– Mnogo je žena u današnje vrijeme koje su i više nego posebne na neki svoj način. Međutim, imamo i one koje su pomalo0 posebne na svoj način, ali se to okolini nikako ne sviđa, niti odobrava te akte. Sljedeća priča je i više nego posebna i pomalo bizarna.

Poznata po svojoj kultnoj plisiranoj haljini, Diana von Furstenberg je dala značajan doprinos modnoj industriji tokom svojih 77 godina. Iako je njen uticaj na modu opštepriznat, njeni romantični poduhvati takođe plijene pažnju.

U trenutku kada je Diane počela okupljati elitu i orkestrirati ekstravagantne zabave, koje su često kulminirale divljim okupljanjima, brzo je stekla cijenjeni status među posvećenim sljedbenicima.

Kroz svoj život, kreatorka, koja je odrasla u jevrejskoj porodici u Briselu, nosila je teret mučnog preživljavanja svoje majke u holokaustu, bolne tačke skrivene ispod njene uglađene spoljašnjosti. Kreatorka je svojevremeno izrazila da je tokom svog detinjstva iskusila snažan osećaj identifikacije sa psima.

Njeno vrijeme provedeno u Švicarskoj i Londonu za školovanje dovelo je do istinskog istraživanja njene seksualnosti, jer je iskusila veze i sa muškarcima i sa svojom prijateljicom lezbijkom Dianom.

Dajana je priznala da se divi ženi koja je imala suzdržanu prirodu i robusnu građu, što ju je očaralo. Našla se zapanjena ovom osobom.

  • Swinging modna scena Londona 1960-ih, zajedno sa pojavom rok muzike i kulture nesputane seksualnosti, pružila je von Furstenbergu priliku da prihvati životni stil koji karakterišu “seks, glamur i slavne ličnosti”. Iznenađujuće, njena majka Lili ju je ohrabrila, savjetujući joj da se ne plaši i ne stidi svojih seksualnih želja. Kao rezultat ovih okolnosti, seks je preuzeo značajnu ulogu u njenom životu. Diana se upuštala u intimne susrete sa brojnim muškarcima, iako je njena prava naklonost bila rezervisana samo za nekolicinu odabranih. Osim toga, nije joj bilo nepoznato uključivanje u romantične veze sa ženama.

Dok je bila student, nije imala pretjeranu želju za uspjehom. Živjela je u Ženevi sa svojom majkom i romantičnim partnerom. U ovom gradu ukrstila se s Berniejem Kornfieldom, uspješnim žigolom. Šezdesetih godina prošlog vijeka je osigurala poziciju recepcionerke, dajući joj priliku da komunicira sa ovom izuzetno bogatom osobom. Prepuštao se raskošnim aktivnostima kao što su posjedovanje luksuznih sportskih automobila, jahanje, jedrenje na jahtama, prisustvovanje ekstravagantnim zabavama i veza sa ženama. Osim toga, posjedovao je dvorac u Francuskoj, rezidenciju u Londonu i vilu u Ženevi, koja je nekada bila izgrađena za Napoleona.

  • Dajanina transformacija u pravog boema bila je očigledna u njenom izboru odeće, navlačenju stilizovanog kaubojskog šešira, modernih rukavica bez prstiju i trendi zvončića. Uprkos njenoj malo preteškoj figuri i neupadljivom belom karminu, njen neukroćeni duh je ostao nepromenjen jer je često nestajala u kupatilu sa muškim pratiocima na društvenim okupljanjima. Sa 19 godina imala je nevjerovatnu sreću da se ukrsti sa Egonom von Furstenbergom na društvenom skupu u Lozani. Kao da su se njeni najluđi snovi ostvarili pred njenim očima. Egon je odisao prefinjenom elegancijom, nalik kraljevskom princu.

Nona Gordon, novinarka britanskog Voguea, otkrila je da je, uprkos njegovoj izvanrednoj velikodušnosti i dobrodušnoj prirodi, osoba koju je srela nesumnjivo oličenje nemorala. Nediskriminatoran u izboru partnera, ulazio je u intimne odnose i sa muškarcima i sa ženama.

Njihova veza je postepeno procvjetala, romansa između njega i Diane. Ona nije bila uobičajena žena koja ga je privlačila – svijetlokosa aristokratkinja. Njen nekonvencionalni stil uključivao je upečatljive izbore šminke, kao što su ljubičasto sjenilo i tamno obojeni lak za nokte. Tokom kasnih 1960-ih, Diana se preselila u Pariz, period obilježen društvenim transformacijama obuhvaćenim motom “živi bez granica i uzdržavaj se od inhibicija”.

Prema Gordonu, Diana je imala divlju stranu. Upuštala se u intimne susrete sa raznim pojedincima, od kojih se mnogih nije mogla ni sjetiti. Jedan od tih susreta bio je sa glumcem Omarom Sharifom, iskustvo koje je kasnije opisala kao svoj najgori seksualni susret. Međutim, zbog svog nedostatka društvenog statusa i fizičkog izgleda, Diana, belgijska Jevrejka koja je imala malo viška kilograma, nije mogla da dobije pristup najekskluzivnijim zabavama koje je organizovala aristokracija. Nije posjedovala bogatstvo ili ljepotu koja je bila cijenjena u to vrijeme. Umjesto toga, ona je bila djevojka iz srednje klase koja je imala vještina za povezivanje s onima koji su već osigurali pozivnice za ove glamurozne događaje.

