– U nastavku današnjega članka, spremili smo vam dvije jako zanimljive i poučne teme. Prva je vezana za kosmos i astrologiju, te da je i u prošlosti bilo jako zanimljivih priča na ovu temu….

Neočekivano otkriće nestale letjelice, zajedno s cijelom posadom astronauta, nakon nevjerojatnih 27 godina izbivanja, ostavilo je sve u nevjerici. U preokretu koji je sve zatekao nespremne, otkriveno je da je jedan od astronauta uspio preživjeti ovo neobično iskušenje. U našim prethodnim člancima bavili smo se pričom o astronautu koji je proveo godinu dana u svemiru, ali ovaj konkretan slučaj još je neobičniji od prethodnog.

S težnjama da postane avijatičar duboko ukorijenjenim u njemu od godine rođenja 1941., John Smith je krenuo putem prema ostvarenju svog sna. U potrazi za tim ciljem, upisao se na Američku zračnu akademiju 1960. i izašao kao pobjednik nakon završetka studija.

BONUS TEKST:

Rođena 11. lipnja 1903. u Ateni u dvorcu Tatoi, princeza Olga od Grčke je najstarija kći princa Nikole od Grčke i velike kneginje Jelene Vladimirovne od Rusije. Nikiju, poznatog kao grčkog princa, Helena, Elena ili Jelena blagoslovila je s tri kćeri. Najstariju Olgu slijedile su princeze Elizabeta i Marina. Njihov odgoj povjeren je Kate Fox, engleskoj dadilji koju svi od milja zovu “Narni”. Elizabeta, poznata kao “Vuli” zbog svoje bujne smeđe kose, posjedovala je vještine i slikanja i jahanja. Ušla je u brak s grofom Karlom Teodorom, a zajedno su u svoju obitelj primili dvoje djece. Marina, najmlađa sestra, postala je vojvotkinja od Kenta svojim brakom, označavajući posljednji primjer da se jedna strana princeza pridružila britanskoj kraljevskoj lozi. Vojvoda George i Marina bili su blagoslovljeni s troje djece.

Nakon što su Grci uspješno srušili monarhiju, Olgina se obitelj našla protjerana iz domovine. U dobi od 11 godina njezin je otac otišao u Pariz, ostavljajući je da putuje raznim europskim zemljama, tražeći utočište kod raznih plemićkih rođaka. Lišena raskošnog bogatstva koje je pratilo njezino prvorodstvo, Olgina obitelj odlučila je zaručiti je za danskog princa Frederika. Međutim, sudbina je imala drugačije namjere za nju, prenosi Dnevno.rs. U ljeto 1922., točnije u srpnju, Olga, mlada žena od 19 godina, imala je priliku prisustvovati dobrotvornom balu koji je u Londonu organizirala njezina prijateljica Zija Verner. Nije ni slutila da će ovaj događaj označiti značajnu prekretnicu u njezinu životu. Te očaravajuće večeri ugledala ga je – vitku i zamamnu figuru, nalik liku iz bajke.

Ova zadivljujuća osoba slučajno je bio nitko drugi do knez Pavle, ugledni diplomac Oxforda porijeklom iz Srbije. Intenzitet njihovih pogleda podudarao se kad su se susreli, oboje su dolazili iz plemenitog podrijetla. Njihov prvi susret, međutim, bio je osvježavajuće moderan i skroman – knez Pavle pozvao je Olgu da mu se pridruži u odlasku u kino. U mjesecu kolovozu 1923. godine zaprosio je princezu iz Grčke i Danske, koja će samo nekoliko mjeseci kasnije postati princeza Srbije. Svadba koja je uslijedila bila je zaista veličanstvena afera, urezana u sjećanje Srbije kao jedna od najljepših proslava. Uz bok mladom paru kao kum stajao je nitko drugi nego vojvoda od Yorka, koji će kasnije zasjesti na prijestolje kao engleski kralj George Šesti. Ispunjena neizmjernom radošću i dubokom privrženošću,

Olga je također bila oduševljena što se ponovno srela sa svojom rođakinjom, kraljicom Srbije, Marijom. Prije dolaska u Srbiju, napisala je srdačno pismo Beogradu, naslovivši ga svom dragom “Minionu”, izražavajući svoje razumijevanje zajedničkog uzbuđenja dok su zajedno ulazili u ovo novo poglavlje. Do danas smo još uvijek očarani zadivljujućim slikama Mignona, Olge i kneza Pavla, koji šetaju, druže se i uživaju u svojim radosnim trenucima. Poput Marije, koja je utrla put kao prva vozačica na ruti od Bleda do Pariza, njezina sestrična princeza Olga ušla je u povijest time što je prva ugradila auto radio.

