Kosta Kecmanović je skoro prije godinu dana počinio stravičan masakr u Beogradu, kada je u svojoj osnovnoj školi Vladimir Ribnikar ubio 10 svojih kolega. Pri tome je ubio i jednog radnika iz obezbjeđenja, a još tri osobe je tom prilikom i ranio.

Na Višem sudu u Beogradu roditelji djece koja su tragično stradala u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” konačno su dobili priliku izravno se obratiti ocu trinaestogodišnjaka odgovornog za razoran događaj 3. svibnja. prethodne godine, gdje je život izgubilo devet njegovih kolega iz razreda i zaštitar.

Budući da sam odrastao u obitelji poznatoj po visokoj reputaciji, iskusio sam poticajno okruženje. Iako izražavam kajanje zbog nesretnih događaja koji su se odigrali, čvrsto vjerujem da ne snosim nikakvu odgovornost jer ni na koji način nisam bio umiješan.

  • Kako se neslužbeno doznaje, otac počinitelja odgovornog za tragični događaj u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar 3. svibnja prošle godine otkrio je na današnjem ispitivanju. Podsjećamo, oca se teretilo da je svog 13-godišnjeg sina pratio u streljanu i podučavao ga o korištenju vatrenog oružja, kojim je dječak kasnije izveo razorni napad prvog dana škole nakon što je Prvosvibanjski odmor 2023. Dodatno, otkriveno je da otac nije pravilno skladištio oružje kako to nalaže zakon. Uhićen je istog dana kad se zločin dogodio, a jučer se nakon zadržavanja pojavio pred sudom.

Tijekom današnjeg sudskog postupka konačno se suočio s pitanjima roditelja ubijene djece, koji su prethodnom sudskom presudom dobili status žrtve. To im je omogućilo da budu prisutni u sudnici i aktivno sudjeluju u suđenju. Većini roditelja zajedničko je pitanje – Snosi li ikakav osjećaj krivnje za tragične događaje koji su se odigrali tog kobnog dana? Bio je to dan kada je njegov sin, naoružan s dva očeva vatrena oružja, koje je prethodno izvukao iz ruksaka, lišio života zaštitara i još nekoliko učenika. Ovu informaciju Kuriru je otkrio insajderski izvor.

Tijekom prvog suđenja otac trinaestogodišnjeg ubojice ponovio je sinovu nevinost, kao što je to učinio iu obrani.

Odgovarajući na upite pribranih i pripremljenih roditelja, samouvjereno je izjavio: “Ne snosim nikakvu odgovornost za događaje koji su se odigrali 3. svibnja. Dao sam sve od sebe da spriječim takvu tragediju.” Njegove nepokolebljive izjave, uključujući uvjerenje da nedužna osoba ne bi trebala biti zatvorena, šokirale su sudnicu. Naš izvor objašnjava da je zrakom vladao opipljiv osjećaj zaprepaštenja, jer su roditelji konačno mogli pogledati direktno u oči oca djeteta koje im je tog kobnog dana prošle godine zamračilo živote.

Otac dječaka odgovornog za tragediju trebao bi biti spreman odgovoriti na upite dodatnih roditelja koji nisu mogli imati priliku ispitati ga tijekom današnjeg postupka.

Tijekom prethodnog sudskog postupka Nenad Stefanović, glavni javni tužitelj iz Višeg tužiteljstva u Beogradu, saslušao je oca uz opsežnu listu od preko 200 upita. Ipak, kada se suočio s ključnim pitanjem krivnje za tragični masakr, ubojičin otac nije mogao dati odgovor ako to nisu bili roditelji.

  • Kada su ga ispitivali o osobama koje su odgovorne za tragičan gubitak deset života i ranjavanje šest drugih, odlučio je šutjeti. Čak i kad su ga pritiskali da odgovori, jednostavno je odgovorio s “Nisam svjestan.” Nadalje, suzdržao se od spominjanja imena vlastitog sina, iako je općepoznato da je trinaestogodišnjak odgovoran za stravičan zločin. Ovu informaciju otkrio je neimenovani izvor Kurira, jer se suđenje odvijalo iza zatvorenih vrata.

Igrom slučaja, dok ga je ispitivao tužitelj, dječakov se otac neočekivano zapalio i inzistirao da mu se obraća s poštovanjem zbog njegove profesije liječnika.

Pojam slobode duboko je ukorijenjen u podrijetlu moje majke.

U sudnici će danas prvi put iznijeti obrana majke dječaka odgovornog za ubojstvo čiji je DNK otkriven na čahuri. Optužbe protiv nje uključuju nedopušteno posjedovanje oružja.

U sudskom postupku koji je u tijeku, očekuje se da će svoju obranu nakon ispitivanja oca dati majka maloljetnog nasilnika, koja je oslobođena svjedočenja jer je u vrijeme počinjenja kaznenog djela navršila 13 godina. Potom će obranu iznijeti vlasnik i instruktor streljane u koju je otac navodno odveo svog sina, počinitelja tragičnog događaja, na vježbanje gađanja. Ovakav slijed događaja navodi sagovornik Kurira kako bi rasvijetlio buduće faze suđenja.