– Goran Ivanišević od kako je prestao da bude prvi trener Novaka Đokovića, definitivno je prodisao punim plućima. Jednostavno, tada je bio u pogonu skoro svaki dan, a sada kako i sam kaže, može da se posveti svojoj porodici i da bude više vremena sa svojom djecom.

Otkako je Goran Ivanišević, bivši trener Novaka Đokovića, raskinuo suradnju, stalno je na udaru kritika. Unatoč upornim medijskim pokušajima rasvjetljavanja, i Ivanišević i Đoković više su puta isticali međusobno divljenje i poštovanje. Nakon pet godina suradnje, njih dvoje su se nedavno odlučili rastati, ali njihova veza ostaje nepokolebljiva.

Tijekom intervjua za švicarske novine dok je Đoković bio na natjecanju u Ženevi, Ivanišević je istaknuo kako među njima vlada potpuni sklad i nema nikakvih sukoba. Nadalje je izrazio divljenje Đokoviću, ističući negativan utjecaj koji je još jedan tenisač imao na njegov život tijekom njegove aktivne karijere. Vrijedi napomenuti da je ovaj igrač teniski uzor Novaku Đokoviću, glasovitom američkom tenisaču Peteu Samprasu. Ivanišević je otvoreno priznao da mu je zadovoljstvo natjecati se protiv raznih tenisača, s izuzetkom jednog pojedinca koji je duboko utjecao na njegov život – Petea Samprasa.

Dok Ivanišević duboko poštuje Samprasa i priznaje njegov nevjerojatan talent, priznaje da gaji pogrešan stav prema njemu. Ivanišević je vjerovao da treba podići svoju igru ​​u susretu sa Samprasom, ali utakmice su često bile tijesne i on se obično nalazio na kraju gubitnika. Novak je, bez sumnje, izniman pojedinac i talent bez premca u teniskom svijetu. No, moram naglasiti da njegov put nije prošao bez izazova. Osvrćući se na niz događaja koji su se odvijali u tom razdoblju… Sve je počelo s izbijanjem pandemije korone, nakon čega je uslijedio nesretni događaj na US Openu gdje je Novak slučajno udario linijskog suca, a potom i neočekivano izbacivanje iz Australije.

Unatoč tim preprekama, Novak je na kraju trijumfirao, a ja nisam mogao biti ponosniji. Trenirati Novaka Đokovića golema je odgovornost. Svaki dan postavlja nove zahtjeve. Pritisak da se održi korak s njegovom neumornom vožnjom je nepopustljiv. Vrijeme je od ključne važnosti kada mu prenosite informacije; imate samo prolazan trenutak da nešto objasnite. Posjeduje neutaživu žeđ za znanjem, često želi znati više stvari odjednom, a vi ste ograničeni na samo tri sekunde. To je naporan zadatak, ali istovremeno donosi ogromno zadovoljstvo.

Na pitanje kako se nosio s “pritiskom” tijekom treninga s Novakom Đokovićem, šaljivo je dobacio kako ima “čarobne pilule” i nastavio elaborirati da se na takve okolnosti čovjek navikne. Naglasio je prednost dijeljenja zajedničkog balkanskog porijekla i jezika, što nedvojbeno pomaže u njihovoj suradnji. Nadalje, istaknuo je sličnosti između sebe i Novaka, navodeći da je uvijek spreman na sve moguće njegove reakcije. Je li moguće da kad govori o reakcijama, također aludira na upotrebu psovki? Ivanišević smatra da psovke nikad nisu bile pretjerane:

“Meni to nikad nije bilo problem, jer sam i sam bio emotivan igrač. Bilo je trenutaka kada nisam mogao ni shvatiti što govori. Ponekad bi pitao za udarac , a ja bih odgovorio nečim o oblacima koji lebde iznad arene, ali barem je to vezano za mene, ponekad je u tenisu potreban kratak trzaj da bi se razbistrio um”, izjavio je Hrvat, još jednom potvrdivši svoju frustraciju. Ovaj trenutak, koji sam očekivao, konačno je stigao.

  • Česta je pojava da veze dođu do kraja, ali u našem slučaju uspjeli smo se razići ne samo kao prijatelji, već kao nešto dublje. I ta će veza trajati neodređeno dugo. Nije bilo nikakvog neslaganja, nikakvog konkretnog događaja koji je potaknuo naše razdvajanje. Novak je došao do točke kada više nije mogao tolerirati moju prisutnost, a i ja sam se umorio od njega. A sada, krećemo različitim putevima, opraštajući se od onoga što je nekad bilo.