– Za danas jedna tema koja je povezana sa temom ekonomije,  o kojoj se jako puno priča u posljednje vrijeme. Vjerujemo da i sami znate, da je od prije tri godine kako je krenuo rat u Ukrajini, da je inflacija itekako podivljala i da je danas cijene nekih proizvoda skočile po dva i tri puta do sada.

Usred neizbježnih ekonomskih previranja na horizontu za Sjedinjene Države, Jeff Bezos, druga najbogatija osoba na svijetu, izdao je upozoravajuću izjavu za opću populaciju, naglašavajući važnost očuvanja njihove financijske dobrobiti kroz akumulaciju novčanih rezervi. Pokazujući oštro razumijevanje nepogrešivih pokazatelja nadolazećeg gospodarskog pada, Bezos naglašava nužnost pripravnosti za potencijalne katastrofalne posljedice, ukazujući na prijeteću prijetnju značajnog gubitka radnih mjesta u više sektora kao potvrdu, ponavljajući svoje nepokolebljivo uvjerenje u neizbježnost kolaps tržišta.

U svjetlu potencijalne ekonomske krize, Bezos je preporučio američkim kućanstvima da odgode kupnju predmeta poput televizora, hladnjaka i automobila. U svojim smjernicama vlasnicima malih tvrtki, Bezos je naglasio važnost davanja prioriteta akumulaciji novčanih rezervi u odnosu na ulaganje u novu opremu.

Naglasio je važnost minimiziranja rizika i usvajanja pozitivnog načina razmišljanja, a istovremeno biti spreman suočiti se s potencijalnim izazovima. Andy Jesse, trenutni glavni izvršni direktor Amazona, slijedi korake svog prethodnika, Bezosa, izražavajući zabrinutost zbog moguće ekonomske krize. Kako bi proaktivno upravljao potencijalno izazovnom financijskom klimom, Amazon provodi mjere za smanjenje troškova, uključujući smanjenje potrošnje i zamrzavanje zapošljavanja za određene pozicije. To je u skladu s opreznim osjećajima koje su tijekom godine izražavali poznati ulagači, rukovoditelji, znanstvenici i analitičari, koji su istaknuli napore Federalnih rezervi da se pozabavi pitanjem rastuće inflacije.

Prema izvješću Monda, inflacija je dosegnula najvišu razinu u posljednja četiri desetljeća, skočila je na 9,1 posto u lipnju, a ostala na 7,7 posto u listopadu. Kako bi se izborila s utjecajem inflacije, središnja banka Sjedinjenih Država brzo poduzima mjere za usporavanje gospodarske ekspanzije provođenjem različitih mjera, uključujući podizanje kamatnih stopa. Vjerojatno je da bi te stope mogle premašiti 5%, što je prvi put od 2007. Posljedično, američki potrošači i poduzeća mogli bi naići na prepreke u obliku rastućih cijena, povećanih troškova zaduživanja i smanjenja gospodarstva. U posljednje vrijeme čelnici korporacija šalju različite signale.

U nedavnom upozorenju, Jamie Dimon, izvršni direktor JPMorgan Chasea, izrazio je ozbiljnu zabrinutost za budućnost, naglašavajući ozbiljnost situacije i potencijal da SAD uđe u recesiju u sljedećih šest mjeseci. Izvršni direktor Bank of America, Brian Mojnihan, izjavio je da podaci o kreditnim karticama i druge relevantne informacije pokazuju da je potrošnja potrošača ostala stabilna. Tijekom intervjua za “Closing Bell”, izrazio je da potrošač ostaje otporan i robustan u sadašnjoj gospodarskoj klimi. Iako je Mojnihan priznao da bi postupci Federalnih rezervi mogli imati prigušujući učinak na gospodarstvo, istaknuo je da su “potrošači oprezni sa svojom štednjom.