Umjesto kupovine stana, mladi kojima je potreban stambeni smještaj sve češće se odlučuju na izgradnju vlastite kuće. Živimo u dobu u kojem možete vrlo lako dobiti fabrički dom i za vrlo malo novca u poređenju sa kupovinom stana.

Cijena novog stana je čak 3.000 eura po kvadratu, što je zaista veliki novac. Ukoliko mladi par pristane da kupi stan od 50 kvadrata, biće im potrebno do 150.000 evra, dok će izgradnja montažne kuće koštati samo oko 10.000 evra. Razlika je svakako primjetna.

U Sjedinjenim Državama takve kuće se grade dugo vremena i pokazale su se kao vrlo ekonomična investicija. U posljednje vrijeme ovakve kuće postaju sve popularnije i na Balkanu. Naravno, problem je ekonomski, a najtraženiji su 70 kvadrata. Ovo je dovoljno za porodicu sa dvoje djece.

Kuća je napravljena od ploča za ispunu koje se međusobno spajaju i spajaju gredama. Cijena i izgled ovakvih kuća privlače mlade, pa se očekuje pad izgradnje stambenih objekata u narednih 10 godina, a porast izgradnje montažnih kuća.

Da li biste i vi volili takvu kuću? Da li biste radije živjeli u takvoj nego u jako zagađenom gradu sa 17 spratova i 48 kvadrata?

Napišite svoj odgovor u komentarima.