U 61. godini Dave Pascoe, bivši inženjer, prkosi svojim izgledom. Čini se da je njegova tjelesna građa dvostruko starija od njega! Ovaj novootkriveni kralj dugovječnosti tvrdi da je uspio promijeniti svoj biološki sat pridržavajući se pomno odabrane zdrave rutine. Putem svoje web stranice otvoreno dijeli zamršenosti svog putovanja, otkrivajući nacrt za vječnu mladost i dugovječnost koji ga je učinio znatno mlađim od svojih suvremenika.

Dave marljivo uključuje dodatke prehrani u svoju rutinu i marljivo se kloni svih čimbenika koji mogu ubrzati proces starenja, poput šećera ili stresa. “Očuvanje mog zdravlja za cijelo vrijeme moje egzistencije od najveće mi je važnosti. S Božjom milošću, predviđam da ću napredovati i u svojim devedesetima, ako ne i premašiti izuzetnu dob od 110 godina. Da sam samo posjedovao i primijenio znanje koje sam stekli danas, prije mnogo desetljeća,” razmišlja Dave.

  • Dajući prioritet spavanju, strogo savjetuje da ne koristite budilicu za buđenje jer to može dodati nepotreban stres. Nakon toga kreće s opsežnom jutarnjom rutinom koja uključuje razne vježbe istezanja koje se izvode u krevetu i na podu. Kako bi pokrenuo cirkulaciju, pet minuta posvećuje skakanju na mini-trampolinu. Osvježavajuća šetnja je sljedeća na njegovom planu, nakon čega slijedi vježbanje snage s utezima. Kako bi se opustio i pronašao unutarnji mir, prepušta se sauni, popraćenoj 45-minutnom meditacijom. Kako bi potaknuo svoje tijelo za tjelovježbu, konzumira shake koji mu daje energiju, a nadopunjuje ga doručkom koji se sastoji od zelene banane i zdjelice bobičastog voća. Osim toga, on daje svoju plazmu četiri puta godišnje kao sredstvo za pročišćavanje svoje krvi.

Mlađahni 61-godišnjak naglašava da iako su struktura i disciplina važni, neki od najvećih životnih trenutaka dogode se spontano.

Umjesto redovitog ručka, odlučuje se za ranu večeru, obično između 15 i 17 sati, koja se sastoji od organskog mesa, raznih povrća i fermentiranih dodataka poput kiselog kupusa.

Suzdržava se od unosa ugljikohidrata i ne prati unos kalorija. Kada se bavi aktivnostima poput gledanja televizije ili korištenja tableta, nosi posebne naočale kako bi zaštitio oči od plave svjetlosti. Osim toga, u svoju rutinu uključuje vježbe fleksibilnosti i uživa u konzumiranju dva kivija. Uvriježeno je mišljenje da upravo ovo voće ima svojstva koja čuvaju kožu i usporavaju prirodni proces starenja.

Kao dio svoje noćne rutine, Dave osigurava da poduzima proaktivne mjere za borbu protiv razvoja bora nanošenjem seruma za kožu na cijelo tijelo. Dodatno, konzumira dvije porcije kolagena i peptida. Prije no što se povuče na spavanje, Dave zaključuje svoj dan molitvom i trenutkom razmišljanja, izražavajući zahvalnost za sve blagoslove u svom životu.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.