U nastavku našeg današnjega članka, govorimo o promjenama koje se dešavaju na svjetskom nivou skoro svakoga dana. klimatske promjene, razorni zemljotresi, poplave i požari, sve je to uslovljeno ljudskim faktorom i ničim drugim.

Kada su gledaoci videa uočili “crnu rupu”, zabavljali su se raznim teorijama, uključujući pentagram, ostrvo koje nestaje i kopno, između ostalog, dok su pokušavali da shvate ono što vide na Google mapama.

Naučnici su nedavno napravili intrigantno otkriće u ogromnom prostranstvu Tihog okeana – izuzetno osebujnu i veliku rupu koja privlači pažnju nakon prvog posmatranja.

  • Posmatrajući sliku prikazanu iznad srednjeg pacifičkog regiona, postaje očigledno da postoji jasan greben koji okružuje zagonetnu crnu rupu, koja se naizgled spušta u dubine Zemlje. Pojedinci koji su imali sreću da naiđu na ovu zadivljujuću scenu dok su pregledavali Google mape u početku su vjerovali da je zamućenost namjerno nametnuta kao mjera predostrožnosti u svrhe nacionalne sigurnosti, što ih je navelo na spekulaciju da bi to mogla biti tajna vojna instalacija.

Ali nemojte da vas zavara prizor koji oduzima dah, jer je to samo trik oka. Takozvana “rupa” nije ništa više od gustog skupa stabala pizonije, koja uspeva na osamljenom ostrvu Vostok, koje se nalazi 400 milja severozapadno od idiličnog tropskog utočišta Tahitija.

Ljepota istoka je neosporna, ali ima i opasnu stranu koju ne treba zanemariti. Gusta krošnja Pisonije, koja se često naziva ubojicama ptica, služi kao ukleto odmorište za nesretne žrtve čije su se kosti zaplele u njegove grane. Uzrok iza ovog fenomena? Nevjerovatno ljepljiva priroda njihovih sjemenki.

Drveće raspršuje sjeme na različite načine. Imaju sposobnost da iskoriste vjetar kao prijevozno sredstvo ili da navedu životinje da ih pojedu, što rezultira time da se sjeme odlaže negdje drugdje.

U slučaju Vostoka, malog ostrva sa ograničenim prostorom za raspršivanje sjemena, drveće je osmislilo jedinstveno “rješenje”. Oni su razvili sjeme koje se drži morskih ptica koje naseljavaju udaljeno ostrvo tokom sezone gniježđenja. Ptice se mogu uhvatiti u zamku u nevjerovatno ljepljivom sjemenu, čineći ih potpuno imobiliziranim. Težina ovih sjemenki je toliko značajna da ometa sposobnost ptica da polete.

Uticaj stabala ‘hvatača ptica’ na populacije ptica može biti katastrofalan. Istraživanje provedeno na jednom od otoka Sejšela, gdje je također prisutna stabla pizonije, otkrilo je da su ova stabla odgovorna za propast 25% bijelih čigri i gotovo 10% tropskih strižnjaka.

Ptice, zarobljene u užasavajućem prikazu, trpe sudbinu gladi dok su progutane sjemenkama i smolom, a njihova mumificirana tijela ostaju visjeti s grana.

Čini se da ljepljivom sjemenu drveća ‘hvatača ptica’ nedostaje bilo kakva evolucijska prednost. Vjeruje se da su se izvanredne adhezivne osobine sjemena razvile kao sredstvo za odvraćanje morskih ptica od njihovog uklanjanja, što je u konačnici pomoglo njihovoj sposobnosti da se rasprše na velike udaljenosti.

Gle, otkriće: unutar ogromnog prostranstva okeana leži ostrvo koje vrvi od nenamernih ubica ptičjih stvorenja.

BONUS VEST:

Političke promjene i različite akcije dovele su do značajnog smanjenja krčenja tropskih šuma u Brazilu i Kolumbiji tokom protekle godine, što je rezultiralo primjetnim smanjenjem broja izgubljenih stabala.

Prema analizi, nedavno izabrani političari stavili su visoki prioritet na okoliš, s posebnim fokusom na brazilsku Amazoniju, što je rezultiralo značajnim smanjenjem krčenja šuma od 39 posto. Nažalost, pozitivni efekti napora na pošumljavanju potkopani su eskaliranim aktivnostima sječe i šumskim požarima u Boliviji, Laosu i Nikaragvi. Globalna stopa krčenja šuma porasla je do 25 posto, prvenstveno zbog velikih šumskih požara u Kanadi. U 2023., uticaj ovih intenzivnih i trajnih šumskih požara doveo je do petostrukog povećanja gubitka stabala u odnosu na prethodnu godinu.

Dok Brazil bilježi pozitivan trend, situacija u Indoneziji je nažalost nepovoljna.

Godišnji podaci o krčenju šuma koje su objavili analitičari iz laboratorije GLAD Univerziteta Maryland i Instituta za svjetske resurse (WRI) naglašavaju značajne globalne posljedice požara u sjevernim šumskim regijama na gubitak stabala.

Kada se radi o klimatskim promjenama, najvažnija akcija koju treba poduzeti je smanjenje krčenja šuma u tropskim regijama.

  • Od inauguracije predsjednika Lule, učinjeni su značajni koraci u borbi protiv krčenja šuma u Amazoniji, što je dalo opipljive rezultate. Naime, stopa kliringa je već smanjena za 36 posto u 2022. godini i ovaj pozitivan trend se nastavlja. Međutim, ključno je priznati da je Brazil i dalje odgovoran za više od 40 posto krčenja tropskih šuma širom svijeta, a stopa gubitka drveća i dalje premašuje onu iz ranih 2010-ih. Shodno tome, nova brazilska administracija se suočava sa ogromnim zadatkom u rješavanju ovog gorućeg pitanja.
    Dok su Kolumbija i Brazil napravili pozitivne korake, postoji nekoliko tropskih zemalja poput Laosa, Nikaragve i Indonezije koje su iskusile alarmantno povećanje krčenja šuma, uglavnom uzrokovano ekspanzijom intenzivne poljoprivrede.

Prema naučnicima, ostaje samo šest godina da svijet ispuni svoju obavezu zaustavljanja krčenja šuma. Prema dr. Andrewu Steeru, predsjedniku i izvršnom direktoru Bezos Rt fonda, ovaj izvještaj predstavlja odgovarajuću priliku za nas da se krećemo u delikatnoj ravnoteži između očaja i nade istovremeno.

Steerov zaključak je naglasio alarmantne stope globalnog krčenja šuma, služeći kao podsjetnik na naše značajno odstupanje od ispravnog kursa u rješavanju klimatskih i prirodnih kriza; dalje je naglasio hitnost i neizbježnost poduzimanja mjera.