– Za danas jedna tema, koja je usko povezana sa najgorom bolesti 21 vijeka, a to je svakako tumor. Na milione ljudi širom svijeta danas vodi jako veliku bitku sa ovom bolesti, a lijeka jednostavno nema na vidiku. Također, koliko god prošli dobro određene terapije, uvijek se u većini situacija završi na jako neslavan način.

Odlomak: Čak i pojedinci koji nikada nisu pušili cigaretu mogu se suočiti sa značajnom zdravstvenom opasnošću u obliku raka pluća, bolesti koja se često povezuje s pušenjem.

Iako je pušenje vodeći uzrok, postoje i drugi faktori koji doprinose tome koje treba uzeti u obzir, kao što je izloženost zagađivačima okoline kao što su isparenja i pasivno pušenje, kao i radno okruženje. Prema podacima Američkog društva za rak, otprilike 20% smrtnih slučajeva od raka pluća u Sjedinjenim Državama svake se godine dogodi kod osoba koje nikada nisu pušile.

Naučnici sa Univerziteta Yale napravili su značajno otkriće u vezi sa uzrocima raka pluća kod osoba koje ne puše. Utvrdili su da su genetske mutacije ili abnormalnosti tipično odgovorne za ovaj oblik raka. Dr. Anne Cheng, cijenjeni onkolog, istakla je ovo revolucionarno otkriće izjavom da su prethodne pretpostavke o uniformnosti raka pluća bile netačne. Sada je poznato da postoje različite varijacije ove bolesti.

  • Naučnici upozoravaju da većina pojedinaca koji ne puše možda ne pokazuju početne indikacije raka pluća, što dovodi do toga da bolest ostaje neotkrivena dok se ne proširi. Ipak, neki nepušači mogu iskusiti simptome slične onima uočenim kod pušača u ranim fazama bolesti. Ovi simptomi obuhvataju:

Uporni kašalj ili kašalj koji se pogoršava, iskašljavanje krvi, bol ili nelagoda u grudima, poteškoće s disanjem i piskanje u plućima simptomi su koje ne treba zanemariti.
Promuklost, Doživljavanje naglog smanjenja apetita i neobjašnjivog gubitka težine.
Umor: Pojedinci mogu iskusiti poteškoće s gutanjem, kao i oticanje lica i/ili vrata, zajedno s ponavljajućim infekcijama pluća kao što je upala pluća.

Nadalje, održavanje dobro zaokružene i hranljive ishrane ključno je za nečije opšte blagostanje. Konzumacijom hrane koja obiluje esencijalnim vitaminima, mineralima i antioksidansima, pojedinci mogu uvelike produžiti svoju dugovječnost i promovirati stanje optimalnog zdravlja. Ovo uključuje uključivanje sljedećih pet kategorija hranjivih namirnica u njihov dnevni unos.

Kako bi se smanjile šanse za razvoj raka, ključno je ne samo konzumirati hranljivu hranu, već se i baviti redovnom fizičkom aktivnošću, čime se održava zdrav način života. Postoji pet vrsta hranljivih namirnica za koje je naučno dokazano da smanjuju šanse za razvoj raka.

1. Voće poznato kao borovnice

Grožđe je voće koje se široko uživa zbog svog sočnog i slatkog ukusa. Dolaze u raznim bojama kao što su zelena, crvena i ljubičasta, a svaka ima svoj poseban ukus. Grožđe nije samo ukusno, već je i prepuno nutrijenata i antioksidansa koji promiču dobro zdravlje. Odličan su izvor vitamina C i K, kao i kalijuma i vlakana. Osim toga, grožđe je poznato po velikom sadržaju vode, što pomaže u održavanju hidratacije tijela. Bilo da se jede samostalno kao međuobrok ili koristi u salatama, desertima ili čak proizvodnji vina, grožđe je raznovrsno i ukusno voće u kojem se može uživati ​​na mnogo različitih načina.

