– Za danas jedna tema, koja je itekako povezana i sa ovim prostorima. Naime, vjerujemo da ste do sada i sami vidjeli na društvenim mrežama, kako je za vikend skoro cijeli balkan pokrila jako sumnjiva prašina. Na sve to, imali smo i čudnu kišu u nekim krajevima, a sada ima i više nego logičan odgovor na ove promjene.

  • Od četvrtka Velika Britanija doživljava nemilosrdnu oluju po imenu Kathleen, jer meteorolozi predviđaju dolazak snažnih vjetrova, obilne kiše i potencijalnih poplava u narednim danima. Kada kiša poprimi crvenu ili smeđu nijansu, to može izgledati jezivo, ali u stvarnosti, ova vremenska pojava nastaje kada se voda spoji sa crvenom prašinom ili česticama, koje često potiču iz Sahare.

Prema meteorologu Niku Finisu, porijeklom iz Newdera, čini se da vremenski bogovi nameću svoj gnjev na nas. Nakon dolaska oluje Caitlin, u ponedjeljak se predviđa još jedna oluja.

  • Sjeverna Francuska može očekivati ​​dolazak novog vremenskog sistema po imenu Pierik, kako je odredila francuska nacionalna meteorološka služba. Ovaj talas lošeg vremena sa sobom donosi preteće oblake, jake vetrove koji dostižu brzinu i do 130 kilometara na sat i potencijal za žestoke oluje, koje bi trebalo da stignu početkom ove nedelje.

Očekujući brzinu vjetra od 120 km/h, jugozapadna obala Engleske će naići na žuto vremensko upozorenje od 18 do 6 sati ujutro.

Sutra će biti implementirana tri svježa žuta meteorološka upozorenja. Ova upozorenja obuhvataju upozorenje na kišu za centralnu Škotsku, u trajanju od 1 ujutro do 18 sati. Cijela zemlja bi trebala predvidjeti padavine. Uz to, drugo žuto upozorenje na vjetar bit će na snazi ​​duž zapadne obale Engleske, u periodu od 1 ujutro do 15 sati. Očekuju se jaki udari, posebno duž jugozapadne obale Velsa.

Prateći uzburkani vjetar, nastaje izvanredna pojava – kiša grimizne nijanse. Definicija krvne kiše možda je neuhvatljiva, ali prema meteorolozima, ona se odnosi na kišu koja sadrži mješavinu saharskog pijeska, koji se olujama prenosi u Veliku Britaniju. Kiša poprima crvenkastu nijansu zbog prisustva pijeska i prljavštine.

Prema riječima meteorologa Marka Petanje, prisustvo nanosa prašine iz Sahare može biti razlog za pojavu prljavih prozora nakon padavina.

BONUS VIJEST:

S predstojećim dolaskom prilika za sezonsko zapošljavanje, upiti i radnika i poslodavaca su u porastu. Iako se pri spominjanju godišnjih doba često sete slike berača jabuka i šljiva koji nude svoju pomoć, stvarnost je malo drugačija. Oni koji angažuju sezonske radnike vezani su određenim obavezama i odgovornostima navedenim u postojećem Zakonu o pojednostavljenom zapošljavanju.

Pojedinci koji rade sezonski obuhvataju širok spektar zanimanja, uključujući zaposlene sa punim radnim vremenom, samozaposlene pojedince, poljoprivrednike, pa čak i one koji primaju beneficije. Osim toga, važno je napomenuti da na ovim poslovima mogu učestvovati i osobe mlađe od 18 godina, pod uslovom da se pridržavaju propisa propisanih zakonskim propisima koji se odnose na zapošljavanje maloljetnika.

Propisi koji uređuju zapošljavanje stranih lica ne podliježu istim posebnim uslovima kao što je to propisano zakonom. U Fondu PIO ističu da je odgovornost poslodavca da sezonskim radnicima pruži sveobuhvatne informacije o zadacima, mjestu rada, naknadi prije oporezivanja i očekivanom datumu isplate plate.

Sezonski radnici su ograničeni na maksimalno 12 sati rada dnevno, a njihovo plaćanje se zasniva na satnici koja ne uključuje dodatne doprinose ili poreze. Minimalna zarada, utvrđena važećim zakonima, mora biti ispunjena prilikom obračuna njihove naknade. Plaćanje za rad se obično vrši na kraju radnog dana ili prema međusobno dogovorenim uslovima.

Sezonski radnici imaju pravo na zdravstveno osiguranje isključivo za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, uz beneficije iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Proces prijave i odjave sezonskih radnika odvija se elektronskim putem preko Poreske uprave.

  • Prema navodima Fonda PIO, poslodavac je po zakonu dužan da plaća porez na dohodak građana i doprinose za obavezno socijalno osiguranje po osnovu naknade koju ostvari sezonski radnik, uključujući uplate za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i za zdravstveno osiguranje. Poslodavac je odgovoran za plaćanje poreza i doprinosa za sezonske radnike u roku od 15 dana od dana prijema podataka o uplatnom nalogu od Poreske uprave.

Prema “Glasu osiguranika” penzionog fonda, poslodavac ima ovlaštenje da zapošljava sezonske radnike na maksimalno 180 dana u kalendarskoj godini.