– Za danas jedna jako zanimljiva tema, koja je povezana sa numizmatikom. Ovime se bavi i danas jako veliki broj osoba širom svijetam, a neke od novčanica se na kraju ispostavi da vrijede jako puno novaca.

Trgovac iz Donje Saske nedavno je objavio objavu koja je izazvala čuđenje na internetu, prenose njemački mediji. U oglasu se ističe prisutnost “vrlo neuobičajenog” novčića od dva eura, a vlasnik traži nevjerojatnu cijenu od 99.000 eura.

  • Bogata povijest njemačkog grada Bremena obilježena je kovanicom koja odaje počast njegovoj prošlosti. Ovaj novčić prikazuje poznate znamenitosti koje definiraju grad, poput gradske vijećnice u Bremenu i kipa Rolanda od Bremena.

Ne samo da ovi simboli označavaju najmanji grad u Njemačkoj, već također zauzimaju istaknuto mjesto na cijenjenom popisu svjetske baštine UNESCO-a.

U 2010., posebna kovanica je prvi put predstavljena javnosti, s proizvodnjom od 30 milijuna jedinica. Internetska stranica nadalje pokazuje da novčić ima vrijednost od samo tri eura. To navodi na pitanje: kako prodavač racionalizira svoju previsoku cijenu?

Stručnjaci najvrjednijim posjedom smatraju kovanicu od dva eura “Grace Kelly”, koja se procjenjuje na nešto više od 3000 eura. Ipak, možemo li doista opravdati trošak bremenske kovnice? Prema vlasniku, ovaj novčić ima sposobnost da bude “monumentalna varijanta” zbog svog jedinstvenog sastava. Za razliku od tipične kombinacije nikla, bakra i mesinga, ovaj je novčić u potpunosti izrađen od jednog metala, što rezultira njegovom “čistom” prirodom.

Prema oglasu, vlasnik tvrdi da je njegova kovanica od 2 € jedinstvena, jer do sada nije pronađena identična kovanica, čime opravdava svoju prodaju kao unikat.

Michael Becker, predsjednik Profesionalne udruge njemačkih trgovaca kovanicama, upoznat je s renomiranom tvrtkom poznatom kao Bremenska kovnica. Ipak, savjetuje da se ne pretjerano utječu. Drugi stručnjaci u industriji procijenili bi da vrijednost nije veća od 1000 eura.

dodatna vijest:

  • Iako je prošlo mnogo godina otkako je jugoslavenski dinar u upotrebi, moguće je da su neki pojedinci zadržali nekoliko novčanica s likom Josipa Broza Tita. Naime, u opticaju bi još moglo biti novčanica od 5.000 dinara. Zanimljivo je da u to vrijeme nitko nije mogao predvidjeti da će ove novčanice zadržati vrijednost dugo nakon što jugoslavenski dinar prestane postojati.

Iako se i danas nalazi u numizmatičkim zbirkama, ova novčanica nije postigla povijesni značaj zbog svoje vrijednosti. Umjesto toga, dobio je priznanje kao “predmet s nedostatkom” i sada ima cijenu do deset puta veću od svojih parnjaka bez grešaka iste denominacije. Dok se besprijekorne verzije mogu kupiti za samo nekoliko eura, one s greškama imaju deset puta veću cijenu.

Na numizmatičkom tržištu zainteresirani za kupnju novčanice s greškom platit će znatno veću cijenu u odnosu na besprijekornu novčanicu, jer može biti i do deset puta skuplja od novčanice na kojoj je točno navedena godina Titove smrti.

  • Tijekom ranih 1880-ih u prošloj državi donesena je odluka da se uvede nova serija novčanica, zamjenjujući one starije i dotrajale, kako bi se prihvatio svježiji i suvremeniji pristup.

Koncept iza ove nove serije bio je dodijeliti svakoj novčanici određenu jugoslavensku republiku, čime bi predstavljali različite apoene. Cilj je bio da se na naličju novčanice prikaže prepoznatljiv motiv iz odgovarajuće republike, a da se na prednjoj strani prikaže portret značajne povijesne osobe iz te republike.

Koncept je brzo prešao u djelo, što je rezultiralo pokretanjem nove serije novčanica 1985. Među njima je bila i novčanica od 5000 dinara, ukrašena likom Josipa Broza Tita. Unatoč opsežnom ispitivanju, početna i najznačajnija novčanica nove serije puštena je iz kovnice kao “neispravan proizvod”. Do toga je došlo zbog nenamjerne pogreške u kojoj je godina Titove smrti pogrešno upisana kao 1930-a umjesto točne godine, 1980, uz njegovu godinu rođenja 1892.

Tijekom tog razdoblja, generalni direktor Zavoda za izradu novčanica izvijestio je da je samo četiri posto od 14 milijuna tiskanih novčanica sadržavalo pogreške.

Prema toj procjeni, u optjecaju je bilo oko 560.000 novčanica felerića. Unatoč međunarodnim propisima koji nalažu da se svaka serija novčanica s vidljivom greškom u potpunosti povuče iz optjecaja, novčanica s Titovim likom nije povučena u bivšoj državi, prenosi Mondo.ba.