Od brojnih pjesama koje je Čola izvodio tijekom svoje karijere, “Hajde, hajde Jasmina” izdvaja se kao jedna od najhvaljenijih.

Zdravko Čolić, naša cijenjena superzvijezda, može se pohvaliti slavnim glazbenim putovanjem koje se može mjeriti s svjetskim ikonama. Repertoarom brojnih pjesama, od kojih su mnoge stekle bezvremenski status, nedvojbeno se ističe “Hajde, hajde Jasmina”. Unatoč popularnosti i našoj kolektivnoj sklonosti pjevanju, malo tko se usudio upitati zagonetnu Jasminu kojoj je prije više od dva desetljeća mlađahni Zdravko otpjevao serenadu.

  • Tijekom razgovora Bajaga, njegov kolega, podijelio je intrigantnu priču o nastanku ove pjesme. “Dok sam bio u Čorbi, pisao sam tekstove za razne izvođače, a jedan od njih je bio i Zdravko. Za Jasminu je Čola već surađivao s Bregom”, objasnio je Bajaga. Zatim je dobio vrpcu koja je sadržavala prilično jedinstveno iznenađenje. “Ne vjerujem da je ukradena pjesma, nego ju je na turskom otpjevao netko tko im ju je poslao. Pjevač je uvijek iznova ponavljao riječ ‘dadadi'”, prisjetio se Bajaga. U to vrijeme nije imao pojma što će pjesma postati. Tek su kasnije Bajaga i Zdravko Čolić shvatili da je pjesma zapravo posvećena ženi koju obojica poznaju.

Bio nam je dobro poznat album ‘Zajednica’ koji je izdala tajnica Jasmina. I Čola i ja smo bili u bliskom odnosu s njom, jer je bila nevjerojatno draga i svi su je voljeli. Jasmina je bila vrijedan radnik. Jednom je spomenula: “Nemam nijednu pjesmu o sebi”, ali sada ne mogu a da ne mislim drugačije. Suprotstavio sam joj se, rekavši: “Hajde, Jasmina. Znam tvoju pravu prirodu, skrivenu ispod tvoje slatke fasade. U tebi je tama, pulsira tvojim venama, remeti ritam. Pretvaraš se da si dobra prema meni.” Podijelio sam svoje sumnje s Bregom, a on mi je odgovorio: “Ti nisi normalan”, rekao je Bajaga.

Zdravkov deveti studijski album “Kad bi moja bila”, objavljen 1997. godine, uključio je ovu bezvremensku pjesmu koja je vrlo brzo nakon samo jednog slušanja postala glavna za sve prilike.

Kako je vrijeme prolazilo, postajalo je sve očiglednije da će ovo biti zapanjujući uspjeh, činjenica koja se sada može pouzdano potvrditi sa stajališta od preko 25 godina.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.