– Mi se danas malo fokusiramo na zdravlje mozga, koji je definitivno najvažniji organ u ljudskom organizmu. Od njega definitivno sve kreće, te bez 100% aktivnog mozga, nema šanse da se normalno funkcionira. Slijedi i par savjeta, koje su to namirnice najzdravije za zdravlje mozga….

 

Među bitnim nutrijentima za zdravlje mozga, omega-3 masne kiseline imaju golemu važnost. Ove specifične masne kiseline igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja mozga i smanjenju rizika od demencije u kasnijim fazama života. Masna riba, poznata kao hrana za rad mozga, sadrži velike količine omega-3 masnih kiselina i vrlo se preporučuje za konzumaciju. Kada je riječ o prirodnim izvorima omega-3 masnih kiselina, prednjači masna riba poput lososa, skuše, tune i haringe.

Studije su pokazale da uključivanje masne ribe u vašu prehranu na tjednoj bazi može donijeti značajne prednosti za zdravlje mozga i smanjiti vjerojatnost demencije. Održavanje zdravlja mozga i živčanog sustava uključuje nekoliko važnih funkcija koje se mogu pripisati prisutnosti omega-3 masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline čuvaju cjelovitost i fluidnost staničnih membrana, ključne za optimalno funkcioniranje mozga, jer one štite i održavaju njihovo zdravlje.

Povećavajući učinkovitost sinaptičkih veza, ti entiteti igraju ključnu ulogu u olakšavanju komunikacije između neurona, čime se poboljšava ukupna učinkovitost komunikacije moždanih stanica. Njihova se uloga proteže na sintezu i funkcioniranje neurotransmitera, pomažući u proizvodnji ključnih neurotransmitera koji igraju vitalnu ulogu u regulaciji raspoloženja i kognitivnih funkcija. Omega-3 masne kiseline igraju ključnu ulogu u podržavanju protoka krvi u mozgu, poboljšavaju cirkulaciju i jamče da mozak prima dovoljnu količinu kisika i hranjivih tvari. Njihov doprinos leži u olakšavanju rasta moždanog tkiva, poticanju stvaranja novih moždanih stanica i održavanju vitalnosti postojećeg tkiva.

Ove tvari pomažu u kognitivnim procesima, kao što je zadržavanje pamćenja, poboljšavajući kognitivne funkcije i promičući optimalnu funkciju pamćenja. Opsežna istraživanja pokazuju da konzumacija omega-3 masnih kiselina može učinkovito smanjiti vjerojatnost pojave simptoma povezanih s anksioznošću i depresijom, čime se smanjuje rizik. Dosljedno uključivanje omega-3 masnih kiselina u prehranu povezano je sa smanjenom vjerojatnošću razvoja demencije i drugih neurodegenerativnih stanja, čime se smanjuju povezani rizici.

Kako biste optimizirali pozitivne učinke omega-3 masnih kiselina na rad mozga, preporuča se uvrstiti masnu ribu u vaš tjedni plan obroka. Evo nekoliko ideja kako to možete postići: Priprema lososa na žaru sa prilogom od zelenog povrća poput brokule ili špinata jednostavna je i ukusna opcija. Pečenjem skuše s aromatičnim začinima poput limuna, češnjaka i peršina možete povećati njezino prirodno bogatstvo omega-3 masnim kiselinama. Kao praktičan izbor obroka, razmislite o salati od tune u kombinaciji s cjelovitim žitaricama.

Ova kombinacija ne samo da nudi praktično rješenje za brze obroke, već također pruža hranjivu i zdravu opciju u kombinaciji s povrćem. Napravite ukusno i hranjivo jelo kombiniranjem haringe, ribe poznate po obilju omega-3 masnih kiselina, s mješavinom povrća na ražnjićima. Kako biste osigurali dobrobit svog mozga, ključno je uključiti se u kognitivnu stimulaciju i dobro uravnoteženu prehranu. Uključivanje omega-3 masnih kiselina, kojih ima u izobilju u masnoj ribi, igra ključnu ulogu u zaštiti od demencije i održavanju kognitivnih funkcija.

Redovitim uključivanjem masne ribe u svoje obroke možete značajno doprinijeti cjelokupnom zdravlju svog mozga i cijelog tijela. Nadalje, pridržavanje savjeta Vladete Jerotića o kontinuiranom stjecanju novih znanja dodatno će pomoći u očuvanju mentalne oštrine i pamćenja u godinama. Dajte prednost prehrani bogatoj omega-3 masnim kiselinama i prihvatite živahan i aktivan način života za optimalno zdravlje mozga.