, ulje uljane repice pokazalo se izvrsnim izborom za pečenje mesa, povrća i ribe.

  • Iako i dalje zadržava određene zdravstvene prednosti povezane s maslinovim uljem, rafinirano maslinovo ulje posjeduje višu točku dimljenja (220 stupnjeva) u usporedbi s djevičanskim maslinovim uljem (u rasponu od 130 do 175 stupnjeva). Ova varijanta maslinovog ulja bogata je mononezasićenim masnim kiselinama koje mogu smanjiti razinu kolesterola i smanjiti vjerojatnost razvoja srčanih bolesti. Zbog visoke točke dimljenja od 230 stupnjeva, kokosovo ulje odličan je izbor za prženje na povišenim temperaturama.

U njegov sastav uključeni su trigliceridi srednjeg lanca (MCT), koje tijelo može metabolizirati s većom učinkovitošću, pružajući brz i lako dostupan izvor energije. Ovo posebno ulje posebno je prikladno za pripremu jela azijske kuhinje metodama prženja ili pečenja. Neki su kokosovo ulje hvalili kao čudesan lijek za širok raspon problema, uključujući probleme s kosom, regulaciju težine, pa čak i hemoroide.

  • Međutim, ima i onih koji se žestoko protive navodnim dobrobitima kokosovog ulja i dovode ga u suprotnu krajnost, tvrdeći da je zapravo otrovno. Među njima je dr. Karin Michels, cijenjena epidemiologinja i profesorica na Sveučilištu Harvard. Tijekom predavanja pod naslovom “Kokosovo ulje i druge zablude u prehrani” na Sveučilištu u Freiburgu, Michels je hrabro izjavio da je kokosovo ulje “apsolutno najgora tvar koju možete konzumirati” i označio ga kao “čisti otrov”.

Kada je u pitanju kuhanje, ulje od kikirikija odličan je izbor zbog svog neutralnog okusa i sposobnosti podnošenja visokih temperatura (do 230°C). Bilo da pržite piletinu ili radite hrskavi pomfrit, ovo je ulje savršeno za taj posao. Sa svojom povišenom točkom dimljenja od 205°C, pročišćeni maslac daje ugodan okus kulinarskim kreacijama. Prepun esencijalnih vitamina A, D i E, kao i zasićenih masti, ovaj zlatni sastojak, kada se u njemu uživa umjereno, nema štetnih učinaka na dobrobit osobe.

  • Ulje dobiveno od klica, poput ulja kukuruznih klica ili ulja sjemenki grožđa, ima značajnu točku dimljenja od 200 °C, što ga čini idealnim izborom za prženje. Ova vrsta ulja je bogata vitaminom E i nezasićenim masnim kiselinama, koje nude potencijalne zdravstvene prednosti. Osnovni sastojci za pečenje, uključujući ulje za pećnicu i tijesto za izradu ukusnih slastica.

Što se tiče pečenja, preporuča se koristiti rafinirano jestivo ulje s visokom točkom dimljenja. Ovo je ključno jer pečenje često uključuje visoke temperature, a ulja s niskim točkama dimljenja mogu lako zagorjeti i razviti neželjene okuse. Također je poželjno odabrati ulje s neutralnim okusom, osobito kod pečenja slatkiša, jer pretjeran okus ulja može biti prenaglašen. Ako u svom pečenju dajete prednost zdravstvenim prednostima, odlučite se za ulja koja su bogata nezasićenim masnim kiselinama poput Omega-3 i Omega-6.

  • Neki primjeri prikladnih ulja za pečenje uključuju maslac, ulje klica, margarin, maslinovo ulje, ulje repice ili suncokretovo ulje. Uje je posebno namijenjeno za pirjanje ili kuhanje na pari. Kuhanje na pari, za razliku od pečenja ili prženja, koristi niže temperature, što ga čini prikladnim za ulja s niskim točkama dimljenja. Ključni cilj kuhanja hrane na pari je očuvanje njezinog inherentnog okusa.

Ulja koja imaju blag ili neutralan okus minimalno utječu na okus sastojaka, omogućujući im da pokažu svoje posebne okuse. Maslinovo ulje i ulje uljane repice, poznati po svom okusu i prednostima za zdravlje, među preferiranim su izborima. Dodatne alternative uključuju maslac, ulje od kikirikija, kokosovo ulje, margarin i suncokretovo ulje. Hladna jela i salate mogu se oplemeniti dodatkom ulja. Kada je riječ o salatama i hladnim jelima, preporučljivo je uključivanje hladno prešanih ulja zbog iznimnih zdravstvenih prednosti te obilja omega-3 masnih kiselina i nezasićenih masti.

  • Odabir idealnog ulja za ovakva jela prvenstveno ovisi o osobnim preferencijama ukusa. Tražite li robusniji ili blaži okus? Nemojte se ustručavati istražiti razne opcije za poboljšanje predjela, salata i drugih predjela. Na primjer, predlažemo da razmislite o djevičanskom maslinovom ulju, ulju avokada, lanenom ulju, ulju od sjemenki grožđa, sezamovom ulju, orahovom ulju, bučinom ulju ili bademovom ulju.

Kako bi ulje zadržalo svoja blagotvorna svojstva, važno je pridržavati se sljedećih smjernica: Pripazite da se prilikom kuhanja hrane u ulju temperatura ne podigne do te mjere da se počne dimiti. Smanjite ukupno trajanje potrebno za prženje ili kuhanje. Uvijek izbjegavajte korištenje istog ulja više puta kako biste osigurali optimalnu svježinu i kvalitetu. Kako biste spriječili potencijalno oštećenje, preporuča se izbjegavati izlaganje boce ulja sunčevoj svjetlosti i umjesto toga pohraniti je na hladnom i tamnom mjestu, pazeći da je posuda dobro zatvorena.