Pokazujući svoju ekscentričnost u to vreme, Diana je pokazala svoje “otkačeno” ponašanje neočekivano se bacila pred Lajzu Mineli tokom jednog od njenih koncerata u Parizu, pala na kolena i izrazila svoje duboko obožavanje pevačici. Tokom Dianine prakse u fabrici tekstila u Italiji, u vlasništvu Angela Ferrettija, upoznala se sa modnim područjem, što je označilo ključni trenutak u njenom životu. Zanimljivo je da je Egonov sin bio blizak poznanik Angela Ferrettija.

Diana je u Egonu pronašla sve kvalitete koje je željela u partneru. Uprkos tome što je bila svjesna njegove biseksualnosti, nije imala zastoja oko toga. Muškarci koji su se identifikovali kao homoseksualci u njenom društvenom krugu bili su ne samo privlačni, već su i pokazivali osobine romantičnosti, saosećajnosti, sledbenika mode i veštine na plesnom podiju. Prema vizažistici Gigi Williams, koja je imala priliku da radi sa Dajanom, ove osobe nisu bile poput mnogih strejt muškaraca koji pokazuju mizoginiju, već su pokazivali saosećanje.

Godine 1969. par je odlučio proslaviti svoj brak odabirom Sardinije za svoju destinaciju za medeni mjesec, poznatog središta džet seta u to vrijeme. Tokom boravka su se prepuštali raznim aktivnostima poput plivanja, sunčanja, uživanja u piću, pa čak i sudjelovanja u grupnim iskustvima koje je inicirao sam Egon, uključujući upotrebu marihuane.

Po povratku u Njujork, svim srcem se posvetila svetu mode, poverivši brigu o svojoj deci dadilji. Kroz svoju težnju za dizajnom na kraju je dobila pristup društvenim krugovima čijim je dijelom žudjela biti.

  • Diana je izrazila kako njen nedostatak samopouzdanja izaziva haos na njenom blagostanju. Osećala se kao da je izgubila osećaj za sebe, a da niko nije razumeo ko je ona. Kada bi prisustvovala društvenim okupljanjima, preuzimala bi ličnost princeze von Furstenberg, izmišljene figure koja je kao da je oživjela sa stranica knjige priča. U tom periodu njenog života sve je izgledalo kao fantastična priča u njenim očima.

Iako je bila udata, održavala je “intimne” veze sa više muškaraca. Društvene krugove u koje je posjećivala karakterizirala je upotreba marihuane i kokaina, i nisu pokazivali malo brige za važne stvari poput Vijetnamskog rata, koji je zarobio cijeli zapadni svijet tokom tog doba. Njihovi prioriteti su se više vrtjeli oko mode, estetike, uživanja i zadovoljstva, a ne oko političkih pitanja.

Egon je posjećivao gej saune, dok je Diana, nasuprot tome, uživala u mnoštvu partnera unutar granica svog otvorenog braka, što ju je dovelo do toga da svoj identitet prihvati kao “vragolasta sirena”. Uživala je u tome što je u raznim prilikama otvoreno otkrivala grudi. Uprkos ismijavanju, ona je istrajala i uspješno se uzdigla do priželjkivane aristokratije, a sve zahvaljujući svom izvanrednom izumu – vlastitom ja.

Prije nego što je uspostavila privrženu vezu s Barryjem, kreatorka se upuštala u divlje eskapade u poznatom klubu Studio 54, često preuzimajući muški izgled za svoje nastupe.

Diana je otvoreno otkrila: “Ja jesam bila u intimnim odnosima sa ženama; međutim, važno je napomenuti da se ne identifikujem kao lezbejka.”

Dok je napravila privremenu pauzu u vezi s Barryjem, boravila je u Parizu zajedno s piscem i otkrila da je napuštena na drugoj lokaciji. Uprkos tome, odlučila je da se podvrgne abortusu, što je označilo svoju treću prekinutu trudnoću (pošto je prethodno imala dva abortusa tokom braka sa Egonom). Nažalost, njen partner je odlučio da ode od nje i nastavi vezu sa drugom ženom, što je navelo Dajanu da se vrati u Njujork.

Godine 1994. Diana je naišla na tumor na vratu usred raznih izazova i trijumfa koje je doživjela kako u privatnom tako iu profesionalnom životu. Utvrđeno je da ima rak koji se nalazi na dnu jezika, a medicinski stručnjaci su preporučili hirurški zahvat za vađenje dijela vilice i obraza, što je rezultiralo gubitkom njenog jasnog lica. Međutim, Diana je odlučila da se odrekne operacije i odlučila se za terapiju zračenjem kao alternativu.