Prihvatila je mnoštvo aktivnosti kao što su jahanje, skijanje, tenis i duboko je cijenila umjetnost, dok je uživala u svojim razigranim imitacijama Caplina. Nakon blažene osamnaestogodišnje zajednice i ispunjenog života u Srbiji, Olga se našla suočena s potresnim događajem koji je podsjetio na njezino djetinjstvo. Prerana smrt kralja Aleksandra Karađorđevića primorala je njenog supruga da krene na politički put. Preuzevši vlast kao princ-regent, preuzeo je ulogu u politici koja nije bila privlačna za oxfordskog studenta, što je rezultiralo značajnim posljedicama za njegovu obitelj.

U međuvremenu, Jugoslavija je bila na rubu previranja, što je na kraju dovelo do sporazuma Cvetković-Maček nakon opsežnih razmatranja. Međutim, cijeli europski kontinent bio je zahvaćen plamenom, jer je Hitlerov utjecaj nastavio rasti. U svjetlu tih okolnosti, regent Pavle posjetio je njemačkog vođu u Berlinu. U nastojanju da ostavi utjecaj na Pavla, Führer je organizirao vojnu paradu.

No, unatoč fotografijama koje bilježe Olgin osmijeh uz Hitlera, dokumentirani zapisi otkrivaju njezinu duboku zabrinutost i često izražavanje nezadovoljstva, straha, pa čak i gađenja prema nacističkom vođi. Nakon vojnog udara 27. ožujka 1941. knez Pavle, kneginja Olga i njihovo troje djece – Aleksandar, Nikola i Jelisaveta – protjerani su iz domovine. Naknadno su predani britanskim vlastima u Ateni i naknadno premješteni u Keniju. Drugo razdoblje progonstva princeze Olge pokazalo se još težim od prvog, budući da se našla izolirana u neukroćenoj divljini u blizini jezera Naivasha, daleko od svojih europskih aristokratskih rođaka. U svom osobnom dnevniku iskreno je izrazila izazove održavanja fasade normalnosti dok je svjedočila kako njezin voljeni Pavle podleže bolesti.

Nakon tragične zrakoplovne nesreće u kojoj je poginuo vojvoda od Kenta, koji je bio oženjen Marinom, Olginom sestrom, kralj George VI je zatražio dopuštenje od premijera Winstona Churchilla da Olgu, svoju kumu, dovede u Englesku. Provođenje nekoliko mjeseci sa sestrom pružilo joj je određenu utjehu, no po povratku u Keniju otkrila je da je Pavle potpuno iscrpljen. U lipnju 1943., uz pomoć južnoafričkog generala Smatsa, obitelji Karađorđević je pružena prilika da napusti neukroćene kenijske krajeve i preseli se u Johannesburg. Unatoč znatno lagodnijem životu koji su ondje iskusili, srcem su žudjeli za Europom.

Tek su se 1949. konačno vratili u Ženevu i Pariz. Međutim, uspon komunizma u Jugoslaviji predstavlja novu prepreku za obitelj Karađorđević, budući da su označeni kao neprijatelji i zabranjen im je povratak u domovinu. Dok je Pavla podnosio bol odvojenosti od Jugoslavije i Beograda, pronašao je utjehu u poznatoj europskoj klimi, ponovnom okupljanju s voljenom rodbinom i prijateljima, te okružen zadivljujućim svijetom umjetnosti, životnom strašću koju je volio.

Karađorđevići su, budući u bliskom srodstvu s britanskom kraljevskom obitelji, dobili privilegiju putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo. Pavle je imao priliku odati počast na sprovodu svog vjenčanog kuma, kralja Georgea Šestog, a upućen mu je i poziv da prisustvuje krunidbi sadašnje vladajuće monarhinje Elizabete Druge. Pavle i Olga, nažalost, ponovno su bili žrtve okrutnog zaokreta sudbine. Strašna tragedija pogodila je obitelj 12. travnja 1954. kada je njihov drugi sin, princ Nikola, izgubio život u prometnoj nesreći u blizini Londona. Unatoč golemoj tuzi koju su proživjeli, Pavle, Olga i njihovo dvoje djece nikada nisu gajili grižnju savjesti zbog njegove prerane smrti.