– U današnje vrijeme, jako je bitno da se zdravo hranite i da u biti pazite šta unosite u organizam. Danas govorimo o zdravom načinu prehrane iz ugla doktora Solakovića. 

Kardiovaskularni kirurg dr. Emil Solakovich ističe da standardni rezultati testova nisu uvijek adekvatan odraz našeg zdravlja te ističe ključ CRP-a (C-reaktivnog proteina) i fibrinogena u procjeni rizika od kardiovaskularnih bolesti. Infekcija je jedan od važnih uzroka kardiovaskularnih bolesti. Kad netko dobije infekciju, događa se evo što: infekcija oštećuje sluznicu krvnih žila, uzrokujući upalu. Ova upala oštećuje stijenke krvnih žila, a komponente koje cirkuliraju u krvi, poput crvenih krvnih zrnaca i crvenih krvnih zrnaca, lijepe se na oštećene stijenke žila. Time počinje proces otvrdnjavanja arterija – objašnjava za Hayat.ba dr. Solaković.

– Kad budete radili krvnu sliku, svakako zamolite liječnika da vam izmjeri CRP. CRP je mjera koja pokazuje postoji li upala u vašem tijelu. U ovom slučaju leukociti i sedimentacija su sekundarni, jer CRP predstavlja najsuvremeniju metodu otkrivanja upale. Normalna vrijednost CRP-a je 5. Ako je povišen, znači upalu. Ova upala je važna jer pridonosi otvrdnjavanju arterija u usporedbi s lošim LDL-om prisutnim u tijelu. Ako vaš CRP ostane povišen unatoč liječenju, to znači da liječenje nije odgovarajuće. Međutim, ako CRP padne tri dana nakon početka liječenja, to znači da ste na dobrom putu i da liječenje djeluje. dr.sc. Solakovich je istaknuo i važnost fibrinogena, proteina koji utječe na gustoću krvi.

– Fibrinogen se pretvara u tanke niti koje mogu uzrokovati začepljenje krvnih žila. Prekomjerna težina, pušenje, stres i visoki krvni tlak mogu dovesti do viših razina fibrinogena. Svi ovi čimbenici mogu dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka, što može dovesti do srčanog, moždanog udara ili iznenadne smrti. Čak i ako su drugi nalazi obećavajući, ignoriranje ovih pokazatelja moglo bi biti kobno, upozorio je dr. Solakovich. Ukratko, redovito praćenje razine CRP-a i fibrinogena može pružiti važne informacije o zdravlju kardiovaskularnog sustava i pomoći u prevenciji ozbiljnih bolesti.

dr.sc. Solakovich je naglasio kako je važno obratiti pozornost na sve aspekte rezultata zdravstvenog pregleda kako bi se osiguralo odgovarajuće liječenje i održalo optimalno zdravlje. Zdrava prehrana temelji se na pravilnoj ravnoteži dnevnih obroka, osiguravajući pravilan omjer esencijalnih nutrijenata. Ključ je osigurati tijelu sve što mu je potrebno za pravilno funkcioniranje, a pritom izbjegavati višak ili manjak bilo kojeg elementa. Makronutrijenti su temelj svake dijete! Proteini – Neophodni za izgradnju i regeneraciju mišića, kožnog tkiva te proizvodnju hormona i enzima.

Dobri izvori proteina su meso, riba, mliječni proizvodi, jaja, grah, orašasti plodovi i sjemenke. Ugljikohidrati – glavni izvor energije u tijelu. Vrijedno je birati složene ugljikohidrate, poput proizvoda od cjelovitih žitarica, kao i voća, povrća i mahunarki, koji također sadrže vlakna za potporu probavi. Masti – važne za zdravlje mozga, srca i zglobova. Birajte zdrave masnoće, poput onih koje se nalaze u ribi, avokadu, orašastim plodovima, sjemenkama i maslinovom ulju. Mikronutrijenti su vitamini i minerali koji su potrebni u manjim količinama, ali su vitalni za mnoge životne procese i imunološki sustav.

Zdrava prehrana treba sadržavati raznovrsno voće i povrće, koji su bogati izvori ovih sastojaka. Hidratacija je jednako važna kao i odabir prave hrane. Voda je neophodna za pravilno funkcioniranje tijela jer, između ostalog, podržava probavu i eliminaciju toksina. Preporuča se piti najmanje 2 litre vode dnevno, ali potrebe mogu varirati ovisno o individualnim potrebama, tjelesnoj aktivnosti i klimatskim uvjetima.