Ispričala je da je njezina težnja za budućnost bila postati stomatolog, što ju je navelo da upiše koledž na Floridi 2021. i krene na specijalizirani program prilagođen za ambiciozne stomatologe.

Žonglirajući s brojnim obvezama, morala je održavati besprijekornu organizaciju i pažljivo raspolagati svojim vremenom, budući da je također bila aktivna članica košarkaškog tima, sudjelujući u rigoroznim dnevnim treninzima nakon škole.

  • U dalekoj Iowi, postigla je akademski uspjeh, što je zahtijevalo njezinu prilagodbu na nepoznatu okolinu, drugačiji način života i nove prijatelje. U početku se borila da učinkovito organizira svoj raspored, što je rezultiralo neadekvatnim spavanjem i ogromnim umorom. – Natečeni limfni čvorovi, česte prehlade, tvrdoglavost u njihovom svladavanju i iznenadna pojava neobičnih izbočina po tijelu postali su dio moje stvarnosti.

Unatoč mojoj strasti prema košarci, odbacio sam ove simptome kao beznačajne. Međutim, ono što se kasnije dogodilo može se opisati samo kao neobično, ispričala je. Već nekoliko tjedana osjećala je nelagodu i sve veći broj osipa. Početkom studenog njezina sestra i šogor otputovali su na Floridu kako bi je posjetili i prisustvovali njezinoj inauguracijskoj košarkaškoj utakmici. Nakon završetka treninga u četvrtak, 11. studenog, moja sestra i ja odlučile smo otići na večeru.

  • Tijekom tog izlaska prvi put sam primijetio čudne tragove na svojoj koži. Ti su tragovi nalikovali sićušnim krvnim ugrušcima i bili su prisutni na mojim rukama i nogama. Nakon detaljnijeg pregleda, pojavili su se kao osip, s malim izbočinama ispod površine moje kože. Ovo je bilo potpuno novo iskustvo za mene, jer se nikad prije nisam susreo s nečim sličnim. Moja je sestra također promatrala modrice na mojim nogama i primijetila njihovu neobičnu prirodu.

Unatoč sestrinoj dubokoj zabrinutosti i inzistiranju da potraži liječničku pomoć, ona je to tvrdoglavo odbijala zbog svog pretrpanog rasporeda. Sljedeći dan je prisustvovala sportskom događaju i čak je uspjela ugurati nekoliko predavanja prije toga. Tek navečer je primila poruku od svoje sestre, koja ju je pozvala da obavi svoje obveze kako bi mogle zajedno otići u bolnicu, koja je radila 24 sata dnevno. U petak, 12. studenog u 6 sati ujutro stigli smo na zakazano mjesto za testiranje.

  • Međutim, nisu mi uspjeli napraviti nikakve pretrage, pa sam odmah upućena na hitnu. Medicinski stručnjaci izrazili su čuđenje nenormalno niskim razinama trombocita u mom sustavu, kako je ispričao pojedinac. Brzina kojom se okolnosti mogu promijeniti je doista nevjerojatna. Bez oklijevanja se upustila u slanje poruka, obavijestivši svoje prijatelje i učitelje o svom predstojećem kašnjenju na nastavu.

Po dolasku liječnika ispitan sam o dodatnim simptomima, konkretno o mogućnosti krvarenja desni. Priznao sam da je postojao jedan jedini slučaj dok sam čistio zubnim koncem gdje sam primijetio malo krvarenja, i u tom trenutku njezino se ponašanje promijenilo u razočaranje. Činilo joj se očitim da je to još jedan pokazatelj raka – sjećanje koje ostaje živo u njezinu umu.

  • Odmah me natjerala da odjurim na onkološki odjel obližnje bolnice, a nedugo nakon toga dobila je poražavajuću vijest o svojoj dijagnozi: akutna limfoblastična leukemija, oblik raka krvi. Izjave koje su davane bile su krajnje nevjerojatne. Bila je sreća što je moja sestra bila uz mene tijekom cijele muke, jer ne mogu ni zamisliti da ću primiti takve vijesti bez ikakve podrške. Medicinski stručnjaci u hitnom centru propustili su me obavijestiti o mogućim posljedicama odgađanja medicinske pomoći, kao što je smrtonosno krvarenje u mozgu – činjenica koju je podijelila teška srca.

Da je prije preuzela inicijativu i potražila liječničku pomoć, situacija je mogla biti drugačija. Međutim, sudbina se umiješala kada je stigla njezina sestra i natjerala ju da tog kobnog jutra posjeti liječnika, što se na kraju pokazalo kao sreća i božanska intervencija. Žene diljem svijeta zapanjene su činjenicom da ovaj slatki napitak, koji svakodnevno konzumiramo, ima sposobnost smanjenja grudi.

  • Zbog postojanja vrhunske medicinske ustanove u Iowi, donio sam odluku vratiti se tamo. Početkom studenog započeo je moj dvoipolgodišnji put liječenja. Početni korak uključivao je podvrgavanje osam rigoroznih ciklusa kemoterapije. Nakon toga je provedena biopsija koštane srži kako bi se procijenilo iskorjenjivanje malignih stanica raka. Proces kemoterapije sastoji se od pet različitih faza, a svaka faza traje 8 tjedana. Trenutno je u pretposljednjoj fazi, a preostala su joj još samo 2 tjedna.

Nakon završetka kemoterapije započet će liječenje održavanja koje će joj omogućiti da nastavi s redovnim dnevnim aktivnostima. Iako joj više neće trebati hospitalizacija, i dalje će morati prolaziti svakodnevnu terapiju. Unatoč izazovima s kojima sam se susreo, cijelo sam vrijeme zadržao pozitivan način razmišljanja. Prije ovog iskustva nikad nisam bio hospitaliziran i uvijek mi je prioritet bilo moje dobro.

 

  • Držao sam se uvjerenja da ću trijumfirati u ovoj bitci. Gledajući unaprijed, moj krajnji cilj je nastaviti svoje obrazovanje u nadolazećoj jeseni; to ostaje moja dugoročna težnja. Iako postoje trenuci neizvjesnosti, odbijam se predati. Medicinski stručnjaci koji su nadgledali moju njegu bili su izuzetni, uvjeravajući me da se život nastavlja i nakon ovog zastoja. Izražavaju želju da podrže moj odlazak iz njihove brige i povratak u carstvo akademije – podijelila je.

Događaji koji su se odvijali u mom životu ostavili su me potpuno zaprepaštenom. Znakovi i simptomi raka koji mi je dijagnosticiran potpuno su mi izmakli znanju. Ova me spoznaja potaknula da napravim video, s namjerom da ovu ključnu informaciju prenesem drugima. Važno je naglasiti da se osobe koje imaju ove simptome, slične mojima, ne bi trebale pokušavati suočiti s njima same, već bi trebale odmah potražiti liječničku pomoć.