3. Cruciferous Povrće

  • Paradajz, poznat i kao plod biljke Solanum lycopersicum, svestran je i popularan sastojak u raznim kuhinjama širom svijeta. Svojom živopisnom crvenom bojom i sočnom teksturom, paradajz daje dašak okusa salatama, sendvičima, umacima i još mnogo toga. Bilo da se uživa sirov ili kuvan, paradajz je ukusan i hranljiv dodatak svakom obroku. Prepune su esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamin C, kalijum i likopen, koji je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima. Od klasične supe od paradajza do sveže Caprese salate, mogućnosti za uključivanje paradajza u vaša jela su beskrajne. Dakle, sljedeći put kada budete u trgovini, svakako uzmite malo zrelih i sočnih paradajza kako biste uzdigli svoje kulinarske kreacije.

Integralne žitarice i žitarice.

Uključujući svih pet vrsta hranjivih namirnica u svakodnevnu prehranu, mediteranska prehrana ističe se kao jedna od najzdravijih dostupnih opcija.

Uz mediteransku ishranu, preporučljivo je bavljenje tjelesnom aktivnošću koja značajno povećava broj otkucaja srca tijekom hodanja.

BONUS VIJEST:

Većina pojedinaca doživljava pražnjenje crijeva u prosjeku od tri puta dnevno do tri puta sedmično.

  • Prije nego što odložite svoj otpad, ključno je pregledati svoj izmet, jer on služi kao bitan tjelesni proces koji eliminira neprobavljenu hranu i druge otpadne tvari. Iako se varijacije u boji i teksturi mogu pripisati benignim faktorima kao što su promjene u ishrani, one također mogu ukazivati ​​na osnovne zdravstvene probleme. Stoga stručnjaci snažno preporučuju praksu pregleda vaše stolice prije puštanja vode u toalet.

Bolest se može prepoznati po obliku fekalne materije. Medicinski stručnjaci su izričito upozorili da prisustvo vitke, vitka stolica može ukazivati ​​na različita stanja, poput kolorektalnog karcinoma, koji se obično naziva rak crijeva.

Prema Bristol tablici stolica, idealna stolica treba da ima cilindrični oblik, da bude vitka i da ima vidljive pukotine. Iako povremena rijetka stolica može ukazivati ​​na zatvor, ona također može poslužiti kao pokazatelj dugotrajnih gastrointestinalnih problema kao što su sindrom iritabilnog crijeva (IBS), divertikulitis, pa čak i rak.

U slučaju da vam stolica izgleda uska, nalik na traku ili nalik na olovku, to bi potencijalno moglo ukazivati ​​na prisustvo zatvora, stanja koje karakterizira rjeđe pražnjenje crijeva, koje se javlja manje od tri puta tjedno. Ovo se može pripisati različitim faktorima životnog stila, uključujući nedovoljan unos vlakana, neadekvatnu hidrataciju i nedostatak fizičke aktivnosti.

Prema organizaciji za borbu protiv kolorektalnog karcinoma, prisutnost rijetke stolice može ukazivati ​​na prisustvo opstrukcija poput tumora. Dobrotvorna organizacija naglašava da rijetke pojave uske stolice općenito nisu zabrinjavajuće. Međutim, ako osjetite stolicu u obliku trake koja traje nedelju dana, savjetuje se da odmah potražite medicinsku pomoć.

Klinika Mayo, renomirana institucija u Sjedinjenim Državama, podržava ove smjernice. Prema njihovim zdravstvenim stručnjacima, povremena pojava zbijene stolice je vjerovatno benigna. Međutim, ako je stolica uska, to može ukazivati ​​na suženje ili opstrukciju debelog crijeva.

  • Rak crijeva ima potencijal da izazove dodatne promjene u pražnjenju crijeva. Nacionalna zdravstvena služba (NHS) savjetuje pojedince da budu oprezni u pogledu sljedećih pokazatelja: “Odstupanje u konzistenciji stolice, kao što je prisutnost rijetke stolice, dijareja ili zatvor koji odstupa od uobičajenog obrasca. Također može potaknuti povećanje ili smanjenje u učestalosti odlaska u toalet.

Ako primijetite prisustvo krvi u stolici, imperativ je da zakažete posjetu medicinskom stručnjaku. Bez obzira da li je krv tamna ili svijetla, ključno je potražiti liječničku pomoć.

Dodatne indikacije raka crijeva uključuju:

Često se javlja osjećaj potrebe za nuždom, čak i nakon nedavnog odlaska u toalet, praćen nelagodom u stomaku i primjetnom kvržicom u abdominalnoj regiji. Nadutost, Postizanje gubitka težine bez potrebe za strogom dijetom.