– Mi se danas malo fokusiramo na segment zdravlja i govorimo o samoj probavi, koja je itekako bitna za svaku moguću jedinku. Naime, kao što i sami možete da zaključite, govorićemo o helio bakteriji koja itekako zna da zagorča život.

Bakterija poznata kao Helicobacter pylori (H. pylori) odgovorna je za niz gastrointestinalnih problema, poput gastritisa i čira na želucu, a povezuje se s većom vjerojatnošću razvoja raka želuca. Infekcija ovom bakterijom može dovesti do oštećenja tkiva želuca i crijeva, što često uzrokuje prekomjerno stvaranje želučane kiseline. Uobičajeni pristup liječenju i prevenciji infekcije H. pylori uključuje kombinaciju antibiotika koji se primjenjuju tijekom razdoblja od dva tjedna, dok se liječenje ulkusa može produljiti i dulje od dva mjeseca.

Za pacijente je ključno da se pridržavaju cijelog tijeka terapije, čak i ako se simptomi povuku, sve dok liječnik ne utvrdi da je završen. U borbi protiv H. pylori, promjene u prehrani mogu igrati ključnu ulogu uz medicinske intervencije. Istraživanje je pokazalo da uključivanje 70 grama brokule u dnevnu prehranu može dovesti do značajnog smanjenja prisutnosti Helicobacter pylori za otprilike 40%. Ovaj povoljan učinak može se pripisati prisutnosti sulforafana, spoja poznatog po svojim antibakterijskim svojstvima, posebno protiv H. pylori. Savjetuje se pridržavati se ovog režima prehrane najmanje dva mjeseca.

Uključivanje drugih zdravih navika je visoko preporučljivo, uz uključivanje brokule. Prakticiranjem dobre higijene, uključujući naviku pranja ruku prije jela, uključivanjem više namirnica bogatih vlaknima poput cjelovitih žitarica, voća i povrća u prehranu i smanjenjem konzumacije želučanih iritansa poput začinjene hrane, kofeina i alkohola, pojedinci može učinkovito upravljati simptomima infekcije H. pylori i smanjiti šanse za razvoj ozbiljnih komplikacija poput čira i raka želuca putem redovitih pregleda i odgovarajućeg liječenja.

Primarni uzročnik želučanih infekcija obično je Helicobacter pylori, mala bakterija spiralnog oblika sa snažnom sposobnošću da izdrži i napreduje. Ova gram-negativna bakterija često je povezana s takvim infekcijama. U današnje vrijeme prevladavaju infekcije Helicobacter pylori koje se prvenstveno manifestiraju na sluznici želuca. Helicobacter pylori, jedina bakterija koja je sposobna napredovati u visoko kiselim uvjetima želuca i izdržati temperature od 37 stupnjeva Celzija ili više, pokazuje nevjerojatnu pokretljivost. Procjenjuje se da gotovo polovica svjetske populacije ima ovu bakteriju u svojim tijelima, iako značajan broj i dalje nije svjestan njezine prisutnosti zbog nedostatka simptoma.

  • Zaraza Helicobacter pylori obično se događa tijekom djetinjstva, a zbog svoje izuzetne izdržljivosti ima sposobnost zadržavanja u želucu dulje vrijeme, često godinama. Unatoč tome, ovaj poseban soj helicobactera je daleko od benignog. Ima potencijal izazvati peptički ulkus, a ako se ne liječi, može čak napredovati do raka želuca. Zanimljivo je da mnogi pojedinci nisu svjesni prisutnosti Helicobacter pylori u svom želucu, jer ova infekcija može trajati dulje vrijeme. Ipak, ovo uvjerenje nije naivno i potencijalno može rezultirati razvojem teških bolesti kao što su: Nobelovu nagradu 2005. godine dobili su znanstvenici Barry Marshall i Robin Warren za značajno otkriće Helicobacter pylori, bakterije odgovorne za gastritis, čir na želucu i rak želuca, što uključuje upalu, iritaciju i stvaranje ranica na sluznici želuca. želuca, jednjaka ili tankog crijeva.

Kod djece, Helicobacter pylori ima mogućnost ulaska u tijelo tijekom djetinjstva putem kontaminirane hrane ili vode, posebno gutanjem. U većini slučajeva bolovi u želucu kod djece mogu se pripisati nizu čimbenika kao što su virusne infekcije, probavne smetnje, stres, nervoza ili upala slijepog crijeva, a ne uzrokovani bakterijom Helicobacter pylori. Kako se helicobacter pylori dobiva – prenosi li se helicobacter pylori?

Kontakt s izlučevinama je primarni način prijenosa Helicobacter pylori između pojedinaca. Najčešći put unošenja u tijelo je konzumacija kontaminirane hrane i vode koja je zaražena fekalnim tvarima. Studije su pokazale da se helicobacter pylori brzo širi unutar zajednica koje su suočene s društvenim i higijenskim nedostacima, što rezultira njenom prevalencijom među gotovo svim pojedincima starijim od 10 godina; međutim, također je rašireniji među mlađom djecom u usporedbi s društveno i ekonomski naprednijim zajednicama.

Simptomi želučane infekcije uzrokovane bakterijom Helicobacter pylori neuobičajeni su kod većine pojedinaca, osobito u djetinjstvu. Međutim, pojava simptoma postaje nešto češća u odrasloj dobi. Helicobacter pylori može se prenijeti između pojedinaca na različite načine, uključujući: Prijenos bakterija može se dogoditi izravnim kontaktom s usta jedne osobe na usta druge osobe, obično aktivnostima poput ljubljenja ili razgovora sa zaraženom osobom.

Drugi način prijenosa je putem kontakta s povratnim sadržajem iz želuca osobe zaražene Helicobacter pylori, koji zatim može ući u usta. Prijenos Helicobacter pylori događa se kontaktom s bakterijama prisutnim u stolici zaražene osobe, obično prijenosom tih bakterija na ruke. Koji su pokazatelji ili manifestacije infekcije Helicobacter pylori? Infekcija uzrokovana Helicobacter pylori dovodi do promjena na želucu i dvanaesniku. Bakterija Helicobacter pylori napada zaštitnu sluznicu želuca, pokrećući odgovor imunološkog sustava i kasnije oslobađanje specifičnih enzima i toksina.