– Za danas smo vam spremili jednu jako zanimljivu temu, a koja je povezana sa segmentom zdravlja. Jednostavno, protekli vikend u cijeloj regiji, bio je u znaku crne hronike, nije bilo baš nešto puno lijepih vijesti, a koje ljudi po običaju zaobilaze u širokom luku….

Prema riječima dežurne liječnice, većina poziva odnosila se na bolove u želucu, no bilo je i slučajeva da se interveniralo zbog napadaja kolere. Unatoč upozoravajućim savjetima medicinskih stručnjaka o izbjegavanju pretjeranog unosa hrane u blagdansko vrijeme, posebice nakon razdoblja posta, podaci beogradske Hitne pomoći otkrivaju da se brojni pojedinci i dalje prepuštaju draži upuštanja u blagdansku gozbu. Liječnici u službi jučer su se našli preplavljeni slučajevima, jer je jedan od primarnih ishoda pretjeranog uživanja, točnije napad žučnih kamenaca, postao prevladavajući.

Slično kroničnim bolesnicima koji su pomoć zatražili dan prije, hitna služba bila je preplavljena slučajevima prekomjerne prehrane. Nadležni liječnik hitne pomoći primijetio je da je većina pacijenata imala nelagodu u trbuhu, dok je nekolicini bilo potrebno liječenje zbog napada žučnog mjehura. Kako javlja Hitna pomoć, sinoć smo bili zatrpani brojnim pozivima osoba koje su doživjele predoziranje hranom, prvenstveno sa simptomima kao što su bolovi u želucu, mučnina, povraćanje i drugi pokazatelji epizode vezane uz žuč.

Čak iu moderno doba, želudac ostaje ranjiv na razne prijetnje. Nažalost, probavni sustav koji se tijekom prvomajskih praznika prepustio pretjeranom guštanju još se nije uspio oporaviti, jer sada je vrijeme Uskrsa. Uz uobičajena jaja, mnoge obitelji obično jedu namaz koji se sastoji od juhe, šalše, mesa s roštilja, ruske salate, pa čak i velike uskrsne večere. Uživanje u ukusnim kolačima i kolačima također je uobičajena tradicija tijekom ove svečane prilike. Srpski narod, i onaj koji sada slavi i onaj koji će tek slaviti, sada je suočen s novim preprekama.

Kako se svečanosti poput Đurđedana, značajnog praznika u Srbiji, danas obilježavaju ili im se pridružuju brojni pojedinci, dilema za mnoge će se vrtjeti oko otpora slasnoj kombinaciji slanih i slatkih okusa koja se nalazi u đakoniji. Iako ne postoji brzo rješenje, postoji općepriznato rješenje: Hitne službe istaknule su univerzalnu preporuku ograničenog unosa hrane i pića, pozivajući građane na stalni oprez. Docent opće kirurgije na Sveučilišnom kliničkom centru Srbije (UKCS) dr. Miljan Ćeranić nedavno je govorio o pojavi akutnog napadaja žučnog mjehura, poznatog i kao kolecistitis, koji može biti potaknut naglim unosom prekomjerne količine hrane.

Jedan od simptoma povezanih s ovim stanjem je oštra i intenzivna bol ispod prsnog koša. Doktorica Ćeranić istaknula je važnost praćenja eventualne boli ispod desnog rebra nakon konzumiranja masne hrane i jaja, jer može biti znak upale žučnog mjehura. Ovu vrstu boli karakterizira intenzitet, nagla pojava i trajanje od najmanje 6 sati. Osim toga, pojedinci također mogu doživjeti mučninu.

Pacijentima kod kojih se jave navedeni simptomi savjetuje se da što prije dođu u najbližu dostupnu dežurnu ambulantu. Po dolasku bit će podvrgnuti sveobuhvatnoj procjeni, uključujući ultrazvuk za prepoznavanje potencijalnih kamenaca, kao i krvnu sliku i biokemijske pretrage. Tijek liječenja odredit će se na temelju ozbiljnosti stanja, a nekim se pacijentima prvo propisuju antibiotici prije razmatranja kirurške intervencije.

Kako bi se ublažila bol i nelagoda uzrokovana žučnim kamencima, preporučuje se da pacijenti ostanu mirni i pokušaju se opustiti. Upotreba grijaćeg jastuka ili termofora također može olakšati bolove u želucu. U slučaju povraćanja, konzumacija vode može biti korisna u ublažavanju simptoma i sprječavanju dehidracije. Tijekom napada simptoma povezanih sa žuči, preporučljivo je suzdržati se od konzumiranja hrane, osobito one bogate masnoćom, pržene ili začinjene, jer one potencijalno mogu pogoršati žučni mjehur. Ako simptomi napada žučnog kamenca potraju ili se pogoršaju, nužno je potražiti liječničku pomoć.

Osim toga, prejedanje može imati brojne posljedice. Dr. Ćeranić upozorava da pretjerana konzumacija namirnica, poput jaja, može rezultirati nizom zdravstvenih problema. Pretjerana konzumacija jaja, koja su bogata kolesterolom, može dovesti do povišene razine kolesterola u krvi, a time i povećati rizik od srčanih bolesti. Rizik od srčanih bolesti može biti povećan prekomjernim unosom hrane bogate zasićenim masnoćama, poput jaja, osobito u kombinaciji s nezdravim režimom prehrane i nedovoljnom tjelesnom vježbom.