– Mi se danas malo dotičemo teme kućnih ljubimaca. Govorimo o psima, koji su defintiivno najbolji čovjekovi prijatelji. On je jedini ljubimac koji voli više svoga gazdu, nego samog sebe. Slijedi jedna jako zanimljiva priča na ovu temu….

Ova priča služi kao neosporan dokaz da je pas doista pravi čovjekov čovjek. U tren oka, Juno, belgijski ovčar, spašen je od sigurne smrti u skloništu gdje je bila neizbježna eutanazija. Suosjećajna obitelj iz Tennesseeja u SAD-u uskočila je u njezin spas i imali su privilegiju svjedočiti nevjerojatnoj vezi koja se stvorila između Juno i njihovog četverogodišnjeg sina Lukasa Hembrija. Lukas je došao na svijet s rijetkim genetskim poremećajem poznatim kao Sanfilipov sindrom, koji ima dubok utjecaj na funkcioniranje mozga i leđne moždine. Kako vrijeme prolazi, djeca s ovim stanjem postupno gube sposobnost komunikacije, hodanja i prehrane. Nadalje, njihovo ponašanje prolazi kroz značajne promjene, često dovodeći do hiperaktivnosti i agresivnih ispada.

Kada su Chester i Jennifer, Lukasovi roditelji, od liječnika primili poražavajuću vijest o dijagnozi njihovog sina, bili su izvan sebe od užasa. Medicinski stručnjaci su ih obavijestili da za ovu bolest trenutno ne postoji lijek te da su male šanse da Lukas doživi 15 godina. Štoviše, obaviješteni su da je vrlo vjerojatno da će Lukas izgubiti sposobnost hodanja i govora do osme godine. Chester i Jennifer, unatoč početnom osjećaju očaja, svjesno su odlučili poboljšati preostalo vrijeme koje je njihov sin imao. Prepoznajući njegove poteškoće s hodanjem, vjerovali su da bi pas mogao biti od koristi. Iako su bili obaviješteni da njihovom djetetu pas možda neće trebati zbog sve lošijeg stanja, zbog čega je hodanje sve teže, ostali su odlučni.

Lukasu stručnjaci nisu savjetovali psa. Međutim, roditelji su čvrsto vjerovali u potencijalnu pomoć koju im pas može pružiti. Tijekom tog vremena slučajno su naišli na Juno i njezinu izvanrednu priču. Potaknuti ovim otkrićem, krenuli su na dvosatno putovanje do skloništa u istočnom Tennesseeju kako bi je upoznali. Razlog zbog kojeg se našla zatvorena unutar zidova te ustanove je napuštanje njezinih vlasnika. Naime, željeli su belgijskog ovčara isključivo zbog njegove estetske privlačnosti, ne shvaćajući da je riječ o pasmini namijenjenoj za rad.

Zbog toga su se odlučili razići s njom. Nažalost, ostala je nepoželjna i suočena s neizvjesnom budućnošću, jer brojna skloništa u Sjedinjenim Državama imaju zastrašujuću politiku eutanazije neudomljenih pasa nakon određenog vremena. Juno nije bila izuzeta od ove sudbine. Međutim, Chester, koji je zbog svoje profesije policajca posjedovao opsežno znanje o ovoj pasmini, shvatio je ključne elemente potrebne za njihovu sreću. Prepoznavši priliku da unese radost u život svog sina, a istovremeno pruži pomoć psu u nevolji, odlučio je krenuti na put sa svojom obitelji. Juno je 2012. godine otkrivena u skloništu, vidno uznemirena i u strahu od okoline.

Cijela obitelj, a posebno Lukas, bili su presretni njezinom prisustvu. Bez oklijevanja su donijeli odluku da je prime u svoj dom. U početku je njihov plan bio dati Juno malo vremena da se privikne na svoju novu obitelj i način života prije nego što Chester počne s obukom da pomaže dječaku. Međutim, Juno se pokazao bržim od očekivanog. U početku je njezinu znatiželju pobudila prisutnost dječaka, zbog čega je kružila oko njegovih kolica, pomno ga promatrajući. Međutim, nakon nekoliko dana dogodila se neočekivana promjena.

Počela je cviljeti i nježno gurkati dječaka njuškom, otkrivajući da njezini postupci nisu bili bez svrhe. Otkriveno je da mu je razina kisika alarmantno niska, što je natjeralo njegova oca da intervenira i popravi situaciju. Kao odgovor, Juno je nježno polizala dječakovo lice, učinkovito mu spasivši život po prvi put, ali sigurno ne i posljednji. U tom su trenutku njezini posvojitelji shvatili duboku vezu koju je stvorila s dječakom, prepoznavši njezinu urođenu sposobnost da djeluje instinktivno, bez ikakvih formalnih uputa od njih.

Tijekom sljedećih godina njihova je veza postala neraskidiva. Juno je više puta priskočila u pomoć i spasila dječakov život. Posjedovala je jedinstvenu sposobnost da mu donese radost u njegovim najmračnijim trenucima i pruži utjehu u situacijama u kojima su drugi bili nemoćni. Od svih u njegovom životu, Juno je, uz njegovu obitelj, imala najintimniju vezu, shvaćajući ga bez napora, čak i bez potrebe za riječima. U roku od nekoliko mjeseci i Juno i Lukas otišli su s ovog svijeta. Juno je preminula u prosincu 2019., a zatim Lukasova u travnju 2020., u dobi od 13 godina.

Postojao je dječak čiji je život uvelike poboljšala ženka psa koja je bila napuštena i suočavala se s strašnom sudbinom eutanazije. Dječakovi roditelji prepoznali su duboki utjecaj koji je imala na njihova sina i cijenili su svaki radosni trenutak koji mu je donijela. Također su cijenili smirenost koju je donosila u teškim vremenima i nepokolebljivo povjerenje koje su imali u nju da uvijek budu tu za svog sina. To je bilo zato što je pas Juno neizmjerno volio dječaka, a on mu je zauzvrat tu ljubav svim srcem uzvraćao.