Pelud 10 vrsta drveća nanijela je velike muke alergičarima, a poznavatelji nesreće naprosto strahuju što će se dogoditi pri sljedećem cvatu ambrozije. Kako biste se pripremili za pelud trava i ambroziju, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti sada kako biste se pripremili za jedan od najozbiljnijih alergena ljeta.

Dolazi u obliku cjepiva, tableta ili kapi za korištenje tijekom sezone. Za pelud drveća to bi se trebalo dogoditi početkom veljače, no za oba
alergena još nije kasno.

Iz beogradskog Instituta za javno zdravstvo navode da su alergije na pelud sve češće u našoj populaciji te da se uvodi sve više novih metoda liječenja i suvremenih uređaja za poboljšanje kvalitete života bolesnika s kroničnim bolestima.Dr. Zorica Plavšić preporučuje cijepljenje kao najbolju prevenciju alergija.

– Najbolja prevencija je cijepljenje protiv alergija koje se može primiti do kraja svibnja i početka lipnja – rekla je dr. Plavšić i dodala da se ne radi o klasičnim cjepivima koja se daju samo supkutano, već ih trenutno ima i na tržištu. u obliku kapljica koje se stavljaju s jezikom prema dolje. On je rekao da “Torlak” proizvodi visokokvalitetna cjepiva u obliku kapi koje pacijenti mogu nositi kući.

– Protiv alergija postoje “cjepiva” u obliku tableta. To je jedini način da se promijeni imunološki odgovor organizma i izliječi ga, rekao je dr. Plavšić.Poznati pulmolog naglasio je da se cjepiva ne mogu kupiti samostalno. – Trebali biste posjetiti alergologa kako biste bili sigurni da su visoke razine proteina u krvi odgovorne za alergene pronađene kožnim testom. Samo uz ove mjere opreza i upute možete otići u “Torlak” i kupiti cjepivo. Dr. Plavšić je rekao da cjepivo košta oko 6000 dolara za cijelu sezonu cijepljenja.